Nie będę się sprzeczał o to co będzie w dłuższej perspektywie i czy xtb jest drogie czy tanie. Z mojego doświadczenia wynika że ABB to po prostu spadki . Niedawno kwiecień mobruk robił ABB i spore spadki . Tsg spadki mercator spadki gdzie pamiętam zawsze spadki. Może macie jakieś inne przykłady gdzie było inaczej ja nie znam .... Mówię oczywiście o najbliższych dniach , po prostu nie ma innej opcji .
Dzięki za pierwszą odpowiedź ale podaj linka bo nie znajduje . Coś było w 2016 ale to w ramach podwyższania kapitału nie było to ABB właścicieli. No i jeszce taka uwaga dla pozostałych odpowiadających. Dałem 3 przykłady mogę dać jeszce wiele . Proszę o podanie pozytywnej reakcji cenowej na ABB nic więcej. Dlaczego szukacie wszędzie wrogów troli itd . Lubię xtb mam konto ale pytam o ABB. Nic więcej .
Pytanie może być i tendencyjne i retoryczne. I takie ono według mnie jest. A tak na szybko:
https://forum.parkiet.com/viewtopic.php?f=1&t=245703&start=16455 "jako ciekawostka, którą rzuciła mi się w oczy licząc na szybko, to większościowy uzyska za ilość akcji sprzedawanych kwotę, ile dostałby dywidendy mając pakiet przed sprzedażą."
Mercator też nie był wczoraj.
ABB samo w sobie nie jest żadnym wyznacznikiem, tak jak najlepszy snajper w gałę nie jest wyznacznikiem siły gry reprezentacji. Gówno masz nie akcje, parówociągalski.
W większości przypadków ABB bym Ci przyznał racje. Tu jest chyba trochę inaczej. To nie główny udziałowiec wyprzedaje 20% akcji, tylko jakiś fundusz/inwestor/instytucja finansowa chce wyjść (a mają niecałe 6% akcji) i zrealizować duże zyski. Gdyby zaczęli sypać to w rynek - to cena by się obsunęła i nie zarobili by tyle. A tak mają szansę na wyjście z inwestycji z zyskiem, bez obniżania ceny. Przy okazji może ktoś inny wejść również bez zbytniego podnoszenia ceny. Wydaje mi się, że to nie wpłynie znacząco na kurs, mam na myśli jego spadek. A jak będzie? Jak zwykle czas pokaże.
Sorry, za moją ignorancję... To główny akcjonariusz sprzedaje - sorry. Ale dalej zachowuje kontrole nad spółką - więc - tak jak wyżej - podtrzymuję moją opinię co do kursu akcji.
No nie kontroli nie traci oczywiście . Ja mu nie bronie ja go rozumiem chodzi tylko o tezę że ABB to spadek kursu w perspektywie okresu najbliższego. Nie ma cudów nie ma przykładów aby się z tym nie zgodzić. Można co najwyżej myśleć że xtb to będzie precedens ale no spójrzmy realnie .
dyskonto przy zakupie w ABB to średnio 6-8% - co wydaje się naturalne, jeśli ktoś chce dużo i na raz sprzedać. najciekawsze to jednak to, że większość tych co teraz straszą Armagedonem z powodu zmniejszenia udziału przez większościowego, jeszcze nie dawno straszyła odwrotną sytuacją tzn. wezwaniem i zdjęciem z giełdy. Ot duraki
Większościowy nie może sobie pozwolić na zdejmowanie z giełdy na jakiś dziwnych oszukańczych zasadach bo firma nie może sobie pozwolić na takie akcje w biznesie w którym ich klienci to inwestorzy. To nie mercator że robiąc wała akcjonariuszą nie muszą się martwić o sam biznes firmy
Dodatkowo, zmniejszenie udziałów większościowego, jest jednocześnie zwiększeniem ilości akcji "free float' - może pod to ta zagrywka, żeby do wig20 się dostać? Taka hipoteza.
Naciągana trochę teoria. Rewizja indeksów juz była odbywa się raz w roku . Chyba że nadzwyczajna . Więc do następnej wiosny daleko . Ale nawet gdyby to i tak to nic nie zmienia w kwestii reakcji na abb
Ja sam sobie wymyślę teorie na plus choć naciągana . W wyniku sukcesu xtb i zauważenia tego na rynku zagranicznym właściciel sam miał dużo propozycji kupna akcji od poważnych funduszy które chciały wejść w rozsądnej cenie nie podwyższając kursu . A Zabłocki po prostu wyszedł naprzeciw oczekiwania tym bardziej że nie traci kontroli. A obecność jakiś większych funduszy będzie na rynku międzynarodowym w pewnym sensie uwiarygodnieniem spółki . Spółka będzie bezpieczniejsza bo będzie ktoś kto coś może na walnym i ktoś kto może pilnować . Bo co to za spółka w której są tylko drobi i panuje zupełna dyktatura ...
Ale oczywiście dalej uważam że reguła zostanie podtrzymana czyli abb to spadki. Chyba żeby był jakiś medialny komunikat w którym Zabłocki powie że sami go o to błagali .....
Pierwszy przykład z brzegu? CD Projekt. Kilka razy. Co później było nie trzeba pisać - można zasugerować, że sprzedający w ABB właściciele wyszli na frajerów...
Bnp? Przecież były spadki wlasnie . Informacja 30 mają 2021 następne 2 dni 10 procent w dół . A na CD projekt nie widzę ABB. Ale na pewno były też spadki. Napisałem na początku E chodzi o pierwszą reakcje ma ABB nie ma jakieś notowania rok później.
Ale ja uważam, że to kolejna, nieuzasadniona panika - jak te 29.07.2021 czy 2.02.2023 po złych informacjach. Wówczas dokupywałem ;). Dziś zrobiłbym to samo, ale nie mam na to przewidzianych środków.
Uważam, że w krótkiej perspektywie kurs odrobi te spadki - tak jak poprzednio.
Zobaczcie na mobruk, gdzie ściągnęli kurs po abb a gdzie jest teraz, dla mnie to zawsze okazja do zabrania panikarza. Drugi raz kupuję xtb na spadku po prawie 10% minus. Jedziemy do wiguni20.
Nie znasz spolkibabsie wypowiadasz. Zobacz sobie ci się działo jak 3 lata temu fundusz sprzedał akcje w ABB po 6 zł. W krótkim czasie poszło na 28. Jak teraz powtórzą numer to będzie 100.
Znam znam. Ale wtedy sprzedawał fundusz nie właściciel to chyba co innego. Do tego czytaj ze zrozumieniem! Pisałem o pierwszych dniach od ABB pierwszej reakcji .
Tak masz rację i cenie Twoja wiedzę Ketchup, dlatego dla long termow jest to okazja do kupna, jeżeli fundamenty są ok. Może być jeszcze próba zgarnięcia sl ..