Nie wiem co masz na myśli @Pewniak ale dla mnie wczoraj podana informacja przez @Twardy warta jest szczególnej uwagi a wydaje się, że przeszła bez szczególnego echa. Mianowicie lokalizacja inwestycji firmy Persan https://persan.es/pl/firma/ tak blisko Brzegu Dolnego z pewnością nie jest przypadkowa. Firma Persan przykłada szczególną wagę do polityki ESG, podobnie zresztą jak PCC Exol. Trendy globalizacyjne, które przechodzą obecnie w nearshoring idealnie tłumaczą wskazanie lokalizacyjne. Jednym słowem globalni gracze szukają partnerów coraz bliżej a profil działalności Persan i PCC Exol tworzy możliwą efektywną symbiozę. Co więcej plany budowy nowego ultranowoczesnego zakładu w Brzegu Dolnym przez spółkę zależną od PCC Exol i PCC Rokita z pewnością również nie uszły uwadze firmy Persan.
Nie gram tu na spadki tylko stwierdzam fakty.. sek. chemiczny ma obecnie trudny czas ale wszystko się kończy i jeszcze będą syte lata. Czyżby środki z zysku 22r. poszły na dokończenie rozpoczętych inwestycji hmm.
Patrzac co sie dzieje z kursem można stwierdzic ze jest oczekiwanie na wynik za 1q 23roku i pytanie brzmi jak zostana zinterpretowane wyniki w kontekscie rekordowych wynikow za 1q 22 roku... warto tez spojrzec na wyniki za 4q 22 roku...caly czas dryfujemy na dolnym ograniczeniu kanalu wzrostowego... Sam jestem od dluzszego czasu akcjonariuszem tej spolki i mam pewnego rodzaju obawy. Kwestii rozwoju firmy i fundamentów nie podwazam.
Ten efekt wysokiej bazy związany z wynikami 1Q2022 jest już przez rynek dyskontowany od kilku miesięcy. Nie będzie więc tu wielkiego, negatywnego zaskoczenia, a raczej symboliczne kilkudniowe obsunięcie w wycenie akcji. Zakładam techniczny poziom 3.20 zl
Problem mają ci, którzy chcą się tych akcji pozbyć, bo zamiast wyjść z nich na sprowokowanym przez siebie spekulacyjnym podbiciu, muszą liczyć się teraz z tym, że przyjdzie im oddawać te akcję jeszcze taniej.
Kolejne kwartały powinny być już w zasięgu powtarzalności, z możliwością ich przebicia.
Jak trafnie tu zauważono, na wyniki PCCEX wpływać będą nie tylko własne oddawane inwestycję, ale też inwestycje innych, wielkich firm chemicznych np. Persan.
Cytując @max
Bo w "trudnym" czasie się kupuje, a w "łatwym" się sprzedaje.
Informacje dot. obu firm zawarte na jednej stronie.
PCC BD Sp. z o.o. 27 grudnia 2021 r., została zawarta umowa nr II/508/P/15014/6230/21/DRI o udzielenie pomocy publicznej w formie dotacji celowej, w związku z realizacją przez PCC BD Sp. z o.o., Inwestycji polegającej na utworzeniu nowego uniwersalnego zakładu produkcji alkoksylatów oraz innych związków chemicznych w Brzeg Dolny, woj. dolnośląskie.
Persan Polska S A 30 grudnia 2021 r., została zawarta umowa nr II/513/P/15014/6230/21/DRI o udzielenie pomocy publicznej w formie dotacji celowej, w związku z realizacją przez Persan Polska S A, Inwestycji polegającej na zwiększeniu możliwości produkcyjnych przez budowę nowego zakładu produkcji kosmetyków i chemii gospodarczej we Wróblowicach, woj. dolnośląskie.
To jak wy to kupujecie, że to tyle czasu w miejscu się kręci he, he? Kasy z dywidendy po same pachy i nie stać was dokupić perły np. po 3.70??? No cóż za żydostwo tu się panoszy ha, ha.