Sposób przeprowadzenia wezwania wskazuje na brak dogadania z Funduszami. KI chce kupic akcje od małych po to aby szachować fundusze. Te brakujące 11% to jest tyle ile potrzeba do zmiany statutu zakładając show up taki jak na ostatnich walnych. Rozliczenie wezwania to 28.06 - wiec mozna zgarnąć dywidendę i sprzedac akcje - łącznie 60 PLN. Fundusze nie sprzedadzą - wiedza, że maja mocne karty w ręku. Czesc ulicy sprzeda. KI zwiększy troche udział ale nie do poziomu 70%. Beda jeszcze rozmowy z funduszami i w kolejnych tygodniach zobaczymy nowe ogłoszenia o zakupie. Fundusze też wrzuca zaraz zadanie zwołania Walnego ze zmianami w RN. W tym wariancie nie sprzedajemy.
ALBO
Wariant 2
W ciagu tygodnia fundusze dogadają nowa cenę. KI zwiększy cenę i liczbę kupowanych akcji tak aby odkupić od wszystkich funduszy w jednej transakcji. I wtedy bedzie komunikat funduszy. Wowczas warto sie do nich przyłączyć albo poczekać na squeeze out.
Czyli rekomenduje poczekanie na decyzje funduszy - bedzie komunikat w tej sprawie.
moze byc tak, ze oddam akcje w wezwaniu, ale Mlody nie zdobedzie 70% i dywidendy nie wyplaci, ale moje akcje sobie zatrzyma ? to jest lecenie w ciula, 54.25 + 5.75 = 60zł. Mógł podnieść cenę w wezwaniu do 60zł, ale że tego nie robi tzn. że coś kombinuje.
Dnia 2023-06-16 o godz. 10:02 ~Inwestor napisał(a): > moze byc tak, ze oddam akcje w wezwaniu, ale Mlody nie zdobedzie 70% i dywidendy nie wyplaci, ale moje akcje sobie zatrzyma ? to jest lecenie w ciula, 54.25 + 5.75 = 60zł. Mógł podnieść cenę w wezwaniu do 60zł, ale że tego nie robi tzn. że coś kombinuje.
Całkowicie masz rację.Dlatego JA zmonetyzowałem dziś zyski!
lol. ja nie sprzedaję bo Ciech jest wart dużo więcej niż 55-60zł. Gdyby dywidenda była pewna to bym sie zastanowil, zobaczymy co fundusze na to. IMHO Kulczyk będize musiał zrobic wezwanie po te 70zł, wtedy fundy się wysypią.