Nie stawiam na 100% że kupi Hydro. Pisałem że większe szanse ma Elemental. Drobni co nie sprzedali na górce, stracą na tym najbardziej-ale jeszcze sie łudzą.
A owszem zmieniłem.Czytałem wasze wpisy.Nic z nich nie wynikało.Dywagacje.Trzeba wreszcie zrozumieć. Ani Hydro ani Elemental NIE PATRZĄ NA DOBRO MAŁYCH INWESTORÓW.PATRZĄ NA DOBRO SWYCH KORPORACJI. Była dobra okazja wyjść z papiera.Wyszedłem po 84pln Na krótko wchodził nie będę ; chyba że poniżej 78pln
Wszystko na forum jest dywagacja . Nie patrzą na dobro małych dlaczego mają patrzeć ? Nikt złudzeń nie ma. Ale takie sytuacje jak mamy teraz to rzadkie szansę gdzie drobni mają szansę dostać tyle co dostają właśnie korporacje. Mamy tu fundusze przy okazji ich siły negocjacji może się i małym udać. Nie mam wątpliwości że jak by nie struktura akcjonariatu i hydro miało by od właścicieli np 60 procent to nawet bym nie myślał o lepszej cenie .
Glowni udzialowcy Alumetalu sa zablokowani pod wezwanie od Hydro. Elemental zrobil skup ktory bedzie trwal krotko nie bedzie duzej redukacji przy sprzedazy.
Można odkupić.TYLKO W JAKIM CELU? Wg. mnie na Alumetalu jest POZAMIATANE-A POZAMIATAŁ BEZ UDZIAŁU GAWIEDZI ELEMENTAL Tutaj zaklęcia i kalkulacje nic nie pomogą.Nie będzie BITWY NA CORAZ WYŻSZE CENY WEZWAŃ POMIĘDZY HYDRO a ELEMENTALEM
Hydro też mógł ogłosić wezwanie na 50% akcji jeżeli ogłasza na 100% jest dogadany z funduszami. Dlatego fundusze nie chce sie wypowiadać na temat wezwania i robić porozumienia bo odpowiada im cena a jaka okaże się pod koniec czerwca.
Czyli uważasz że dotychczasowi właściciele tak po prostu pogodzą się z tym ? Bądź nie kontrolują tego i właśnie siedzą w strachu nie robiąc nic i czekając aż ktoś im ta spółkę zabierze i nic nie będzie ze sprzedaży i do tego staną się mniejszościowi i stracą na tym bo ich akcje staną cię dużo mniej warte ? Tak po prostu ?
Norges bank można zaliczyć do porozumienia właścicieli i hydro. Powiem tylko tyle że porozumieniu wystarczy przekonać tylko jeden fundusz z wielu a elemental musi przekonać wszystkie z wielu . Kto ma większą szansę? Ten elemental wyciągnięty z kapelusza moze być też tylko elementem negocjacyjnym z hydro wymyślonym przez fundusze bądź w porozumieniu z nimi. Ja dodam że nie było takiego wezwania w którym cena utrzymywała by się wyżej wezwania a potem fundusze oddały. Nie było. Jak fundusze miały by oddać po tej cenie to by nie było tej ceny i to jest poparte na wielu przykładach.
Hydro jest ogromna firma i może każda ofertę Elementalu przebić jeżeli będzie chciał. Na niekorzysc Hydro jest tylko ze musi wyłożyć 2 razy więcej kasy bo wezwanie jest na 100% akcji. Jeżeli fundusze będą chciały sprzedać to sprzedadzą temu kto da więcej. Elemental musi się dogadać z paroma funduszami co mają najwięcej akcji , resztę funduszy ma mala ilość akcji. Zawsze z rynku mogą ściągnąć spokojnie z 8% akcji jak dadzą dobra cenę.
Co ten Hydro ma z dywidenta z Alumetalu. Podkresla ze zostala wyplacona i liczy to jako premia. Akcjonariuszom nalezy sie dywidenta i ani Hydro ani wlasciciel nic nie maja do tego bo fundusze sobie decyduja jak ma byc przeciez maja ponad 50% akcji. Hydro juz naliczyl premii od poprzedniego wezwania 35% doliczy premie jeszcze z innych lat za dywidente to bedzie ponad 50% premii.Wystarczy zobaczyc jaka premie dostali akcjonarjusze Timu od Niemcow , a spolka wielkosciowo prawie taka sama. a wyniki ile gorsze od Alumetalu.