• CZAT Autor: ~Adi [5.173.26.*]
    Przypominam że dziś o 16.45 czat z wojciechowskim
  • Re: CZAT Autor: ~Expert [77.38.37.*]
    Ale spokój na tym forum. Przy wynikach prawie nikt nie komentował, przy chacie też prawie brak komentarzy.
    Ja się dziwię ze tutaj kurs akcji rośnie, raczej negatywne informacje z raportu oraz chatu. Najbardziej mnie zdziwiło to że zmiana silnika Unreal na wersje 5, opóźniło dewelopment gry o 2 lata. Tworząc grę AAA przez 5 lat, 2 lata obsuwy przez silnik to bardzo dużo. Wyjaśniła się też sytuacja z dywidendami, a raczej ich brakiem w najbliższych latach.
    Tworzenie kilku gier AAA, według mnie to porażka. Zamiast zrobić jedna albo dwie dobre gry, to pewnie wyjdzie im 4 byle jakie. Kolejne outridersy które się nie zwrócą.
  • Re: CZAT Autor: ~gość [31.178.124.*]
    Jeśli można wiedzieć to jakie są te negatywne informacje z czatu czy z raportu? Czy było coś w raporcie albo w trakcie czatu o czym wcześniej nie było mowy? Bo spółka podała szacunkowe wyniki dużo wcześniej...

Decyzja o terminie wydania to decyzja Square Enix, tak samo zresztą jak migracja na UE 5, który jest formalnie dostępny dla deweloperów dopiero od kwietnia zeszłego roku. Skąd wiesz, że przesunięcie terminu związane jest tylko z migracją na nowy silnik a nie np. z rozbudową gry o nowe funkcjonalności albo w trosce o jakość produktu końcowego? Było ostatnio sporo przykładów gier, które dużo skorzystałby na przesunięciu premiery i dopracowaniu (jak chociażby Redfall czy Forspoken).

Komentarz o dywidendach jest dla mnie kompletnie niezrozumiały... spodziewałeś się, że spółka przeprowadza emisję i co będzie z tych pieniędzy płacić dywidendy?

Raport właśnie był potwierdzeniem ze jest źle.
    Prezes jasno napisał na chacie ze gra została przesunięta o dwa lata z powodu zmiany silnika.
    Spolka która płaciła do tej pory dywidendy i przestała to robić, to dla mnie jest duży minus. To znaczy że ma problemy z rozwojem, albo jest źle zarządzana.
  • Re: CZAT Autor: ~Professor [31.0.77.*]
    Expert, już od dłuższego czasu marudzisz i twierdzisz, że kupiłeś 11b, jak tu jest tak źle, to po co tu zaglądasz? Zapomnij i już, a udzielaj się na forum spółki którą posiadasz... Argumenty masz z d..., pewnie nawet raportu nie przeczytałeś
    Zawsze powtarzam ze nie mam akcji PCF, a 11 bit rządzi!
    Udzielam się bo mam do tego prawo. Obserwuje PCF bo kiedyś wiązałem z tą spolka duże nadzieje. Jako osoba która nie posiada akcji mam do tego spory dystans i jestem w stanie lepiej od Was ocenić to co się dzieje, a dobrze nie jest.
    Jedynie to jestem zaskoczony ze kurs akcji wrocil na 40 zł, ale spodziewam się ze długo się nie utrzyma.
    To może inaczej zapytam, co w raporcie jest potwierdzeniem tego, że jest źle? Tak konkretnie... co takiego w tym raporcie się pojawiło, co świadczyłoby o tym, że jest źle i o czym nie było wiadomo od kilku miesięcy (po rozwiązaniu umowy wydawniczej i aktualizacji strategii)? Która linia rachunku zysku i strat, bilansu albo przepływu środków pieniężnych nagle oświeciła cię w tym, że jest źle?

Jeszcze raz, po co spółka miałaby wypłacać pieniądze w formie dywidendy skoro właśnie próbuje pozyskać pieniądze na rozwój? Już widzę taki argument na roadshow przed emisją: "Drodzy inwestorzy, dajcie nam trochę swoich pieniędzy a my rozdamy je akcjonariuszom". O tym, że spółka nie będzie płacić dywidendy bo robi emisję wiadomo bodajże od końca stycznia.

W kwestii powrotu kursu powyżej 40zł... czy informacja, że duży inwestor branżowy kupił 10% pakiet spółki z premią do rynku (i powyżej 40zł) nie jest Twoim zdaniem wystarczającym argumentem? Na innych spółkach z game-devu, gdzie jest większy udział inwestorów indywidualnych w obrocie, taka informacja wywołałaby dużo większe wzrosty. Czy myślisz, że jakby teraz np. Tencent ogłosił, że kupuje 10% 11B po 700zł to cena by nie wzrosła???
  • Re: CZAT Autor: ~Dobry [89.64.44.*]
    Gość, 100% racji, nic dodać nic ująć, Expert nigdy nie osiągnie takiego poziomu merytoryki
    Co za kółeczko wspólnej adoracji :D nie chce osiągnąć takiego poziomu merytoryki, bo chce trzymać wysoki poziom i go nie obniżę dla was.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-PCF-w-IV-kw-2022-roku-vs-konsensus-PAP-tabela-8532320.html
    Tutaj macie informacje dlaczego raport jest słaby.
    Co do dywidendy to już się wypowiedziałem i nie będę się powtarzał.
    Zakup 10% akcji przez inwestora branżowego to dobry znak, jednak nie wszystkie inwestycje są zyskowne. Ja w PCF w tym momencie nie zainwestowałbym jako long term. Może spekulacyjnie za jakiś czas się skusze, ale nie wierzę że ich gry odniosą jakiś większy sukces. Koszt produkcji gier AAA jest wysoki, a zwrot z nowych IP jest bardzo trudny w dzisiejszych czasach. Za 3 lata myślę że będzie jeszcze trudniej.
    Już kilka razy się przejechałem na gamingu, biorąc głównie pod uwagę wypowiedzi prezesów. Dla mnie liczą się bardziej fakty niż marzenia. W tym momencie PCF to marzenia o wspaniałym studiu. W większości tego tego typu przypadków, przyszłość okazuje się niestety bardzo słaba.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyniki-PCF-w-IV-kw-2022-roku-vs-konsensus-PAP-tabela-8532320.html - to jest informacja, że konsensus, który był podany przez PAP był najprawdopodobniej zrobiony przed ogłoszeniem szacunkowych wyników, chyba, że analitycy nie potrafią od EBITDy podanej przez spółkę w szacunkowych wynikach na cały rok odjąć danych z poprzednich trzech kwartałów (w co wątpię). Wynik netto w 4Q obniżyły głównie różnice kursowe i wyższy podatek. Operacyjnie kwartał był zgodny z szacunkowymi wynikami.

Co do dywidendy wypowiedziałeś się bez sensu, ale w kwestii potencjalnych zwrotów z gier AAA to się z Tobą zgodzę, że stał się to segment, który niesie duże ryzyko. I osobiście wolałbym, żeby jednak spółka miała bardziej zbalansowany biznes model np. 50% self-publishing / 50% work-for-hire. Byłoby to dobre połącznie, z jednej strony stabilny cash-flow, z drugiej opcja na większe zyski.

Jeśli nie wierzysz w sukces ich gier to faktycznie nie ma pod co inwestować. Nie powiedziałbym, że w tym momencie PCF to tylko marzenia o "wspaniałym studiu"... już w tym momencie to bardzo dużo niezależny deweloper. Ty byś w niego nie zainwestował, ale Krafton im uwierzył. Zobaczymy, czy inwestorzy finansowi też...
  • Re: CZAT Autor: ~PanAudytor [77.115.158.*]
    Polecam zerknąć na rekrutacje co się dzieje:
    a) Bardzo duża ilość uruchomiona w ostatnim czasie na każdym projekcie, co może świadczyć o tym, że księgę popytu udało się zbudować oraz praca na projektach idzie pełną parą i jest coraz bardziej prawdopodobne, że spółka żadnego z nich nie porzuci.

b) Stawiam na umowę produkcyjno - wydawniczą z Krafton pod nowy projekt w najbliższym czasie, być może po zakończeniu emisji. W ostatnim czasie wiele rekrutacji pod "Undisclosed IP", przez chwilę pojawiła się rekrutacja na projekt "Fairlight" ale zniknęła ta nazwa i pojawiło się "undisclosed IP".

To taka moja interpretacja znaków na niebie i ziemi i oczywiście nic z tego może się nie sprawdzić ;)
  • Re: CZAT Autor: ~Adi [5.173.158.*]
    Pamiętajcie że Krafton kupuje po 40zł i oni prześwietlili PCF z każdej strony i uznali że to okazja więc do puki nie pojawi się coś nowego to możecie uznać to za dno, ~Expert ma swoje racje Krafton swoje zobaczymy kto miał racje
[x]
PCFGROUP -2,56% 3,80 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.