Rywalizacja Elemental z Hydro zapowiada się ekscytująco. Chyba trzeba kibicować Hydro bo ten musi zapłacić za 100% akcji co znaczy, że i nam drobnym dostanie się co nieco
Hydro nie moze wycofac ofery. Najwczesniej jak sie nie spelni warunek z walnym i nie wybiora do zarzadu czyli 27 czerwca. Oferta elementalu konczy sie 26 czerwca. Wezwanie Hydro ma mniej warunków.
A co na to pan Axaa który twierdził że żadnego zaproszenia nie będzie tylko pakiety. Ja już pisałem dlaczego pakiety są nierealne i nigdy takich nie było na tyle procent w historii GPW z taką ilością funduszy
Dnia 2023-06-14 o godz. 21:35 ketchup1 napisał(a): > A co na to pan Axaa który twierdził że żadnego zaproszenia nie będzie tylko pakiety. Ja już pisałem dlaczego pakiety są nierealne i nigdy takich nie było na tyle procent w historii GPW z taką ilością funduszy
Wychodzi na to samo.Elemental kupił już to co chciał na GPW(a podstawieni ludzie pozostałą ilość powyżej 50%.) Ciekawe tylko czy kupi te 45%.Mnie się wydaje że TAK.Tylko nie po tak kiepskiej cenie. Męczcie się dalej!
No sam piszesz że nie po takiej kiepskiej cenie. No właśnie ale nie wiem czy zauważyłeś cena jest skierowana do wszystkich . A z kilkanaście razy przekonywałes że żadnego ogólnego skupu nie będzie.
Dnia 2023-06-15 o godz. 08:58 ketchup1 napisał(a): > No sam piszesz że nie po takiej kiepskiej cenie. No właśnie ale nie wiem czy zauważyłeś cena jest skierowana do wszystkich . A z kilkanaście razy przekonywałes że żadnego ogólnego skupu nie będzie.
BO TO NIE JEST SKUP OGÓLNY!Elemental zaprasza do sprzedaży 45% akcji Alumetal.
Jak chcesz się czepiać że to nie jest wezwanie z definicji to się czepiaj. Nie mogło być wezwania to oczywiste. Dobrze wiesz co pisałeś i jaki był tego sens. Mianowicie że poza drobnymi zostanie uklepany deal . Każdy drobny może uczestniczyć w ofercie elementalu to zupełnie co innego niż pisałeś . To czy formalnie to jest wezwanie czy skup nie było nigdy przedmiotem dyskusji.
Jeżeli ustalona była by cena z funduszami odrazu by podnieśli na konkretną cenę. Widać że nic nie jest ustalone i czekają kto pierwszy przekroczy 50%. Widocznie fundusze się zgodziły na 82zl ale czekały czy będzie przebitka do końca wezwania dlatego mogła być taka cena od Hydro. W takim tempie to będę się przepijać z parę miesięcy.
Hydro powie zostaje przy swojej cenie kupuje od was wszystkich akcje.
Elemental płaci drożej, nie na zgody nie wiadomo czy dostanie do 26 , nie wiadomo czy się zapiszą na wszystkie akcje I czy skup nie będzie odwołany i akcje beda zablokowane.
W Hydro przy odpowiedzi na wezwanie jeżeli będzie dogadane szybko podadzą że mają objętymi zapisami 50% akcji.
Elemental jest bardziej niebezpieczny do zapisywania za duzo niewiadomych i redukcja zapisów potem straci sie dużo na akcjach które zostana.
Elemental w każdej chwili może odwołać skup akcji. 45% muszą się zapisać wszystkie fundusze żeby doszło do skutku. Wezwanie Hydro jest lepsze jak podniosą cenę łatwiej dojdzie do skutku muszą przekroczyć tylko 50%.
57% akcji jest teraz w obrocie była by mala redukcja zapisow
Czy jeżeli Hydro przekroczy w wezwaniu 50%to będzie miał obowiązek ogłosić wezwanie na pozostałą część akcji po najwyższej oferowanej (zakupu akcji) cenie z 12 ostatnich miesięcy ?