Panie i Panowie Nie rozumiem tej całej wrzawy. Oczywście nieelegancko jest zapowiadać brak koniecznosci nowej emisji, a potem ją ogłaszać ale nie sądzę żeby to był wynik jakiegoś mrocznego planu. Trzeba się udać na NWZ i będziemy wiedzieć co stoi za tą decyzją. Skoro zapowiadają znaczący wzros przychodów to na jakiejś podstawie. Ja obstawiam, że w wyniku wielokrotnie omawianego kontraktu z Nano Dimension doprowadzono z powodzeniem do końca prace R+D tuszów dla tego klienta i mają propozycję na produkowanie go właśnie dla nich. Nie mogli, będąc odpowiedzialnymi, z góry zakładać że kontrakt zakończy się sukcesem więc plany dużego rozwoju wstrzymywali. Najwyraźniej teraz są już pewni powodzenia w tej dziedzinie i podjęli decyzje inwestycyjne. Wierzę, że czas prostych szfindli na GPW minął i to jednak poważna firma. Ale zobaczymy.
Jeżeli to taki świetny deal z ND to są wtedy dwa wyjścia: 1. emisja z prawem poboru DLA WSZYSTKICH. 2. najpierw szukamy inwestora, a potem prywatna emisja dla niego po z góry podanej i wcześniej umówionej cenie.
W obu wypadkach np. 250tys akcji po 125 pln. Wszystko jasne. Albo utrzymujemy "status quo", albo "wchodzi do akcjonariatu duży fundusz z 10% udziałem"
Natomiast informacja pt: "zamierza pozyskać około połowę wymaganych środków z nowej emisji akcji z intencją, aby w miarę możliwości zapewnić prawo pierwszeństwa dla istniejących akcjonariuszy posiadających powyżej 0,5 proc."
może oznaczać, albo to co piszesz i nie ma tematu, albo, że ktoś chętnie sprzedał po 140+ i odkupiłby po 100, bo mu inflacja w dwa lata zjadła procenty..
a 50% akcjonariuszy (bo taki jest FF) mamy w nosie
Emisja z PP wymaga prospektu, więc się jej nie zrobi "na szybko". Oferta do max 149 inwestorów kwalifikowanych ma mniej formalności. Pytanie czy to aż taka niespodzianka dla zarządu, że będą potrzebowali pieniędzy na inwestycje przez następne 3 lata, że nie można było tego przewidzieć i zrobić emisji z PP, albo najpierw wziąć kredyt na 1/4 potrzebnej kwoty, a na drugą połowę zrobić normalną emisję z PP?
Nie wiem czy rozumiecie co napisał qw2… jeśli potrzebują pieniędzy na gwałt to znaczy że szykuje się coś dużego… jeśli wchodzi w to sam prezes i wejdą wszyscy duzi inwestorzy to znaczy że mówimy o przełomie na który czekaliśmy… dalej najbardziej martwi mnie tylko 100 mln na 2026 ale czuję wysoką marżę… albo to 100 mln jest estymacją na bazie pewniaków i w takiej sytuacji może być tylko lepiej! Dzięki za wykładnię przepisów o emisji @qw2
Absolutnie uważam że bardzo dobrze rokują, typowo technologiczna spółka, mająca czytelne i wykonalne cele. Jak narazie wzrost od maksymalnych dołków nieco ponad 100% a spółka wreszcie jest na prostej. Pamiętajcie że tu teraz rozgrywane jest straszenie nas inwestorów indywidualnych. Komu z tzw. grubych zależy teraz żeby cena szybko rosła ? Przecież najlepiej zbiera się na spadku no i przede wszystkim jest wtedy taniej.
I klucz do sprawy - wyniki , naprawdę kogoś zawiodły ?