Dnia 2023-05-18 o godz. 20:02 ~BigBadUgly napisał(a): > 0,20 gr za sztukę.
69.932 akcji nawet licząc za 42 zł daje 3 mln zł.... . NALEŻAŁO IM SIĘ ... ! ŚWIETNIE PRACUJĄ.... ! akcje menedżerskie to najlepsza forma nagradzania i przywiązania do spółki oraz..... MOTYWACJI !!!
Ja to wiem. Ale nie jestem CEO w WITTCHEN S.A. a zwykłym szarym akcjonariuszem. Z mojej perspektywy wygląda to słabo. Wypadałoby ogłosić tego typu zagrywkę nieco wcześniej. Ludzie, rozumiejący giełdę mogliby zarobić a tak są trochę w plecy. Jeden plus jest taki, ze to ostatnia szansa żeby dokupić po taniości. Później już tak tanio nie będzie. W sumie nie fajna zagrywka.
Dnia 2023-05-18 o godz. 22:08 ~BigBadUgly napisał(a): > o. Wypadałoby ogłosić tego typu zagrywkę nieco wcześniej.
rok temu na WZA podjęto uchwałę o emisji tych akcji, więc każdy mógł mieć świadomość, że taka emisja będzie . spółka miała dwie możliwości: - wydać 3 mln gotówki na premie dla MENEDŻMENTU, co byłoby opodatkowane - wyemitować akcje,, gdzie ci co obejmą, co najwyżej zapłacą 19 % podatek belki. Można przyjąć, że ci pracownicy będą trzymać akcje i pobierać dywidendy a jak puszczą akcje na rynek to spokojnie się odbierze...
Gdyby prezes spółki interesował się nami akcjonariuszami, to by wyjął swoje zarobione na spółce pieniądze i zapłacił managerom. Czas chyba pożegnać się z takim dziadostwem!
Też uważam, że taka zagrywka to trochę cios poniżej pasa w stosunku do inwestorów. Rozumiem, że managerowie i zespół odwalą kawał dobrej roboty ale wypadałoby być fair w stosunku do swoich akcjonariuszy.
Ludzie, w stosunku do obecnej kapitalizacji spółki ta ilość akcji to jest nic! W stanach niemal każda spółka coś takiego praktykuje, ale jak taki Tim Cook dostaje premie w akcjach to nikt nie wstawia na amerykańskich odpowiednikach bankiera płaczliwych komentarzy.
Póki zarząd robi dobrą robotę i nie drukuje astronomicznej ilości akcji to takie rozwiązanie jest w porządku. Pamiętajcie że ich premia jest związana z kursem wittchena, dzięki temu mają skiin in the game i mają większą motywację by działać na korzyść spółki a nie realizować jakieś ukryte własne cele.
Na koniec pozwólcie, że podam wam przykład wprost przeciwny. Pamiętacie taką spółkę jak cd projekt? Po tym jak spartaczyli premierę cyberpunka i kosztowali polskich akcjonariuszy miliardy złotych odebrali dziesiątki milionów premii. Sam kiciński zabrał do sakwy ponad 20 milionów i był najlepiej zarabiającym prezesem w całej polsce.
Jedyna sytuacja w której taki Jędrzek będzie najlepiej zarabiającym prezesem jest wtedy kiedy Wittchen będzie wart dziesiątki miliardów, a wtedy te kilkadziesiąt milionów w tą czy w tą dużej różnicy mi nie zrobi.
dokładnie tak, wyniki za 1kw bardzo spoko, konsensus był przestrzelony analityków, ten rok znowu będzie rekordowy, poprawili zysk netto o 100% vs 1kw rok temu.... brawo