Rośnie liczba giełdowych spółek, które mają zbyt małe zyski, by zrekompensować swoje zadłużenie. A to może oznaczać perturbacje, łącznie z bankructwem - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Czy giełdowe firmy mogą mieć kłopoty z płynnością? Firma Kolaja&Partners przygotowała ranking spółek, kierując się tzw. wskaźnikiem Altmana. Wyodrębniono przedsiębiorstwa, które są w sytuacji "strefie podwyższonego ryzyka" i w "strefie wysokiego zagrożenia". W tej drugiej znalazło się już 38 firm. Wśród nich tak uznane marki, jak Petrolinvest, Vistula i Groclin.
Zysku nie wykażą.a przez kilka kwartałów .Za rok przestana istnieć.
Na spłate kredytu za Kruka do Fortisu ich nie stać.
JAK stać cię na straty wchodż.
Jak zrobisz w pon pkc to chociaż pare % kapitału wyjmiesz, jak nie pożegnasz się z calym.
Zaczynamy rozmawiać z instytucjami, które chciałyby przejąć dług. Mamy kilka miesięcy na budowę konsorcjum banków, które rozłożą nam spłatę co najmniej na pięć lat — mówi Michał Wójcik.
Re: Kruk w kilka dni ponad 50 % na plus !
Autor | tomekb78 [79.162.7.*] 2008-07-28 14:37 Zobacz wątki dotyczące W.Kruk
Zobacz profil W.Kruk
Dnia 2008-07-28 o godz. 12:41 ~ bak napisał(a):
> Spokiojnie.Lada dzień odda z tego ponad 30 %.
Czekaj, nie udało się wskoczyć i kurs odjechał.....
Idź na piwo, może kiedyś spadnie, a może po kolejnym splicie NAGANIACZU !
i co dziś kosztuje 6 zl czarodzieju a nie 15
Vistula cię synu wyleczy z inwestowania.
"metodologie Altmana" mozna sobie wsadzic bardzo gleboko, gdyby ktos ja bral pod uwage, to polowa spolek wogole by nie weszla na gpw.
nie po to W. Kruk, Alma i Vistula buduja GK aby nie pomoc sobie gdy bedzie taka potrzeba....
Alma ma spore aktywa w postaci gruntow (m.in. we scislym centrum Wawy) wiec nie problemu, ja cierpliwie czekam, wierze w Vistule - bedzie ok ;)
10.Podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zawartą przez Spółkę z Fortis Bank Polska S.A. umowę zastawu rejestrowego na zbiorze rzeczy ruchomych lub praw stanowiących całość gospodarczą, chociażby jego skład był zmienny, z dnia 29 września 2008 roku i na zabezpieczenie wierzytelności tego Banku z tytułu Umowy o linię odnawialną nr WAR/2001/08/172/CB z dnia 8 maja 2008 roku wraz z późniejszymi zmianami, oraz na przewidziane w tej umowie sposoby zaspokojenia wierzytelności Fortis Bank Polska S.A. w razie niespłacenia kredytu, a w tym na wydzierżawienie przedsiębiorstwa Spółki na rzecz podmiotu zaakceptowanego lub wskazanego przez Fortis Bank Polska S.A. w celu zaspokojenia wierzytelności Fortis Bank Polska S.A. z dochodu przynoszonego przez przedsiębiorstwo na podstawie stosunku dzierżawy. 11.Podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zawartą przez Spółkę z Fortis Bank SA/ N.V. (instytucja kredytowa prawa belgijskiego) umowę zastawu rejestrowego na zbiorze rzeczy ruchomych lub praw stanowiących całość gospodarczą chociażby jego skład był zmienny z dnia 29 września 2008 roku na zabezpieczenie wierzytelności tego Banku z tytułu Umowy o kredyt nieodnawialny nr 015052-471-01 z dnia 27 czerwca 2008 roku wraz z późniejszymi zmianami oraz na przewidziane w tej umowie sposoby zaspokojenia Fortis Bank Polska SA/ N.V. w razie niespłacenia kredytu, a w tym na wydzierżawienie przedsiębiorstwa Spółki na rzecz podmiotu zaakceptowanego lub wskazanego przez Fortis Bank Polska SA/ N.V. w celu zaspokojenia wierzytelności Fortis Bank Polska SA/ N.V. z dochodu przynoszonego przez przedsiębiorstwo na podstawie stosunku dzierżawy.
Analitycy IDMSA.PL w raporcie z dnia 2008.10.29 wydali rekomendację "sprzedaj" dla akcji Vistula. Cena docelowa jednej akcji Vistula została ustalona na poziomie 2.96 zł. W dniu wydania rekomendacji cena akcji Vistula wynosiła 3.11 zł.
Zgadzam sie z toba w 100% ze WK Alma i Vistula buduja grupe kapitalowa w jakims sensie zeby sobie pomogli. Ale zauwazyles, ze wszystkie 3 spolki za "luksusowe", a popyt na luksus ostatnio albo przestal rosnac albo maleje. Fakt iz Polske dotknie nie dlugo kryzys finansowy (bo na dzien dzisiejszy wcale jeszcze nie dotknal) daje do myslenia.
Ludzie nie chetnie beda kupowac drogie rzeczy...
A co do tych gruntow Almy, to jezeli w ogole sa jej wlasnoscia to co oni moga z tymi gruntami? Odpisac chyba ich wartosc...
W Paryzu, Lodynie, Amsterdamie ceny mieszkan, biur i wszystkiego innego leca w dol a w Warszawie mialby rosnac?
Wszystkie 3 spolki czekaja trudne kilka lat. Fakt trzeba przyznac, ze po kryzysie te spolki beda zbierac plony. Ale kiedy ten kryzys sie zakonczy?
Dnia 2008-11-12 o godz. 14:45 ~kruko-wrona (gawron) napisał(a):
> a to koniokrady z Vista -wio !!!
Spółka śmierdzi od
> poczatku przejęcia, a potem to już tylko zabawa w kotka i
> myszkę.
A juz dziśto koniec jak jebneła o prawie 10 proc. w dół.Po co ja tog....no kupowałem????????????po co???????? zeb staracic reszte kasy???
vistula 2,57zł
-16 % - ale dzisiaj wszyscy spadają
osobiście mam parę akcji kruka, ale trzymam go głównie z sentymentu, kiedyś mi dał już zarobić, czekam co się teraz wydarzy, a vistuli upaść nie dadzą, moje osobiste zdanie, za duzi gracze tam wsadzili pieniądze, pożyjemy zobaczymy, i tak nas wszystkich wydymają
Macie 3 dni do namysłu co zrobić z papierem.
W poniedz. 5,01,09 tylko sprzedaz pkc .
Nowych ostrzegam nie wolno kupować tych akcji .
Ta firma istnieje juz tylko na papierze,
mając na uwadze poziom zadłużenia i obecną sytuację spółki ( strata na poziomie operacyjnym ) oraz sytuację na rynku finansowym ( obiektywnie jest trudno otrzymać kredyt ) - niestety możesz mieć rację
synkowie nie wyzywajcie mnie w innych postach.
w 4 wkartale spólka zalezna Kruk zarobi na bankruta Vistulę ale,,,,
policzcie ile lat trzreba czekać aby Vistula spłaciła 250 mln złotych kredytu skoro w 2008 moze zarobi np.15 mln na czysto na razie ma straty operacyjne za 3 kwartały
wątpię byscie doczekali powrotu Viwy do lat świetnosci czyli wycena 8-12 zł.
To nie jest firma na te zcasy, zadłużona i nadal wymieniana jako mocno ryzykowna i to mimo zaangażowania złodziejskich ofe jak i funduszy w nia.Vistula tylko pkc,,,,
larek ile utopiłeś na vistuli że tak szczekasz?
bo że utopiłeś to pewne
dlatego taki zły na nią jesteś
ta spółka to perełka i na koniec lutego po 5 bedzie chodziła
Marian wylecz się składaj wniosek o upadłosć smiecia albo sprzedaj pkc
aktualnie najgorszy papier w midwigu....
Vistula zniszczyła Kruka i zarazem siebie samą
w poniedziałek kolejne - 5%