nakłady branży automotive na nowe technologie są spore. makolab nie chwali się kontraktami, ale tajemnicą poliszynela jest to, że trochę ich ma. będzie dobrze przychodowo, bo przecież jest z miesiąca na miesiąc coraz to lepiej, ale ciekaw jestem zysków.
No właśnie i to wiadomo. Spółka od lat dowozi wyniki, wypłaca regularnie dywidendę, poprawia przychody, aktywa, stan gotówki w kasie, zwiększa kapitał zapasowy, ale jakoś nie przekonuje to rynku. Nie wiem czemu, bo jestem tu od niedawna, ale czuję że jeszcze wiele dywidend tu zgarnę.
Niestety presja płacowa zjadła zysk pomimo rekordowych przychodów. Na dodatek zarząd studzi entuzjazm pisząc, że pewnie nie uda się powtórzyć wyników z 2022 roku. Ale ochłodzenie w sektorze spowoduje pewnie, że i presja płacowa przestanie tak boleć, więc grunt to przeczekać cięższy okres i za kilkanaście miesięcy z powrotem wrócić do wzrostów. Stabilność finansowa w firmie jest, a to najważniejsze na czas kryzysu.
no rzeczywiście nie jest jakiś super optymistyczny ten komentarz do wyników
na szczeście duży zapas gotówki (ponad 10m)+ jakieś 3m zainwestowane na krótko dające odsetki... czyli w samych płynnych środkach 14milionów
do tego 9.5miliona w kapitale obrotowym (należności minus zobowiązania z tytulu uslug)
Więc nawet jakby mieli miec stagnację w tym roku to drogo nie jest
Wręcz ciągle tanio mimo ze w kilka miesięcy urośli o 1/3
po tej zwale porannej spólka ma 42miliony kapitalizacji vs. przychody ca. 80 baniek rocznie, powiedzmy ze z rentownością na poziomie 10%, wychodzi Cena/zysk 10x; Cena/Przychody 0.5x ...a jeszcze jest ten cash na koncie...
i co z tego? Nie wiem gdzie ta dynamika zysków, ja jej nie widzę. A mogą byc bardzo słabe 3 kwartały… spółki z branży w krótszym czasie sa już kilka razy wyzej wyceniane. To jest wyjątkowa spółka, która otwarcie mówi, ze nie publikuje prognoz, nigdy nie chwali się potencjałem ale nie omieszka pisać o pesymistycznej przyszłości… gdzie tu sens? Nie wiem, ale zamiast 150mln jest wyceniana na 40mln i to od lat nie daje właścicielowi i zarządowi do myslenia
To ja nie rozumiem. Spółki z branży są dużo wyżej wyceniane, chociaż mają mniejsze przychody oraz gorszą stabilność finansową, ale tutaj jest najgorzej, bo prezes zamiast opowiadać bajki, mówi otwarcie, że nadchodzi kryzys? Przejrzałem większość wczorajszych raportów i w zasadzie każdym mowa jest o wątpliwej poprawie przychodów w tym roku. Każda spółka z sektora ma również gorszą rentowność w I kwartale, koszta biją po oczach. Można wręcz powiedzieć, że na tle sektora, pierwszy kwartał dla makolab był świetny.