• 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Aner [80.49.251.*]
    Trzeci potentat paliwowy w Polsce, ropa to ponad 50,% wartości obrotu wszystkich surowców świata razem wziętych. Nawet przy ewentualnej głębokiej recesji 1mld to żart, BOŚ się z choinki urwał. Stawiam na ATH w przyszłym tygodniu.
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Investor [5.173.10.*]
    Drogi kolego pamiętaj że akcje tej spółki były po 12 zl w 2018 to masz wzrost o 1000%Sam sprzedałem w zeszłym roku bo 51zl uważałem za godziwe cenę.pomylilem się. Myślę że cena może spaść nawet do 65-70 zł to i tak będzie wysoka w stosunku do lat wcześniejszych. Popatrz sobie na wykresy gdzie unimot potrafił spaść o 10 % przy obrocie 10000 szt akcji.Fundusz jak zacznie wychodzić żeby uplynnic swoje 200 tyś. to wyobraź sobie ile spadnie
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~TakieTam [83.6.109.*]
    Ale Investor. Co to za argument ze spółka kosztowała 12 pln. I jakiej metody użyłeś żeby wycenić ta spółkę na 65-70. Nawet BOS podaje przedział 80-200. Uni 2018 a uni 2023 to inna firma i trzeba być naprawdę ślepym żeby tego nie widzieć. Giełda wycenia przyszłość a tutaj przy takich zyskach możliwości sa bardzo duże wiec…
    Zerknij sobie jak bos wycenia unimot na 60-70 zł ile wtedy kosztował i na ile spadał. Jaka jest gwarancją że w tym roku zarobi 500mln ,co z obowiązkową rezerwą po 3 kwartale.ma unimocie to jest Max. Jeżeli myślisz ze ta cena się utrzyma to ile powinien kosztować orlen ?? Ogola was do zera ,zycze szczescia
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Invest [193.201.164.*]
    Dnia 2023-05-13 o godz. 18:29 ~Investor napisał(a):
    > Zerknij sobie jak bos wycenia unimot na 60-70 zł ile wtedy kosztował i na ile spadał. Jaka jest gwarancją że w tym roku zarobi 500mln ,co z obowiązkową rezerwą po 3 kwartale.ma unimocie to jest Max. Jeżeli myślisz ze ta cena się utrzyma to ile powinien kosztować orlen ?? Ogola was do zera ,zycze szczescia

Gwarancji żadnej nie ma, ale szansa jest bardzo duża - zobacz sobie na szacunkowe wyniki za I kwartał ;)
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Inwestor [46.134.93.*]
    Im więcej takich negatywnych komentarzy to wiem ze będzie dobrze :)
    Poza tym ja tu jestem dla corocznej dywidendy powyżej 10 zl i raczej spie spokojnie
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Aner [31.0.76.*]
    Porównywanie Orlena do Unimot to jak porównywanie żula do profesora na zasadzie że jeden i drugi od czasu do czasu pierdzi.
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Takie [31.61.243.*]
    Dokładnie. Myśle ze spółka bedzie miała stabilne coroczne wyniki. Może nie na poziomie 500 ale pozwalającym płacić corocznie dobra dywidendę. Zakładam ze między 10% a 6% w zależności od kursu akcji. Znając ekipę to wymyśla jeszcze kilka ciekawych biznesów po drodze. Zakładałby powolny ale jednak wzrost wartości akcji. Powodzenia
    Jeszcze jedno oni tylko handluja ropa nie są rafineria ,poczytaj sobie podcast z wysokiego napięcia z przed roku co mówi były minister który był przy prywatyzacji CPN.
    Te magazyny będą stały puste jak skończy się wojna.....
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Zdzieszowicki [91.192.2.*]
    Sprzedales po 50 zł to niby dlaczego miałbyś mieć teraz racje? Dla mnie kompletnie nie znasz spółki ani zmian jakie w niej zaszły w przeciągu ostatnich 24 m. Zastanawia mnie nagły atak naganiaczy na spadki i znikające posty na 7 sesji przed rozpoczęciem zakupów zarzadu.
    Zarząd przy takiej cenie nie będzie kupował poczeka do 3 kwartału a przynajmniej do dnia odcięcia dywidendy.Dzisiaj żałuję że sprzedałem po 51.40 ponieważ 3 razy spadało z 50 do 37-39 i przy tych cenach nie było popytu.ci co liczą że będzie 200zl mogą się mylić.wszystko co dobre w tej spółce już się zmaterializowało.
    Pozdrawiam i wcale nie naganiam na spadki ,nawet sam prezes nie spodziewał się wyniku 500 mln zysku.
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Jan [193.193.181.*]
    Akcjonariat przewietrzony po ostatnich zdrowych "spadkach" (klasyczne i wskazane, bo rosło b. długo), wyniki IIQ będą dobre i kolejne kwartały też + dojdzie biznes asfaltowo-magazynowy + zakupy przez członków zarządu + liczę, że duży inwestor zwiększy udział lub pojawi się ktoś nowy + dalsze dywersyfikowanie (PV, wagony i lokomotywy, węgiel) = 1mld PLN kapitalizacji to będzie początek do zasłużonych wzrostów pod zdrowe wyniki i dywidendy kolejnych lat - poziom 1,5mld PLN w tym, a 2,0mld PLN w przyszłym lub 2025r. - jakie są Wasze typy?
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Arek [193.193.181.*]
    1mln zł kapitalizacji realne do końca maja 2023 roku, gdy zarząd zacznie zakupy z premii za wyniki 2022, a potem kierunek 150 zł / akcję :)
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~YorX [188.47.119.*]
    Jedna rzecz umyka co niektórym. W świecie bez wojny Unimot nie będzie na wskaźnikach C/Z 2,5 a bliżej 6-7. Tak więc to że zysk będzie niższy (przyjmijmy że tak będzie bo niższe marże) to nie znaczy że cena akcji będzie niższa. Jestem niemal że pewien że Unimot będzie zarabiać dobre pieniądze na handlu z Ukrainą (ropa/węgiel/asfalty) przez najbliższe lata. Ponadto widać że zgodnie ze strategią zarząd fajnie dywersyfikuje kierunki. Docelowo ropa miala odpowiadać że ok 40% zysku firmy. Jakkolwiek nowa strategia w drodze, zobaczymy jakie założenia tam się znajdą.
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~dziad [46.148.65.*]
    parskłem
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~YorX [93.175.132.*]
    Dnia 2023-05-15 o godz. 23:42 ~dziad napisał(a):
    > parskłem

Spoko, podobno dziady nie kontrolują tego odruchu.

Dnia 2023-05-13 o godz. 15:07 ~Investor napisał(a):
    > Drogi kolego pamiętaj że akcje tej spółki były po 12 zl w 2018 to masz wzrost o 1000%Sam sprzedałem w zeszłym roku bo 51zl uważałem za godziwe cenę.pomylilem się. Myślę że cena może spaść nawet do 65-70 zł to i tak będzie wysoka w stosunku do lat wcześniejszych. Popatrz sobie na wykresy gdzie unimot potrafił spaść o 10 % przy obrocie 10000 szt akcji.Fundusz jak zacznie wychodzić żeby uplynnic swoje 200 tyś. to wyobraź sobie ile spadnie

Jaki fundusz będzie sprzedawał akcje spółki, która daje taką stopę zwrotu i wypłaca tak wysokie dywidendy? Przecież to koń pociągowy każdego inwestora, który ma Unimot w portfelu.
    Dnia 2023-05-13 o godz. 15:07 ~Investor napisał(a):
    > Drogi kolego pamiętaj że akcje tej spółki były po 12 zl w 2018 to masz wzrost o 1000%Sam sprzedałem w zeszłym roku bo 51zl uważałem za godziwe cenę.pomylilem się. Myślę że cena może spaść nawet do 65-70 zł to i tak będzie wysoka w stosunku do lat wcześniejszych. Popatrz sobie na wykresy gdzie unimot potrafił spaść o 10 % przy obrocie 10000 szt akcji.Fundusz jak zacznie wychodzić żeby uplynnic swoje 200 tyś. to wyobraź sobie ile spadnie

Jaki fundusz będzie sprzedawał akcje spółki, która daje taką stopę zwrotu i wypłaca tak wysokie dywidendy? Przecież to koń pociągowy każdego inwestora, który ma Unimot w portfelu.
  • Re: 1mld kapitalizacji, żart :) Autor: ~Odp [37.248.178.*]
    Teraz tylko ORLEN się kupuje
  • Zaczynają gonić kurs Autor: ~Invest [193.201.164.*]
    Wyprzedaż po rekomendacji BOSia nie przyniosła chyba zamierzonego skutku (spadki na opory poniżej 100zł) i zaczyna się odkupywanie :)
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Inwestor [46.134.93.*]
    A za chwile na zakupy będą mogli ruszyć członkowie zarządu :)
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Krzych0409 [193.106.103.*]
    Z tego co kojarze to kase dostaną chyba dopiero po walnym które jest 5 czerwca. Szkoda, że do wyników za 1Q nie zostaną dołączone zyski z Lotosu.
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Inwestor [5.184.215.*]
    Według mnie kasę już dawno otrzymali ale zbiegło się to z okresem zamkniętym (dla niewtajemniczonych nie mogą kupować na miesiąc przed publikacja danych finansowych - w tym wypadku za 1 kw.), i będą mogli kupować od 24.05 czyli od najbliższej środy :) jeśli będą chcieli kupować przed dniem dywidendy żeby wziąć dywidendy, a gamonie nie podstawia się po stronie podaży, to możemy szybko pojechać na 140-150 :)
    Ile dokładnie pójdzie na zakup akcji? Kiedyś jak liczyłem przed wynikami to mi wychodziło do 20mln zł.
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Zdzieszowicki [91.192.2.*]
    Dostali na zakupy Ok 21 mln zł brutto, dokładna kwota jest w raporcie rocznym.
    A czym się różni brutto od netto w przypadku kupowania akcji? Muszą podatek dochodowy z tego zapłacić czy jak?
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Invest [193.201.164.*]
    Dnia 2023-05-20 o godz. 17:06 ~Inwestor napisał(a):
    > Według mnie kasę już dawno otrzymali ale zbiegło się to z okresem zamkniętym (dla niewtajemniczonych nie mogą kupować na miesiąc przed publikacja danych finansowych - w tym wypadku za 1 kw.), i będą mogli kupować od 24.05 czyli od najbliższej środy :) jeśli będą chcieli kupować przed dniem dywidendy żeby wziąć dywidendy, a gamonie nie podstawia się po stronie podaży, to możemy szybko pojechać na 140-150 :)

Raczej poczekają na obcięcie dywidendy i potem sobie spokojnie przez wakacje będą zbierać w rozsądnej cenie. Jeśli będzie rakieta, to na jesień po wynikach za II kwartał i doliczeniu zysków z przejętych aktywów Lotosu.

W tym roku 2 osoby będą kupować i to za grubą kase, więc myślę że się będą ścigać kto pierwszy kupi.
    Dnia 2023-05-22 o godz. 11:54 ~Krzych0409 napisał(a):
    > W tym roku 2 osoby będą kupować i to za grubą kase, więc myślę że się będą ścigać kto pierwszy kupi.

W sumie ta płytka korekta wywołana nową rekomendacją BOSia już za nami, więc może być różnie.
    Zobaczymy w okolicy maxów na 125zł, co się będzie działo i czy znajdzie się podaż.
    Za szybko rosło. Postawili baton na 120zł.
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Mistrz [31.61.180.*]
    Tu już się nic nie będzie działo. Papier nie urośnie. Jest po silnych wzrostach w końcu kosztował 10 zł
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Invest [194.149.88.*]
    Dnia 2023-05-22 o godz. 15:02 ~Mistrz napisał(a):
    > Tu już się nic nie będzie działo. Papier nie urośnie. Jest po silnych wzrostach w końcu kosztował 10 zł

Cena jest adekwatna do wielkości spółki, jej przychodów i zysku. Cena będzie rosła wraz ze spółką CDProjekt też kiedyś był po 10zł, potem po 120zł i wielu pisało, że już nie urośnie, a potem poszybował na ponad 400zł ;)

Batonik na 120zł łyknięty bez problemu, więc popyt zdecydowanie przeważa. Nawet bezsensowne rekomendacje BOSia nie pomogły wywołać większej korekty.
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Mistrz [31.61.180.*]
    Ale CD Projekt to zupełnie co innego. Spółki paliwowe że względu na ryzyko zawsze są notowane na omwiele niższych wskaźnikach C/WK to jest bardzo drogo. Tanio jest jak wskaźnik na poziome 0.4
    Ha ha, spółki paliwowe są nisko wyceniane ze względu na ryzyko?! A CDProjekt który robi jedną gre na 4 lata od której wszystko zależy to niby mniejsze ryzyko?
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~BabciaKlozetowa [79.184.239.*]
    dobre!
    Dnia 2023-05-22 o godz. 18:55 ~Mistrz napisał(a):
    > Ale CD Projekt to zupełnie co innego. Spółki paliwowe że względu na ryzyko zawsze są notowane na omwiele niższych wskaźnikach C/WK to jest bardzo drogo. Tanio jest jak wskaźnik na poziome 0.4

0,4 to jest skrajne niedowartościowanie - wykup sobie jakiś kurs analizy fundamentalnej spółek, bo głupoty piszesz.
    Dla mnie Unimot, będzie tak nudną spółką jak Dino - systematyczny rozwój i cena akcji podążająca za obrotami, przychodami i zyskami firmy.
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Inwestor [5.184.227.*]
    Pasuje mi być akcjonariuszem takiej nudnej spółki jak dino, Kęty czy unimot :)
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Mistrz [31.61.182.*]
    Ale Unimot był czas o mały włos by nie zbankrutował i zjechał na 9 zł. Pytanie czy nie będzie powtórki i co wtedy się stało
  • Re: Zaczynają gonić kurs Autor: ~Aner [217.96.242.*]
    Przy takim rozwoju firmy, kompetencji prezesa i szacunku do akcjonariatu trzeba dobierać jak spada. Ropa to surowiec mocno powiązany z polityką do tego ryzyko kryzysu i mocnego spadku popytu na ropę może spowodować zjazd do 90 w co wątpię, ale nawet jeśli to jak sądzicie gdzie kurs będzie za 2 lata? 250?300? A może 400? Tego nikt nie wie, ale takie wielkości należy rozważać.
    Dnia 2023-05-23 o godz. 12:16 ~Mistrz napisał(a):
    > Ale Unimot był czas o mały włos by nie zbankrutował i zjechał na 9 zł. Pytanie czy nie będzie powtórki i co wtedy się stało

- Dlaczegoś biedny?
    - Boś głupi!
[x]
UNIMOT 0,00% 133,00 2025-12-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.