Cognor rozwija się stabilnie. Mimo słabszego I kw. Generuje potężny zysk. Zwiększa moce produkcyjne. To dodatkowa dystrybucja by się mu przydała. I zarządzać potrafią w czasach "kryzysu":)
Czy w biznesie uzyskujesz zysk tylko poprzez sprzedaż towarów. Tak nie jest. Czy próbujesz zanegować decyzję zarządu Cognor o przejęciu? Nie jestem zaangażowany w Cognor tylko w Bowim i to od dawna. Postępowanie zarządu Bowim nie jest jasne. Mając wypracowane zyski z lat ubiegłych nie przedstawiając strategii tłumacząc się sytuacją zewnętrzną a jednocześnie nie podają info o dywidendzie. Czy tak postępuje odpowiedzialny zarząd w dobrym słowa znaczeniu czy też grają prostacko na zaniżenie kursu?
Na zaniżenie kursu to by grali jakby ogłosili, że dywidendy nie będzie (tak jak w Torpolu) albo, że będzie bardzo symboliczna. A póki co nic takiego nie ogłosili. To, że kurs spada to tylko dlatego, ze gracze giełdowi zaczęli sprzedawać. tacy pseudoinwestorzy co wchodzą na chwilę węsząc zysk w spółce a jak go nie ma albo coś tam pójdzie w górę to zaraz sprzedają i szukają dalej. Nie szukaj winy w zarządzie.
Myślę, że ci tzw. pseudoinwestorzy mieli swój wpływ na spadek kursu. Jednak to zarząd a szczególnie w spółce gdzie główni udziałowcy są prezesami mają ogromny wpływ na odbiór takiej spółki przez innych akcjonariuszy. Spójrz proszę na zachowanie prezesa przywoĺanego Cognora. Podkreślał, że wierzy w potencjał swojej spółki, skupował akcje, przedstawił wizję rozwoju. I to jest normalne zachowanie. A zarząd Bowimu nie potrafi skomunikować się z rynkiem. Dziwne że nie mają pomysĺu co zrobić z wypracowanym zyskiem. Gdyby nawet nie wypłacili dywidendy ale przedstawili co zawierzają uczynić aby dywersyfikować uzależnienie tylko od handlu stalą mając wypracowane zyski to rynek przyjmowałby to zupełnie inaczej zważywszy że wk akcji jest 80 % powyżej wyceny giełdowej. Dla mnie obecne zachowanie przypomina newconnect.
Rozumiem punkt widzenia. Też nie kupuję zachowania spółki i zarządu, bo dali szanse na łatwą manipulacje przez brak komunikacji. Mam takie wrażenie, że siedzą na gpw na siłę.
"Mam takie wrażenie, że siedzą na gpw na siłę"
no bo tak jest, niby jakie mają obecnie korzyści z zostanie na GPW ? Obowiązek raportowania i dzielenia się kasą z innymi a namacalnych korzyści zero ...
Oprócz uciążliwego raportowania, istotną rzeczą jest bycie spółką publiczną - wszyscy znają szczegółowe dane, marże etc. Moim zdaniem bycie w tym momencie spółką publiczną nie daje Bowimowi nic, jedynie przysparza problemów. Na ich miejscu rzuciłbym 13 zł w wezwaniu, myślę że większość wyskoczy wtedy z akcji.
Myślę, że rozważają taki scenariusz. Być może akcje z tzw. free float są zaparkowane u swoich i tak naprawdę o wiele mniej jest w wolnym obrocie. Kurs jest trzymany właściwie w pewnym zakresie od miesięcy poza chwilowymi wyskokami przy dobrych wynikach co zapewne mogło również być wykorzystywane do zbierania akcji.
Nigdy nie dadzą 13 zł za akcję...Wystarczy dać info o słabej dywidendzie np 0,50 zł , a następnie ogłosić wyniki za 2Q na poziomie 1 mln zysku netto i mamy kurs w okolicy 4 zł. Natepnie chwilę poczekać i ściągnąc spółkę za znaczne niższe pieniądze niż 13 zł za akcję.
Głupi by byli jakby dali 13 zł za akcję. Następnych kilka wyników kwartalnych z zyskiem 1-2 mln zł i bez względu na to czy wypłacą dywidendę czy nie kurs akcji poniżej 5 zł
Nie bądźcie śmieszni, nie będzie wyceny spółki na poziomie 100 mln przy kapitałach własnych 325 mln, braku zadłużenia i nienotowania strat. Niezłe naganianie na spadki. Powinni zrobić przy stabilnych cenach koło 20 mln zysku netto w tym roku, śmiesznie się czyta te wypociny o 4/5 zł za akcję hahah, powodzenia
To dziwne, że już jest wycena poniżej kapitałów własnych a powinna być idąc Twoim tokiem myślenia przynajmniej równa albo większa. Ale jak widać rynek uważa inaczej. Pożyjemy, zobaczymy.... Również powodzenia życzę.
W swojej wypowiedzi odwoływałeś się do wysokości kapitałów własnych, braku zadłużenia i strat. Gdyby to tylko miało decydować o kursie to powinien on być znaczącą wyższy a nie jest. A a propos utopii - nie takie uopie giełda widziała...
Myślę, że mało kto obecny na tym forum nagania na spadki. Raczej przeważa rozczarowanie postępowaniem zarządu, który zupełnie "olewa" pozostałych akcjonariuszy. Niestety jest to domeną obecnych czasów że do gry fair niewielu dorasta.
To co dzisiaj na zamknięciu ustawią kurs na 9,10 zł, czy być może będzie zebrane trochę akcji z prawej strony arkusza??? Ostatnie 8 sesji puszczali drobne zlecenie PKC na dogrywce i tym sposobem uwalali kurs. Dzisiaj będzie inaczej??? Na razie nuda...