Ja dzis od rana sprzedawalem po komunikacie Hydro. Hydro postanowilo jednak obnizyc cene moze byc dogadane z funduszami. Elemental nawet jak daje 85zl i fundusze by odpowiedzialy straci sie duzo na akcjach ktore zostana. Odkupie najwyzej po 78zl zeby byc z Hydro do konca wezwania.
Abc to nie lepiej Ci się było zapisać po 85 ? Jaka redukcja co myślisz że już dziś pokryją te 45 procent ? Zwariowales chyba. Nie spieszy się im poczekają jeszce 5 dni na hydro czemu mają robić to już . Bez np alianz nie będzie dealu i oni o tym wiedzą i co mają się dziś już rzucić do zapisów ? Do tego jeśli elemental nie kupi to wdedy do hydro można zapisac
Byl drugi komunikat od Hydro popoludniu ze zmieniaja cene. Jakby chcieli kupic drozej podniesliby na wzyzsza PRAWDA ale nie chcieli. Elemental dal oferte zeby sprzedac bez redukcji pod warunkiemn ze wszyscy sie nie zapisza dzis Jutro moze wszystko sie wyjasnic.
Ja uważam że to fundusze każdy z osobna te co mają powyżej 5 procent decydują i nie potrzebują się szybko zapisywać bo bez niech i tak elemental siedzi . W grze z elementalem każden fundusz ma przewagę. Zaproszenie jest do 26 i to wtedy zdecydują bo po co wczesniej ? Fundusze nie grają kto pierwszy bo bez jednego z nich układanka nie ma sensu.
Nie rozumiesz chyba tego zaproszenia, kto sie zapisze pierwszy sprzeda wszystko. Po co fundusza ma zostac 20% akcji co zrobja z tym, przeciez kurs spadnie znowu na 70zl i beda kisic akcje bo nikt ich nie kupi, Elemental nie chce miec wiecej niz 50% akcji. Hydro kupuje wszystkie akcje i fundusze moga wyjsc. Jezeli Elemental dal by cene duzo powzyej 100zl to co innego. Elemental gorzej sie osmieszyl sie z cena 85zl niz Hydro z 82zl. Pisalismy ze Elemetal powinien dac duzo wiecej po kupuje tylko 50% akcji ,a wyszlo jak wyszlo.
Ja rozumiem zaproszenie. Znam zasadę zabawy w kto pierwszy ten lepszy . Ale uważam że duże fundusze nie będą bawić się w tą zabawę bo każdy z nich z osobna ma władzę żeby wyznaczyć dla elementalu swoje zasady gry
A tu taki komentarz którego niea w newsach gdzie indziej . Tam jest jeszce wątek innych zgód dla elementalu
https://www.google.com/amp/s/forsal.pl/finanse/gielda/artykuly/8734483,hydro-zaproszenie-elemental-do-sprzedazy-akcji-alumetalu-nie-oferuje-zabezpieczen.html.amp
Szkoda bylo tyle czasu trzymac , rynek odlecial do gory, a Alumetal sie kisil. Co z tego wynkinie nie wiem Hydro Kupuje 100% akcji , a Elemental nie jest wylewny z cena ponad 100zl.
Jezeli fundusze odpowiedza na wezwanie Hydro dzis powinni dac komunikat o przekroczeniu 50%. Wtedy Elemental bedzie mogl sprzedac swoje akcje po 82zl pewnie na zero wyjdzie albo mala strata.
Jezeli Elemental nie kupi to do Hydro zapiszesz sie po 78.6zl. Ponizej 80zl zal by bylo sprzedawac tym bardziej ze duzo okazji bylo do sprzedania po 83.50 przed wezwaniem Hydro jak ktos kupil ile akcji i potem tez mozna bylo ze dwa razy sprzedac tez powyzej 83zl. Hydro nie przejelo sie cena 85zl wiec moze juz byc zaklepane wszystko.
Halo jest takie że Elemental albo zgarnie 45% albo moze sie wycofać i zostajemy na wezwaniu Hydro po 78pln , a jak Alianz miał by sie zapisywać do Hydro to dziś
I co mówiłem że się dogadali. Jutro spadek. KETCHUP1 trzeba nieraz słuchać innych. Ewidentne sygnały były dziś żeby opuścić okręt. Teraz trzeba czekać na przekroczenie 95% i przymusowy wykup po 82zl. Musimy ketchup1 poszukać czegoś innego
Dzis kolejne wezwanie na vindexus. Bardzo duza wartosc ksiegowa a tak tanio chca kupic ponizej ceny rynkowej. Dzis Elemental dosypie 4% akcji dla Hydro. Jak bedzie jakas promocja jutro to bede kupowal Alumetal za 3 tyg kasa bedzie dopiero.
Elemental dał za mało jednak . Jak zdobędą 95 procent to przymus będzie po 82 . Można zagrać pod to kupić jutro czy później po 78 i jak się przyjmie że będzie przymus to można zarobić ale ledwie 5 procent ... slabo
Wszyscy powinni dziekowac Hydro ze podali dzis tak sprzedadza po 82zl. Mogli jutro podac i kupic sobie taniej akcje po 78,60. Jutro moze byc ze nikt nie bedzie sprzedawal juz po cenie wezwania bo dzis sprzedadza akcje, chyba ze nie wszyscy czytaja komunikaty.
Nie wiem czy samo zaklikanie i zapis spełnia wymogi zapisu . Domy już nie działają maklerskie wysyłać dalej będą jutro nie wiem co jest kluczem czy zapis w domu maklerskim czy moment dojścia zapisu do posrednika
Przy wysylaniu masz godzine zapisu. Dom Maklerski musi na nastepny dzien dostarczyc zapis do posrednika. Wezwanie jest do 23.59 wiec powinno pojsc bez problemu.
Elementami pokpił sprawę, stać ich było wzywać na 45% akcji to mogli od razu wezwać na 65%, wówczas wszystkie fundusze załapałyby się na wyższą cenę. Zaczynam myśleć czy zagrywka z Elemental to nie jakaś ustawka wespół z Hydro.
Moze zostac jakis fundusz co ma ponad 10% zablokuje wycofanie akcji i kiedys moga drozej odkupic akcje od niego. Zobaczymy po komunikatach kto sprzedal. Moze kolejne wezwanie bedzie za 6miesiacy. z lepsza cena. Szkoda spolki ze tak tanio poszlo podejzane bylo podniesienie ceny przez Hydro tak malo na 82zl. Ja wyszlem srednio po 82.50zl Najgorzej ze zmarnowalo sie duzo czasu na trzymanie pod wieksza cene. Za dywidende dokupilem po 79 to srednia troche bedzie wieksza ze sprzedazy.
Mi się wydaje że puszcza wszystkie fundusze . To już nie będzie ten alumetal co był. Szkoda spółki . Elemental źle to rozegrał. Ciekawe czy jeszce dziś zapisze swoje akcje.
W czwartkowym komunikacie podano, że Elemental Alu zdecydował także o zmianie zasad nabywania oraz redukcji nabywanych akcji Alumetal w ten sposób, że pierwszeństwo w realizacji otrzymają oferty sprzedaży złożone przez akcjonariuszy Elemental Alu w pierwszej kolejności. "Elemental Alu będzie akceptować złożone oferty sprzedaży według kolejności złożenia ofert sprzedaży, do momentu przyjęcia ofert sprzedaży na 7.167.142 akcje. Elemental Alu nie przewiduje redukcji nabywania akcji w odniesieniu do liczby akcji wskazanych w ofertach sprzedaży, które zostaną złożone do dnia poprzedzającego dzień przyjęcia ofert sprzedaży na łączną liczbę 7.167.142 akcji" - napisano w komunikacie. Oferty sprzedaży złożone w dniu, którym liczba akcji objętych przyjętymi ofertami osiągnie 7.167.142 akcji oraz w dniach następujących po tym dniu, będą podlegały proporcjonalnej redukcji.
Pisalem juz o tym i odpowiadalem na takie wezwanie kiedys. Jezeli beda zapisy dzis ponad ilosc akcji jakie sa zapisy musi byc redukcja i koncza sie zapisy jutro. Jezeli nie wyczerpja puli dzis idzie na nastepne dni do przekroczenia. Jezeli przekroczy np. w srode limit redukcja bedzie w czwartek , a ci co sprzedali do wtorku sprzedzadza bez redukcji.