liczymy: - 100 zł za 13 mln akcji = 1,3 mld kapitalizacji - daje to C/Z = 10 (przy 130 mln zysku za 2022) - wiadomo, że za 2023 będzie zysku ok. 200 mln z, co spowoduje spadek C/Z do ok. 5 --- ja nie przyjmuję wartości C / KW bo to wycena wirtualna ---- przy 200 mln zysku na 13 mln akcji można "zaszaleć " z dywidendą" nawet 10 zł na akcję (w spółce zostałoby ok. 70 mln) ---- biznes pewny: Wojna na Ukrainie, odcięte porty morskie - na lata...... ---- UWAGA jak się wczyta w raporty pojawia się info, że spółka (to prawda) nie ma długów, a przecież biznes polega na tym, że bierze się kredyt z banku na X % i "wsadza" w biznes,gdzie się zarobi więcej niż kredyt i odsetki. i ONI tam o tym piszą ...! . może jakaś fajna AKWIZYCJA ? może coś "ciekawego do kupna dla spółki" żeby spotęgowało wartość ? ? tu naprawdę można spokojnie sobie siedzieć rok/dwa lata... . ROK TEMU (marzec 2022 ) KUPIŁEM WITTCHEN za namową żony równe 10 000 akcji po 12 zł, czyli wpakowałem 120 000,00 zł (po drodze "zaliczyłem" dywidendę) . obiecałem sobie, że czekam rok aż zarobię 200 % i sprzedam po 36 zł... /wyjmę zysku 240 000,00 zł brutto - podatek, netto będzie 190 000,00 zł/ i i ledwie sprzedałem po 36 zł, a to..... odjechało na 44 zł.... .
QULWA MAĆ ! . . na dziś sam nie jestem w stanie racjonalnie ocenić wyceny OLT... 100 zł ? więcej ?
Witam. Według mnie Ots nie osiągnie ceny 100 zł. Jednak widzę pod koniec roku cenę w okolicach 70-80 zł. Jeśli chodzi o dzisiejszy wynik obstawiam przychody wyższe niż w IV kwartale na poziomie 200 mln zł i zysku operacyjnego wyższego niz IV kwartele, w przedziale 50-60 mln. W zasadzie w ots są bardzo interesujące perspektywy, wegiel powinni znowu ściągać, dołączono zboże, inwestują w sprzęt ...
Całkiem prawdopodobne, że spółka w tym roku zarobi niemal 20 zł na 1 akcję. Powtarzalnie , bez akwizycji może w kolejnych latach po kilkanaście złotych rocznie dokładać. Czy kurs 100 zł to fantazja. Wygląda na to, że to całkiem realny poziom w perspektywie roku-dwóch.
Licząc cztery ostatnie kwartały, to mamy 223,5 mln zysku, czyli 17,07 na akcję. To przy cenie 46,5 daje c/z 2,72. Drugi kwartał miał 27,5 mln, znów będzie co najmniej 100% więcej.
W Q1 był spory one-ff, 90 mln kwartalnie może być trudno powtórzyć, ale pewnie 55-65 mln zł kwartalnie jest w zasięgu, jeśli taki wynik będą w stanie utrzymać to byłoby pięknie.