• Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~Piatek75 [79.110.197.*]
    Promocja się kończy :) Przecież raport nie jest aż taki zły jak zachowanie kursu.
    W kasie firma ma duży zapas gotówki (patrz poprzednie ESPI) i nie ma co panikować.
    Pozdrawiam cierpliwych :)
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~PoleWymagane [188.33.248.*]
    Na GTS od ponad 3 lat jest psychoza.
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~iksde [87.199.43.*]
    Niektóre spółki co kwartał jadą na stracie i nie mają gotówki, a są wyżej wyceniane niż GTS XD
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~Nxmxjcjs [109.233.88.*]
    Tak, bo uwzględniając wszystkie inne czynniki, ostatnim który trzymał kurs był brak strat, niestety to już historia. Zero rozwoju, brak nowych kontraktów, tragiczny zarząd, ja się już poddałem, zamiast kisić kasę pójdę gdzie indziej odrobić pewnie o 2 lata szybciej.
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~Ekolog [188.47.122.*]
    Czytam teraz raport i widzę śladowe zadłużenie i masę gotówki w kasie. Czy ta panika nie jest przesadzona?
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: ~Pawcik [185.161.95.*]
    To raczej zmęczenie materiału niż panika. Kiszą tą gotówkę od kilku lat, nie ma inwestycji ... a raczej jakoś cisza w tej kwestii ... ogólnie marazm. Spółka miała na siebie pomysł na przełomie 2019/20, no, ale właśnie miała. Teraz to niewiadomo co się dzieje i co będzie. Niby do 2026 jest jeszcze sporo czasu, ale ludzie tracą cierpliwość.
    Czyli zgniłe jabłka muszą pospadać. Myślę że spółka jak najbardziej na LT dla cierpliwych
  • Re: Ale łatwo wywołać tu panikę Autor: greg0r [213.46.252.*]
    To nie tylko tu, wszędzie tak jest. Niecałe dwa lata temu XTB opublikowało dane za jeden kwartał ze stratą i kurs poleciał na łeb na szyję - kupowałem wtedy za 12,4 zł albo podobnie. Jeszcze tydzień temu XTB było koło 42, ale teraz po ABB jest koło 37-38.
    Nie ma znaczenia, czy spółka jest zdrowa, czy trup - kwartał ze stratą powoduje takie spadki. Dla mnie dobrze, bo to czasem okazja na dobre zakupy.
    Kurs tutaj sie obsuwał od grudnia i nie zdziwię się jak dzisiejsza wyprzedaż będzie ostateczną.
  • Mocne pakiety tuż nad 9 zł Autor: iluminata_4 [94.154.23.*]
    Jak to kurs wybije to dopiero silniej ruszy do góry.
    Bez tego kiszonka i czekanie na kolejny raport.
    W tym strata była, ale symboliczna jakby celowo zrobiona.
    Lekkie zmiany księgowe nawet z przenoszeniem kosztów i by już jej nie było.

Tutaj macie arkusz zleceń z lekkim opóźnieniem 15 minut:
    https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-newconnect/profil-akcji-gts,wId,20711,tab,przebieg-sesji

Swoją drogą roszady w zarządzie są. Teraz podali.
    Zmiana kliki.
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł Autor: ~King [95.108.68.*]
    A kolejny raport jaki będzie według ciebie?! Nie ma kontraktów na 2Q! Jak jus się jakieś pojawia to dopiero na 3Q wpadna
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: iluminata_4 [94.154.23.*]
    Historycznie drugi kwartał mieli w większości lat lepszy od pierwszego.
    Powinno im więcej zleceń wpaść.

W każdym razie jeśli ma coś z tego jeszcze być to spółka nie powinna wybić poziomu 0,786 Fibo i dna z dzisiejszej sesji.
    Jak to wybija to kolejne raporty będą tylko formalnością, bo będą mogli dołować i podbijać jak chcą.

Dopiero wybicie 11 zł zmieni trend znów na wzrostowy, ale jest już na skrajnym wyprzedaniu.
    Zobaczcie jakie wolumeny. Ktoś na otwarciu zrealizował stratę za dobre -200000 zł, więc walor zmienił ręce na dużo silniejsze.

Moim zdaniem kurs się utrzyma i ruszy w górę lecz powoli. Za to jak już zbiorą papier to strzała w górę ostra będzie.
    Poniżej wykres. Jak chcecie coś badać jeszcze na nim to pytajcie :)

https://www.tradingview.com/x/I0eNj455/
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~King [37.47.177.*]
    Patrzysz na technikę na tak mało płynnym rynku gratuluje! Zero kontraktów na 2Q aktualnie wiec nie patrz na to ze historycznie 2 był lepszy od 1… kontrakty nawet jak się pojawia to wjadą na 3Q ale póki co to nawet dużych przetargow nie ma ogłoszonych (Aquanet). No i co to jest 200 k zł?! Serio myślisz ze to dużo?! Żart nie analiza
  • Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~rotua [51.148.3.*]
    Tak technika sie zgadza tak jak kolega tu opisal, ale bylo to pierwsze OSTRZEZENIE bo jezeli ktorys z kolejnych kwartalow w 2023 lub 2024 bedzie znowu na minusie to zmieni sie tendencja z Zyskow na STRATY a tego przedsmak mielismy wczoraj.

nie zapominajcie ze coraz wiecej firm MA PROBLEMY i notuja STRATY a przy ewentualnej RECESJI to dopiero poczatek wiec jak sie taka recesja rozbuja to final spadku bedzie za pare kwartalow wiec przez 6 czy 9mcy kurs moze zostac ZDEMOLOWANY gorzej niz wczoraj.

popatrzcie na wykres dlugoterminowy od 2016 roku to musimy narysowac tu druga fale korekty czyli jazda w kierunku 2.35zl.
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~mm [31.0.37.*]
    Strata jak na waciki ..a tu takie larmo ...jest obecnie kryzys na świecie..to i tak źle nie jest .....columbus ma setki milionów strat i kurs się trzyma ...
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~King [109.241.161.*]
    Kolejny gamon! Poczytaj trochę o biznesie i wtedy sie wypowiadaj, 2,35 zł to 12 mln kapitalizacji czyli połowa cashu w spółce…
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~Ekolog [188.47.122.*]
    Jeżeli dobrze liczę to sama gotówka w kasie to jest około 6 zł na akcję.
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~Ekolog [188.47.122.*]
    Przepraszam, nie 6 zł ale około 4.4 zł to stan gotówki na akcję. Patrzyłem na kapitał własny.
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~KoleśGit [109.95.146.*]
    Moja średnia to 16 złotych i jak dla mnie źle to wygląda. Na Mercatorze przy ponad 200 złotych też zachwalali ile to gotówki ma Mercator i że nie ma szans aby niżej spadło. Wyszło jak wyszło. Jeśli ktoś strasznie zachwala daną spółkę to niech od razu przeleje mi trochę kasy na zakup jej akcji i wtedy kupię skoro jest taki pewny, ba nawet się podzielę zyskiem z tym który mi to zasponsoruje.
    Mercator był beneficjentem pandemii. Tam eldorado się skończyło. Wyskok był jednorazowy.
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~KFG [82.16.243.*]
    Uwielbiam to forum. Tutaj czuje sie mlodszy.tutaj czas sie zatrzymal. Czytam wpisy I nie wierze. Papier silny, fundamenty super, kasa na koncie spolki jest. Grubas uwala, ale to dobrze, papier trafi w silne rece. Back in time! 2020 is here again! Kocham Was za to! Zeby wlac mala lyzeczke dziekciu do tych slodkosci powiem tylko, ze na kazdej spolce ktora tonela widzialem takie wypieranie rzeczywistosci. Tu investors juz nie ma. Tu zostali dawcy kapitalu.
    Spółki tonęły i wyszły na ath i też różne rzeczy ludzie wypisywali. No i co z tego? Jakaś reguła?
  • Re: Wczorajsza WYPRZEDAZ to pierwsze OSTRZEZENIE ===> 2.35 zl Autor: ~King [109.241.161.*]
    To liczyć nie umiesz
    Lepiej naucz się kultury "King", czy jak ci tam jest.
    Widzę, że po kolei atakujesz ludzi na forum. To przecież wcale ci nie pomoże odzyskać strat na akcjach GTS!

W ogóle jak można pisać brak kontraktów?
    W raporcie masz, że 2 duże nadal realizują, a cały czas mają nowe od mniejszych podmiotów gospodarczych.

Strona BDO:
    https://bdo.mos.gov.pl/

Zobaczcie jakie wymogi muszą dziś spełniać firmy typu Geotrans i ich kontrahenci.
    Na taki rynek dziś łatwo nie jest wejść, więc Geotrans ma monopol na usługi.

Płynność spółki jest wystarczająca do analizy technicznej.
    Średni dzienny obrót z 50 ostatnich sesji: 124 726 zł (największy: 851 104 zł; najmniejszy: 12 115.72 zł)

Dawniej nawet po 200 000 zł podchodziło, ale ten marazm wokół 10 zł zaniżył średnią.

A o tych 200000 zł napisałem, bo gdyby ktoś nie zrzucił takiego pakietu po każdej cenie to dziś już byś miał okolice 9,50 zł.

Macie jeszcze parametry po raporcie ze Squaber:
    OCENA RENTOWNOŚCI AKTYWÓW I KAPITAŁU WŁASNEGO
    Rentowność aktywów (ROA)
    21.23%
    Zmiana rentowności aktywów R/R
    52.95%
    Rentowność kapitału własnego (ROE)
    22.62%
    Zmiana rentowności kapitału własnego R/R
    48.72%

OCENA WYCENY PRZEDSIĘBIORSTWA NA TLE OSIĄGANYCH WYNIKÓW
    Wskaźnik ceny do wartości księgowej (P/BV)
    1.54
    Wskaźnik ceny do zysku netto (P/E)
    6.81
    Wskaźnik ceny do zysku operacyjnego (P/EBIT)
    6.03
    Wskaźnik ceny do sprzedaży (P/S)
    1.91

OCENA ZYSKOWNOŚĆ PROWADZONEJ DZIAŁALNOŚCI
    Marża zysku operacyjnego
    31.74%
    Zmiana marży zysku operacyjnego R/R
    61.85%
    Marża zysku netto
    28.11%
    Zmiana marży zysku netto R/R
    81.07%
    Marża zysku brutto
    35.16%
    Zmiana marży zysku brutto R/R
    81.90%

Plus brak długów.
    Wcale sytuacja spółki nie jest zła.

Jeszcze macie arkusz zleceń:
    https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-newconnect/profil-akcji-gts,wId,20711,tab,przebieg-sesji

Pozdrawiam
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~King [109.241.161.*]
    Chloptasiu ci co mnie znają wiedza ile już tutaj zarobiłem, ja w ta spole inwestowałem jak ty jeszcze nie miałeś pojęcia o giełdzie… jakbyś znał specyfikę branży to bys wiedział ze nie ma kontraktów! Maja decyzje nie maja kontraktów jest połowa maja i nic na drugi Q nie wpadło także wyniki za 2Q będą jeszcze gorsze od tych z 1Q (chyba za na dniach coś podpiszą albo odbieraja interwencyjnie co niesety rzadko się zdarza…) wskaźnikami sobie możesz sypać a co do Squabera to zapytaj Marcina T co myśli o wynikach, spodziewał się takich czy mówił ze będzie dobrze w tym roku…
    Dnia 2023-05-11 o godz. 17:34 ~King napisał(a):
    > Chloptasiu ci co mnie znają wiedza ile już tutaj zarobiłem, ja w ta spole inwestowałem jak ty jeszcze nie miałeś pojęcia o giełdzie…

Akurat pierwsze akcje kupiłem jak jeszcze Geotransu nie było na giełdzie, więc pudło.

Ogarnąłem przed chwilą, że Marcin T spodziewał się dobrych wyników, ale na podstawie świecy dziennej z 9 maja...
    Więc nie ma co więcej o tym pisać. Walnął się.
    Z resztą, co mają wskaźniki fundamentalne do prognoz Marcina T i to robionych na szybko?

Dlaczego pomijasz tak skrajnie zlecenia na odbiór odpadów?
    Przecież spółka na nich też zarabia i to konkretnie, bo przecież byle kto nie może przewozić takiego ładunku.
    To przecież nie są bułeczki do sklepu. Jakby takie coś się wylało to duże konsekwencje.
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~mm [91.206.154.*]
    Wcześniej czy później 20 zł będzie ...raz na wozie raz pod wozem...pożyjemy zobaczymy....a co do kontraktów to są realizowane teraz , co były podpisywane 2022 roku...przecież podpisują realizację na rok - dwa . Największe kontrakty podpisują sierpniu...
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~Ekolog [188.47.122.*]
    Kolejne większe umowy w każdej chwili mogą podpisać.
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~Mb [87.101.47.*]
    Tez uwazam ze 20 zl jeszcze tu zawita .. nienadarmo uchwalili program motywacyjny ... teraz tylko czekac na info o zakupach prezia i reszty.. potem beda infa o umowach , nawozach i pewnie jeszcze coś tam wymysla żeby nagonic ..
  • Re: Mocne pakiety tuż nad 9 zł (+ wykres) Autor: ~King [109.241.161.*]
    Zgadzam się 20 zł będzie ale za pare lat jak już będę mieli stabilne wyniki czyli własne instalacje. Co do kontraktów to jak prześledzisz wyniki z ostatnich lat to zrozumiesz ze oni Ok podpisują kontrakty na rok czy dwa ale realizują je znacznie szybciej. Aktualnie uważam ze skończyli duże kontrakty (może maja 1-2 z początku tego roku) reszta to mniejsze zlecenia których nie raportują. Małe zlecenia dają im przetrwanie a wynik robią duże i to tu zdecydowanie widać. Dlatego dopóki nie podpiszą dużych umów wyniku tu nie będzie. Największe marze jak widać są na Aquanecie a póki co nie ma nawet nowego terminu przetargu. Zanim ogłoszą i przeprowadza przetarg mini minimum 1-2 miesiące a pozniej jeszcze formalności No i trzeba to w ogóle wygrać (co nie jest takie oczywiste) także realnie sierpień czyli wyniki 3 - 4 Q
[x]
GEOTRANS 0,39% 5,12 2026-05-21 15:30:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.