wyprzedażą akcji. Porównajcie branżę dystrybutorów stali do dystrybutorów leków. Taka Neuca od lat działa na niskiej marży bez perspektyw na jakiś oszałamiający wzrost. Porównajcie wskaźniki tam i na Bowim oraz wycenę akcji. Branża stalowa jest w dołku lecz jej perspektywy są bardzo dobre. Zadłużenie dystrybutorów leków to jakiś kosmos. Branża przeregulowana a wyceny akcji wysokie w porównaniu do wskaźników.
Ładnie dziś manipulują kursem. Kto by się spodziewał, że będziemy mieli coś takiego przed informacją o dywidendzie. Jestem przekonany, że szybko wrócimy powyżej 10 zł.
Szacunki podali w tym samym terminie co w zeszłym roku. Teraz widzę, że spółdzielnia manipuluję kursem. No i jak widać skutecznie. Sam nie wiem co myśleć o tym skupie. Akcje są znacznie poniżej wartości księgowej. Inwestor dobrze napisał, że perspektywy są bardzo dobre na przyszłość. Nawet jest artykuł na pudelku biznesu na temat surowców. Szybko wrócimy do wzrostów na Bowim.
Z perspektywy zarządu myślałbym w tym momencie o skupie. Wycena trzymana od miesięcy na niskim poziomie, perspektywy branży obiecujące, ograniczenie kosztòw związanych z byciem na parkiecie, sprawozdawczość zredukowana, przyszłe zyski tylko dla swoich. Niestety tak może wyglądać scenariusz. Z drugiej strony wycenę akcji można podnieść na inny poziom. Wtedy ewentualnie akcje własne stają się wysoko wycenianym aktywem do róznych działań np. rozwojowych nie tylko w celu przejęć. Czas pokaże jaki obrót spraw przyniesie najbliższa przyszłość
wątpię w wezwanie /buyback. pamiętam jak podczas któregoś z wywiadów, mówił bodajże p. Rożek że pakiet akcji własnych ( odkupionych od Konsorcjum Stali po 16 zł ) planują wykorzystać do ewentualnych przejęć
Pełna zgoda. Do tego mam zastrzeżenie. Mogliby podać informację o dywidendzie wraz z szacunkami i nie było by niedomówień. Bo teraz to dziwnie wygląda.
Dnia 2023-05-02 o godz. 12:12 ~OBSER napisał(a): > Pełna zgoda. Do tego mam zastrzeżenie. Mogliby podać informację o dywidendzie wraz z szacunkami i nie było by niedomówień. Bo teraz to dziwnie wygląda.
ja przyznam że sprzedałem kilka k po tych wynikach, przestałem wierzyć w wysoką dywidendę :( ale będę bacznie obserwował spółkę, czy by nie wrócić :(
To ja na spokojnie czekam na info o dywidendzie. Nie takie rzeczy przechodziłem na Bowim. Nie sprzedałem ani jednej akcji, a jak będę miał środki to jeszcze dokupię.
Stalprofil przy przychodach 232 mln zł miał zysk ponad 4 mln zł. To są dane szacunkowe. Wynik skonsolidowany na pewno będzie wyższy. Bowim po I kwartale miał przychody 563,6 mln zł. Bardzo dobry wynik, a zysk netto mniejszy wyszedł mniejszy niż Stalprofil. Przy tych przychodach oraz cenach stali w I kwartale ten wynik powinien oscylować w okolicy 12-15 mln zł netto. Dla tego myślę, że duża część zysku poszła na zapasy towarów. Niech Bowim ma 40-50 mln zł zysku netto rocznie to uważam, że i tak to bardzo dobry wynik. Spółka zdecydowanie za nisko wyceniana przez rynek.
takie rzeczy się amortyzuje tzn. np. nowy samochód rozkłada się w kosztach na 3 lata ( i tak teraz raczej bierze się bryki w leasing) , budynek na 10 lat -to raczej nie to, być może że wysokie obroty na niskiej marży świadczą o tym, że zredukowali wartość magazynu i mają gotówkę, żeby się nią podzielić.