• CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~Piotr [89.239.97.*]
    Czat inwestorski z wiceprezesem zarządu PCC Exol wtorek, 30 maja 2023 r. o godz. 12:00

Zadałem już pytanie, które brzmiało mniej więcej tak:
    " Czy PCC Exol ma realną zdolność konkurowania z napływem tańszych produktów chemicznych z rynków azjatyckich. Mam na myśli zdolność Spółki do efektywnego kształtowania polityki cen sprzedaży i marż na poziomie umożliwiającym podtrzymanie wypracowanych poziomów wskaźników efektywności gospodarowania (ROE, ROA) i rentowności operacyjnej oraz kontynuację realizacji inwestycji długoterminowych."

Obecnie trwa intensywny import produktów chemicznych krajów azjatyckich do Europy. Polityka klimatyczna UE i regulacje prawne zachwiały równowagą podażowo - popytową na europejskim rynku chemicznym zmniejszając jednocześnie konkurencyjność unijnych producentów. Spowolnienie gospodarcze, wysokie stropy procentowe i inflacja powodują, że maleje zapotrzebowanie na produkty z branży, w której działa Spółka.

Osobiście uważam, że kluczową wagę w tym wyścigu o lepsze miejsce na rynku odegrają innowacje - czyli inwestycje w R&D i nowe technologie pozwalające na stałe doskonalenie procesów produkcyjnych. Innowacje to również lepsze zarządzanie i kontrola procesów chemicznych = wyższa efektywność gospodarowania i szybsze reagowanie i dostosowywanie do zmian rynkowych. A w tym obszarze PCC Exol bez wątpienia pozostaje prymusem.

Stąd z CZATU chciałbym wywnioskować czy PCC EXOL ma szansę w 2023 roku powtórzyć łączny poziom przychodów ze sprzedaży z roku 2022 oraz poziom uzyskanej w 2022 roku rentowności operacyjnej.

• Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~max [85.221.171.*]
    W sumie to zadałem podobne pytanie odnośnie sytuacji napływu konkurencyjnych surfaktantów z Azji, aczkolwiek bardziej ogólne.

Dodałem do tego prośbę o opisanie poziomu zaawansowania inwestycji w Płocku oraz ew. w Brzegu Dolnym.

No i prognozowany termin zakończenia inwestycji w Płocku oraz coś tam o Brzegu Dolnym.

Do tego jakaś informacja o tym, czy modyfikacji uległ zakres inwestycji w Brzegu Dolnym.
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~CZAT [145.237.4.*]
    Zadałem pytanie dot. zakładu w Brzegu Dolnym - podzielenia się spodziewanymi korzyściami biznesowymi z ukończenia tej inwestycji.
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~CZAT [145.237.4.*]
    @Rafał Zdon

"Bardzo ważne w 2023 roku będą inwestycje. Wśród nich wspomniany wcześniej zakład produkcyjny realizowany przez PCC BD. Ma być tam produkowana szeroka gama między innymi etoksylatów oraz polioli polieterowych dedykowanych licznym branżom. Na ukończeniu jest projekt bazowy. Równolegle zostały podjęte możliwe prace nad projektem wykonawczym, będącym następstwem projektu bazowego. Postępują też pierwsze prace budowlane."
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~Piotr [89.239.97.*]
    @max przyjacielu @CZAT uważam podobnie, i chciałbym, aby PCC BD spółka celowa PCC Exol i PCC Rokita kontynuowała realizacje inwestycji nowego zakładu w Brzegu Dolnym bez przeszkód ale @max dobrze wiesz, że od projektu budowlanego a następnie wykonawczego do samej realizacji to jeszcze trochę. Bez wątpienia uważam, a było to już wspominane przez przedstawicieli inwestora, że planowana inwestycja będzie droższa a nie wiadomo również czy pełen zakres prac pozostanie bez zmian. Osobiście myślę, że czasy zweryfikują pierwotne założenia co do harmonogramu rzeczowo - finansowego jak i czasu realizacji. Nie wykluczam etapowania realizacji przy takim rozmiarze i koszcie ale z pewnością inwestor pomyślał o tym, aby móc oddawać częściowe etapy do użytkowania. Tak będzie bardziej efektywnie z punktu widzenia przepływów finansowych. Ale czas pokaże.
    Udział PCC Exol i PCC Rokita w spółce celowej PCC BD jest po 50% a zwykle udziały w akcjonariacie determinują udziały w wypracowanych zyskach czy stratach. Ale zanim będą jakiekolwiek zyski trzeba będzie pokryć wydatki związane z tą realizacją a tutaj mamy tą samą kwestię - udział 50/50.

Reasumując pamiętając o Brzegu Dolnym dla mnie ważniejsza na ten moment jest inwestycja w Płocku.
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~Kirikou [89.68.37.*]
    Panowie są dwie luki do domknięcia i coś trzeba z tym zrobić ;-0)
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~max [85.221.171.*]
    Nic nie trzeba robić, teraz już samo poleci ;-)
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~Piotr [89.239.97.*]
    Racja @Kirikou ale dla mnie bez pozytywnych perspektyw rozwoju spółki wyrażonych przynajmniej w utrzymaniu poziomu przychodów ze sprzedaży i rentowności operacyjnej z roku 2022 trudno będzie mówić o trwałym wzroście kursu giełdowego. A osobiście, przynajmniej na ten moment, wcale nie jestem pewien czy wyniki finansowe 2Q23 osiągną poziom 2Q22 - zwłaszcza w kontekście rentowności operacyjnej.
  • Re: CZAT z Prezesem - moje główne pytanie Autor: ~max [109.173.213.*]
    Domyślam się, że zakres inwestycji w Brzegu Dolnym się zmienia i będzie się zmieniał, i to z wielu powodów (zmiany kosztów budowy, zmiany sytuacji, popytu i bierzących oraz prognozowanych cen na rynku dla wytwarzanych produktów i wiele innych. Niemniej jednak warto znać obecną sytuację, zamiary na dziś, a potem śledzić zmiany tych zamiarów, w którym kierunku idą.

Zakładam, że zakończenie inwestycji w Płocku jest kwestią czasu, pytanie tylko, na kiedy to jest planowane dokładniej.

Co do zaś Brzegu Dolnego istotne jest, czy przypadkiem PCC PD nie rozważa porzucenia lub zamrożenia inwestycji. Na razie nic na to nie wskazuje ale oczekiwałbym jasnej deklaracji w tym względzie.

Reszta będzie się działa samoistnie, niezależnie od tego co będziemy wypisywać na forum, czy będziemy "domykać luki" itp. Rynek sam zdecyduje. Warto mieć jednak możliwie precyzyjny obraz sytuacji i tu trochę liczę na jakieś ciekawe informacje z forum. Wiem, wiem, gruszki na wierzbie bo forumowicze Obserwator, ObserwatoR, obseRwator nie dają nadziei na przebicie się przez 5 metrów mułu.
[x]
PCCEXOL -0,38% 2,61 2025-10-03 14:06:20
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.