jaki tutaj jest dyskonto? znana jest cena akcji z emisji? jesli nie jest znana to dyskonto wchodzi od kursu w momencie ogłoszenia ceny akcji z emisji - czyż tak właśnie nie jest? skoro więc cena powiedzmy ma być 110zł to kurs powinien być 130-140 by owe dyskonto dla obejmujących się pojawiło, no bo jakoś nie wierzę by puścili emisję niże niż 100zł Tutaj jest na dzisiaj miejsce na spory ruch, także tych którzy są troszkę poniżej progu 0,5%, to takim inwestorom zależy najbardziej by osiągnąć ów próg, a więc muszą swoje zebrać inne pytanie ilu takich na papierze;)
mam akcje, niestety , dlatego ze kupione wczesniej i trzymam je a mozna bylo oddac po 140 i kupic teraz , poprostu to jest to wk.... ze robia szybko emisje i kurs leci 30% bo łatwo zrobic emisje z pominieciem drobnych akcjoanriuszy którzy na tym traca, bo nie mam 0,5% akcji, jakby zrobili ze wszystcy sie moga zapisywac albo z pp to juz bardziej uczicwe a tak, dla wybranych
prawda masz rację, ale to ma swoje plusy bo nie rozdrabniają akcjonariatu karmiąc kilkoma akcjami drobnych a ci niecierpliwi mogliby szybko wysypywać obejmujący - nie będzie ich jakoś wielu - wejdą na dłużej i podaży tych akcji z emisji raczej nie będzie żadnej Mogę się mylić, ale ja tutaj czuję jednak wyjście górą z tej aktualnej korekty i poziom 110zł wydaje mi się być czasem na odwrót, zobaczymy
no i dzisiaj już ten poniżej 0,5% skubnął 8kilo szkoda że w pakietówce, ale to pokazuje że będzie dobierane dalej a cena w emisji znacząco od kursu odbiegać nie będzie pytanie jaka ona będzie jak już cena objęcia padnie na stół;)
Co najważniejsze po cenie 113,50 więc jeden dobiera aby mieć pp a drugi sprzedaje aby mieć cash… niestety obaj będą optować za ceną sporo poniżej 113,50 aby im się opłacał deal…
Co za pokręcona logika???? Dobierają po 113,5 po to żeby potem, ustalić kurs emisji na niższym poziomie i tym samym obniżyć wartość już posiadanych akcji ??? Dodam jeszcze, że wielu akcjonariuszy nabywało walor kilka lat temu w subskrybcjach prywatnych w przedziale 110-140zl. To dla nich to byłby normalnie złoty interes biorąc pod uwagę brak wypłat dywidendy. Za tą emisją muszą stać poważne umowy, które upublicznione znaczaco podbiją kurs. Inaczej to by było oszukiwanie inwestorów i to nie tych drobnych. Prokuratura itd. Wszystko powinno zostać wyjaśnione na NWZA. Zamiast tu pisać dyrdymały rejestrujcie się Państwo na to zgromadzenie i pilnujcie inwestycji.