• To ASML Autor: ~Euklides_archimedes [90.74.215.*]
    Na 99% mowa o ASML (https://www.wallstreetzen.com/industries/best-semiconductor-equipment-stocks) o kapitalizacji - bagatela 280 MILIARDÓW dolarów. Technologia okazała się tak dobra, że pomięli etap 3 testów i przeszli od razu do wdrożenia. Muszą to mieć, by być przed konkurecją. Ale konkurencja też musi to mieć, więc rozpoczyna się licytacja. Biorę po miliardzie dolców z konta każdej drużyny i rozkręcam kołowrotek. A nie ma lepszego potwierdzenia, że to unikalna technologia, która podbije świat - jest opatentowana, więc każde użycie to $$$ dla XTPL.

Przy obecnej kapitalizacji XTPL 250 MLN PLN oznacza to, że wycena spółki musi urosnąć 4000x (400 000%) - co daje cenę za akcję 500 000 zł za akcję. Moja średnia cena zakupu to 92,40 zł - jakby ktoś pytał. Więc jeśli mówimy o przejęciu, mniej niż 100 000 zł za akcje nikt nie powinien nawet oferować, bo prezes mu zarapuje.

Jeśli jakiś matematyk jest w stanie wskazać błąd w moich obliczeniach - proszę spróbować - nie uda się to!

Innymi słowy: PÓŁ MILIONA złotych za akcję do końca miesiąca, obiecuję.
  • Re: To ASML Autor: ~Filipek [37.47.122.*]
    Podobnie analizowałem, jednak mi wychodzi przedział 350-400 tysięcy za jedną akcje
  • Re: To ASML Autor: ~Haha [37.190.218.*]
    500 000 za akcję :D
    Co ty i ten wyżej jaracie?
  • Re: To ASML Autor: ~crimson [193.56.105.*]
    A możesz podać całe obliczenia? Chyba nie mnożysz obecnych przychodów do poziomu to którego uważasz że dojdą? Obecna kapitalizacja już zakłada przychodzu 100 M PLN.
  • Re: To ASML Autor: ~wykres [188.147.108.*]
    200zł za akcje
  • Re: To ASML Autor: ~Parmenides_Tales [90.74.215.*]
    Oczywiście, że nie mogę! Nikt nie wie, co ma w głowie A.I., z którego pozwoliłem sobie skorzystać - jest tylko sygnał na wejściu, sygnał na wyjściu oraz czas. Reszta to szum.
  • Re: To ASML Autor: ~Crimson [31.0.83.*]
    Uhm… nawet jak będzie marne 500 pln za akcje za rok to będę zadowolony
  • Re: To ASML Autor: ~inwestor [37.248.218.*]
    1000 za tyle oddam
  • Re: To ASML Autor: ~Herakles_Haraklit [90.74.215.*]
    Dobra, to ile tego tam masz? Po 1000 bym wziął trochę do wora załadował.
  • Re: To ASML Autor: ~Crimson [31.0.85.*]
    Za 1000 pln per sztuka mogę Ci od razu sprzedać. Potem odkupię po 130 na rynku. Daj znać to zrobimy pakietowkę!
  • Re: To ASML Autor: ~Napoleon [90.74.215.*]
    To jest kurczę szczwany plan, że też o tym kurczę nie pomyślaeł.
  • Re: To ASML Autor: ~Król_Julian [77.115.1.*]
    ASML to holenderska firma. Partner z ESPI to raczej jeden z trójki producentów sprzętu do produkcji półprzewodników oraz FPD z Doliny Krzemowej: Applied Materials (AMAT), LAM Research (LRCX) lub KLA Tencor (KLAC). Wszystkie trzy pasują do opisu w ESPI i są w Nasdaq100. Tak czy inaczej, pierwsza liga. Deal na prototyp przemysłowy z jedną z tych firm to olbrzymi krok milowy dla XTPL.
  • Re: To ASML Autor: ~Crimson [31.0.85.*]
    Bez dwóch zdań! Jestem ciekaw czy będziemy bogaci czy bardzo bogaci
  • ta droga realnych biznesów na walorze za ok. 1 mc. Autor: ~kuluc [188.146.205.*]
    Zobacz wątki dotyczące XTPL S.A. Zobacz profil XTPL S.A.  
    Autor: ~Crimson [31.0.85.*] 2023-05-27 11:06
    Opublikowano przy kursie:  122,00 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%
    Re: To ASML
    Bez dwóch zdań! Jestem ciekaw czy będziemy bogaci czy bardzo bogaci

Odp.
    Być może ciśnienie uświadamianych od razu przełamie hejt i sieci spekuły i już od poniedziałku zacznie się realny biznes na walorze.
    Tradycyjnie od pandemii spekuła zbija kursy walorów o największych potencjałach- nawet ze świeżymi komunikatami o premiowanych składnikach. Nawet wobec takiego scenariusza, nie utrzymaliby w blokadzie tutaj kursu dłużej niż do 1 mc-a.
  • Re: ta droga realnych biznesów na walorze za ok. 1 mc. Autor: ~Crimson [31.0.92.*]
    No tak gwoli ścisłości to info poszło o 10:07 przy kursie 112. Ale powiem szczerze że liczyłem na minimum +25%… to jest przełomowe info na które wszyscy czekali, jest pierwsze komercyjne wdrożenie i najlepszy jest ten przeskok z fazy 2 do fazy 4 - to w pełni tłumaczy nagłą emisję. To info jest za silne aby ktokolwiek w perspektywie czasu mógł trzymać kurs…
  • Re: ta droga realnych biznesów na walorze za ok. 1 mc. Autor: ~2pac [79.185.227.*]
    Gdyby kolejność informacji była inna to wzrost byłby inny natomiast emisja popsuła wszystko
  • Re: ta droga realnych biznesów na walorze za ok. 1 mc. Autor: ~Crimson [31.0.92.*]
    W pełni się z Tobą zgadzam ale pewnie zrobili to celowo aby taniej objąć akcje
    Natomiast z perspektywy długoterminowej ma to znaczenie drugorzędne
  • Re: To ASML Autor: ~Grubby [90.74.215.*]
    No i co teraz? Do mojej wyceny DCF brakuje jeszcze tylko marnych 499 986 zl. Do konca miesiaca bedzie grubbbo
  • Re: To ASML Autor: tankad0 [85.240.231.*]
    on nie sprecyzował do końca którego miesiąca i którego roku. Dodatkowo wywróżył hiperinflację gdzie 500k pln będzie warte tyle co zakupy spożywcze.
  • Re: To ASML Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Nie szkoda ci było czasu by takie kocopoły napisać?
  • Re: To ASML Autor: ~Utracjusz [90.74.215.*]
    Weź się! Tracić mój czas, mój czas cenny, tylko ja jestem godzien go wytracać.
[x]
XTPL -4,98% 80,20 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.