• TarczaRafciaPodatkowa Autor: ~super_rafcio [188.33.248.*]
    Rafciu jak tam pit?
    ja tu jakieś gigantyczne kwoty na tej tarczy zapłacić muszę...w mbanku
    wolałbym brak interpretacji szczerze!!!

pomniejszyli moje koszty nabycie o 97,5%....tego syfiastego getinu ....
  • Re: TarczaRafciaPodatkowa Autor: ~gość [188.122.27.*]
    ... no masakra jakaś - sp....na majówka - właśnie zapoznałem się z korektą PitC z mbanku ...ciekaw jestem jak to zrobiły inne domy maklerskie
  • Re: TarczaRafciaPodatkowa Autor: ~Tadeusz [188.33.232.*]
    Degiro żadnej korekty nie zrobił ani też podatku nie oddał, a pobrali 19%
    Panowie jest jakaś oficjalna interpretacja? A moze mbank nie czekając na interpretację sam zmienił zasady naliczania podobnie jak inne biura i oddal pobrany wczesniej podatek?
    właśnie chciałem zapytać jak to było w różnych domach maklerskich z rozliczeniem sprzedaży akcji getin po ich sprzedaży po odcięciu tej legendarnej złotówki ...mbank pojechał po bandzie po prostu - mają jakąś interpretację z KIS i na jej podstawie dziś obdzwaniali osoby które zbyły te akcje po odcięciu złotówki - i rozsyłali maile z korektą PIT - jak to zobaczyłem to krew mnie zalała

ktoś coś - sprawdźcie sobie ludzie - szczególnie w mbanku - bo jak to zrobiły inne dm to nie wiem

• Re: TarczaRafciaPodatkowa Autor: ~Endrju [89.79.163.*]
    Nie rozumiem zdziwienia. Czy wy ludzie oczekiwaliście, że te same koszty nabycia będą wam się liczyły 2 razy? Raz do wypłaty 1zł, żeby nie było podatku i drugi raz przy sprzedaży akcji po odcięciu?

Czy wy macie w ogóle jakiekolwiek pojęcie jak się rozlicza podatek z papierów wartościowych?
    nie wiesz a pierdzielisz - widziałeś interpretację ?

to Ci ją wkleje

Dzień dobry, przesyłamy Ci korektę Twojej informacji podatkowej PIT-8C. Prosimy zapoznaj się jak najszybciej z danymi jakie zmodyfikowaliśmy. Czego dotyczy korekta? Poprawiliśmy koszty uzyskania Twojego przychodu w związku ze sprzedażą posiadanych przez Ciebie akcji Getin Holding S.A. przed końcem roku podatkowego 2022. Nie mogliśmy uwzględnić tego w pierwotnie przygotowanej informacji PIT-8C, dlatego teraz przesyłamy Ci korektę. Dlaczego wystawiliśmy korektę? Ponieważ w dniu 9.12.2022 r. posiadałeś akcje Getin Holding, w dniu 30.12.2022 r. wypłaciliśmy Ci świadczenie w wysokości 1,00 PLN za każdą akcję, z tytułu umorzenia części kapitału akcyjnego i obniżenia wartości nominalnej z 4,00 PLN do 0,10 PLN. W związku z tym, że sposób rozliczenia podatkowego tej operacji budził wiele kontrowersji na rynku, wystąpiliśmy do Krajowej Informacji Skarbowej o oficjalną interpretację podatkową. Z uzyskanej interpretacji wynika że: 1) Na potrzeby rozliczenia podatkowego wypłaty świadczenia w wysokości 1,00 PLN z dnia 30.12.2022, uwzględnione powinny być koszty uzyskania przychodów tj., koszty nabycia akcji. Dlatego przy wypłacie tego świadczenia pomniejszyliśmy podstawę opodatkowania do rozliczenia zdarzenia o koszty nabycia akcji (dokładnie o 97,5% tych kosztów nabycia czyli o tyle, ile wynosiło obniżenie wartości nominalnej akcji). 2) Jednocześnie jako, że koszty nabycia akcji zostały wykorzystane przy rozliczeniu świadczenia z pkt 1), nie mogą one zostać wykorzystane ponownie. W konsekwencji, koszty nabycia akcji na potrzeby wyliczenia wyniku podatkowego w przypadku późniejszej ich sprzedaży, powinny zostać odpowiednio skorygowane. Z interpretacji wynika że korekta ta powinna polegać na analogicznym do pkt 1) pomniejszeniu ich o 97,5% względem oryginalnego kosztu nabycia. W związku z tym musieliśmy skorygować pierwotnie przygotowaną dla Ciebie informację PIT-8C. Co to dla Ciebie oznacza? Pamiętaj o tym, aby zweryfikować jakie dane przekazałeś do Urzędu Skarbowego. Korekta informacji PIT-8C może wpływać na Twoje rozliczenie podatkowe. Możesz to zweryfikować po zalogowaniu się w rządowym portalu: podatki.gov.pl. Pozdrawiamy Biuro maklerskie mBanku

korekta dotyczy kosztów uzyskania przychodu - w tym przypadku PRZEPADA 97,5% rzeczywistych kosztów ... więc mi tu nie pieprz Endrju swoich kocopołów - zadałem konkretne pytanie

jak załatwiły temat inne DM - bo niewykluczone że US do innych się zgłosi też .. po korektę zeznania i dopłatę podatku - jak się połapią że temat nie dotyczy tylko klientów mbanku ale wszystkich co mieli przygody z getinem w 2022

kumasz Mądralo ?
    jak miałeś 100 akcji to kij tam - nawet nie poczujesz ukłucia, ale jak miałeś np 100 000 ... 1 000 000 itd tego rzędu pakiety albo i więcej - to zaboli bardzo

policz sobie jak potrafisz - bo widzę że jesteś expertem
    Z interpretacji wynika dokładnie to, co napisałem.
    Pierwotnie przy wypłacie 1 zł nie zostały uwzględnione w mBanku żadne koszty, dlatego koszty nabycia zostały rozliczone standardowo - przy sprzedaży. Później jednak na skutek interpretacji 97,5% kosztów została uwzględniona przy wypłacie 1 zł, co zmniejszyło podatek z tego tytułu. Te 97,5% kosztów nie mogło jednak być już uwzględnione drugi raz przy sprzedaży, stad korekta pit 8C.

Gdzie tu jest jakaś masakra?
    no i jednak Endrju nie zrozumiałeś treści

Ci wyjaśnię

kupiłeś getiny na sesji powiedzmy po 1,20 zł sztuka

w grudniu dostałeś 1 złoty i zostały Ci po odcięciu akcje powiedzmy po 50 gr sztuka (żeby łatwiej Ci było policzyć) - no i sprzedałeś je po 50 groszy sztuka jeszcze w grudniu

jakie masz koszty uzyskania przychodu ?

ile podatku masz do zapłacenia ?

masz okazję zabłysnąć
    Nie jestem księgowym, żeby komuś liczyć podatki, jeszcze za friko.

Jak ktoś miał koszt zakupu powyżej 1 zł i mu "przepadły" jakieś koszty (de facto miał stratę z tytułu otrzymania wypłaty 1 zł), to może spróbować powalczyć. Może da się tę stratę odliczyć.
  • Re: TarczaRafciaPodatkowa Autor: ~super_rafcio [188.33.248.*]
    ta endrju... jak prosta matma ci dech zapiera, to proponuje nie komentować
    rafciu jak tam po weekendzie z banieczkę ci jeszcze z zysku zabiorą, rozliczyłeś korekte?:)

resztę też to czeka ...
    Endriu, tutaj zamiast 19% mi wyszło 32,2% ...około..ty mądralo.tak liczysz swoje podatki? Szczerze jakbym to wiedział, to bym nie sprzedał, bo tarcza była moją motywacją...bywa, a aż tak się na spółkach kapitałowych nie znam...teraz wiem więcej :) jak to Polak:)

Przez te cholerne reklamacje mbank wysłał prośbę o interpretacje i teraz mamy co mamy...
    To, że inne domy tego nie zrobiły, to chyba lepiej dla nich, ciekaw jestem finału, bo to sporo kasy us ma do zabrania, stąd tu jeszcze zaglądam.

Jak to tatko gadał ...na szczęście na biednego nie trafiło i tyle ale niesmak pozostał...

Mimo to udanej imprezy, poważnie i szczerze życzę, choć powód się zmienił chyba:) ja osobiście umoczyłem ostatecznie na tej inwestycji...więc smutków topić nie zamierzam
[x]
GETIN 0,00% 0,54 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.