Myślę, że dywidenda jeśli w ogole będzie, to nie duza. Jednak wraz z zakończeniem znaczących inwestycji, dywidendy w następnych latach mogą być pokaźniejsze. Z raportu kwartalnego można wyczytać, że spółka zmniejszyła znacząco zadłużenie. Oczywiście biorac z zyskow za poprzadnie lata. Wiec tort do dzielenia sie zmniejeszyl i zmniejszyły się adekwatnie aktywa obrotowe. Czy to dobra informacja czy zła. To zależy.
Póki co widzimy osłabioną koniunkturę i spadek w exporcie. Mimo wszystko Toya zarabia. Znaczaco mniej ale przyzwoicie. Wycena spółki jest neutralna na dzis dzien, jednak w mojej ocenie bardziej prawdopodobne jest, że prędzej czy później koniunktura wróci, magazyn w Chinach będzie dawał wartość dodaną, spadek zadłużenia to także spadek kosztów stalych. Wiec długoterminowo jest dużo większe prawdopodobieństwo wzrostów niż spadków. Ile będzie trzeba czekać? Nie wiadomo. Ja zostaję cierpliwym
Z ESPI- Toya. Zysk netto za rok obrotowy 2022 w kwocie 46 068 490,78 zł _słownie: czterdzieści sześć milionów sześćdziesiąt osiem tysięcy czterysta dziewięćdziesiąt 78/100 zł_ przeznaczyć w całości na kapitał zapasowy
Co za spółka . Zero przewidywalności . Polityka dywidendowa jak cała polityka informacyjna spółki . Kompletne ZERO . Pewnie będzie jak przed rokiem . Zarząd rekomenduje dywidendę , walne jest przeciw . Zarząd nie rekomenduje dywidendy , walne ... ? Czy ta spółka ma jakikolwiek pomysł na biznes ? Bo na kontakt z własnymi akcjonariuszami od dawna BRAK .
To prawda - bez sensu są te przepychanki. Nadal trzymam się zdania, że dywidenda będzie uchwalona. W dobie inflacji akcjonariusze będą chcieli coś dostać, zamiast mrozić środki w akcjach o małej zmienności kursu.