... widzę to tak: BOŚ zazwyczaj jest powściągliwy + bardzo dobre wyniki finansowe + spółka stabilna z dobrą perspektywą na najbliższe lata + dywersyfikacja biznesów + nowe biznesy + bardzo dobra kadra zarządzająca + fajne dywidendy + potencjał na terenie Ukrainy (paliwa i asfalty) ... strzepnięcie inwestorów liczących na zysk w kilka sesji jest potrzebne i może tą sytuację wykorzystają więksi gracze inwestujący na lata pod stabilne i wysokie dywidendy, na pewno cieszy się zarząd, który za kilka tygodni będzie miał ca 19mln zł na zakup akcji :) - co sądzicie?
Co nadal nie zmienia faktu, że przy dzisiejszej cenie dywidenda wynosi 10% i po odcięciu dywidendy BOS wskazuje nadal 130 zł w ciągu 12 miesięcy co daje 30% potencjalnego wzrostu + dywidenda 10%. Także obecną cenę potraktowałem jako okazje inwestycyjną i dokupiłem.
Zarząd zakupi więc po 90, a później BOŚ wszystkich przeprosi za pomyłkę i wystawi ręki na 180. Łosie, long term'y, oraz ci z małym zapasem Stoperanu lub dziurawym pampersem będą dalej dywagować o słuszności, lub jej braku, rekomendacji BOŚ.
Warto sobie zdawać sprawę z wartości spółki, którą się posiada w portfelu :) UNT to mega zdrowa spółka, super zarządzana, transparentna z świetnymi perspektywami na dalszy rozwój no i z sowitą dywidendą za rok 22. Dziś wielu się wysypało co przewietrzyło akcjonariat i dobrze zrobi naszym akcyjkom, które przeszły w ręce long term.
Pozdrawiam świadomych i długoterminowych akcjonariuszy UNT :) !
Nie tylko zarząd kupi za 90-100 zł. Ja też dokupię. Jak dla mnie to ewidentne, że to wycena pod spadek, ktoś musi kupić taniej by więcej zarobić. Co do spółki - Unimot nie tylko nie pogarsza wyników ale je polepsza a biznes asfaltowy jeszcze nie wszedł do wyników 1 kwartału. Niech ci którzy sprzedają przesiądą się na sunex - tam zarząd im "specjalną uchwałą" chce odebrać 45% zysku spółki ;-) bo tak. A w Unimocie mam 10%, więcej niż jakakolwiek lokata plus perspektywnę na co najmniej 30%. Nawet chwilowy spadek mnie nie zniechęci.
Dnia 2023-05-11 o godz. 13:51 ~Zdzieszowicki napisał(a): > Co nadal nie zmienia faktu, że przy dzisiejszej cenie dywidenda wynosi 10% i po odcięciu dywidendy BOS wskazuje nadal 130 zł w ciągu 12 miesięcy co daje 30% potencjalnego wzrostu + dywidenda 10%. Także obecną cenę potraktowałem jako okazje inwestycyjną i dokupiłem.
Przy dzisiejszym kursie, dywidenda to 12%, no chyba że już odliczyłeś złodziejski podatek Belki.
Co do reszty zgoda, rekomendacje służą do manipulacji rynkiem.
Mercator też miał zaniżone rekomendacje przy 700 czy 400 zł. Z rynkiem się nie bije. Wojna się kończy. Jest sztucznie utrzymywana. Kryzysu paliwowego już nie ma. Można się z tym nie zgadzać. Na MRC nadal wierzą w 400 mln gotówki i super zyski.