Zarzad w pierwszej kolejności ma do wydania premię i może kupować od 25.05 a jednak tego nie robi, wiec raczej spodziewam się ze poczekają do wyników za 2Q
Całość dywidendy do dyspozycji, po potrąceniu podatku, to około 90 baniek. Circa 30% z tej kwoty przypada na free float. Ile z tego zostanie reinwestowane? Sądzę, że max połowa - czyli około 15 baniek. Kwota zbliżona do tej w dyspozycji zarządu. Potencjał wzrostowy więc jest. Pytanie tylko jaka będzie maksymalna akceptowalna cena jaką zechcą zapłacić. Może to być 130, ale równie dobrze 70. Chętnych spoza obecnego akcjonariatu jakoś nie widać, więc zakładam, że będzie to ta druga opcja
Zarząd może z premii za 2022 r przy obecnej cenie kupić +- 100 tyś akcji. Ma de facto czas do 20 października, ale cały sierpień i od 15 października jest dla nich okres zamknięty. Oczywiście nie muszą kupować akcji, ale brak zakupu akcji za premię pozbawia ich prawa do takiej premii w okresie kolejnych 3 lat. Tyle faktów, reszta to opowieści.
Podobnie pisałeś w listopadzie jak papier był w okolicy 80 zł, dziś jest ponad 100 i po odcięciu 13,69 zł dywidendy. Jesteś niewiarygodny, a twoja prawda to g prawda.
Znawca prawdy trochę przesadza, ale trudno się nie zgodzić co do odwrotu na trendzie. Na razie mamy korektę trendu wzrostowego, ale żeby ten wzrostowy utrzymać potrzebne jest paliwo, nowe info, kolejne dobre /lepsze wyniki, np podobny wynik w 2q do 1q. Ale niestety tu paliwa brak, a wyniki nie zapowiadają się na lepsze, owszem są nowe biznesy ale jeszcze teraz nie wypracują dobrych wyników, na to trzeba poczekać. Poza tym mamy na rynku spadek popytu, marzowość jest bardzo słaba a konsumpcja rdr na dieslu notuje spadki co jest zaskakujące bo prognozy jeszcze w grudniu były B optymistyczne. No cóż, w tej sytuacji wystarczy 1 negatywne info niestety chyba zanurkujemy, poziomy 70-75 jak najbardzej osiągalne w ciągu kilku miesięcy
jak mogą być niższe w q2 lub q3 lub nawet q4 jak wchodzą kolejne 3 segmenty (bitumiczna, terminale, transport) które nie były ujęte w q1 a będą przynosić dodatkowy zysk
Widać ze jesteś spoza branży i nie wiesz co się dzieje na rynku. Wyobraź sobie że wynik na paliwach będzie słabszy o 80%, bo nie ma już wysokomarżowe biznesu na ruskim dieslu. Dojdą nowe biznesy które dołożą głównie koszty. Szacuję wynik na poziomie 20-30 mln w q2
A tym paliwem nie jest. Asfalt jest to coraz mniej do kupienia w Europie. Pewnie po pojmie podczas odbudowy też się przyda. Aczkolwiek korekta do 80 jest mi na rękę chętnie bym dokupił.
Dnia 2023-06-15 o godz. 16:58 ~Rudolf napisał(a): > Na razie mamy korektę trendu wzrostowego, ale żeby ten wzrostowy utrzymać potrzebne jest paliwo, nowe info, kolejne dobre /lepsze wyniki, np podobny wynik w 2q do 1q. Ale niestety tu paliwa brak, a wyniki nie zapowiadają się na lepsze, owszem są nowe biznesy ale jeszcze teraz nie wypracują dobrych wyników, na to trzeba poczekać.
Paliwo będzie w postaci wyższych od oczekiwań wyników za II kwartał. Obecnie w cenie jest już oczekiwanie, że będzie wyraźnie gorzej, niż w I kw.
Dodatkowo zaskoczy nas pozytywnie wzrost sprzedaży asfaltów i kolejny biznes o którym mówił prezes.
Akcje wydają się drogie, bo firma się systematycznie rozwija i kurs jest wzrostowy bez dużych korekt. Ja swoje akcje trzymam i za dywidendę dokupuję kolejne.
Unimot próbowano zhejtować przy 50, czy 80, przy 100 i przy 120. Jakoś nie widzę tych spekulantów na tym papierze. Inwestorzy przeczekają i spadek do 90, dla mnie nie ma problemu. A spekulanci będą za kilka miesięcy dokupować na wyścigi. Po co hejtują papier? Bo chcą kupić od leszczy którzy się wystraszą, bo papier ma potencjał. To już nie jest dawny unimot, to jedna z kilku strategicznych spółek w Polsce. Mądreny więcej nie potrzeba a głupi i tak nie zrozumie.
Nie rozróżniasz hejtu od merytorycznych argumentów? Nikt nie hejtuje, podaje ci na tacy informacje które możesz wykorzystać, potraktuj to jako przysługę lub darmową konsultację. Jestem fanem uni, ale żeby był dalszy wzrost musimy się skorektować a jest ku temu okoliczność, bo zbiega się powód technicznie i na wynikach. Mam nadzieje ze Uni przejdzie bez szwanku do 4q poprzez ciężki okres wiosenno-letni + wybory. I po dwóch słabych kwartałach w 4q zaprezentuje podobny wynik jak w 1q. Wróćmy do tego wątku za miesiąc to zobaczymy na ile to się sprawdziło.
IVQ 2023 będzie b. dobry, podobnie jak IIQ i IIIQ 2023, nie wiem skąd naganianie na słabsze dwa najbliższe kwartały, każdy podejmuje decyzje na własne ryzyko, dokupiłem z dywidendy akcje i spokojnie czekam na poziom 140-150 zł, który jak sądzę pewny do końca 2023r., najpóźniej do marca 2023r., a już za niecały rok kolejna wysoka dywidenda - zapewne nie niższa niż 10 zł / akcję :)
Wytłumaczyłem już wcześniej dlaczego. 2q już praktycznie za nami, wiec to nie prognoza tylko fakty. Słaby kwartał dobiega końca, a 3q ze względu na ogłoszona promocje Orlenu zapowiada się gorzej.