-in probe- diagnostyka nowotworów- wkrotce start II fazy badań klinicznych - fibiomed- prace nad urządzeniem które w bardzo krótkim czasie będzie potrafiło ocenić 96 próbek-Covid jest/nie ma- aplikacja będzie pozwalała w możliwie krótkim czasie (realnie kilka tygodni przestawić się na inny patogen- nowe patogeny/nowe potencjalne epidemie) - pożyczka z EBI - start spółki w USA- możliwość uzyskania dotacji - prace nad sondą monitorującą transport leków w okolice guza- znowu nowotwory- tu łakomy kąsek dla firm farmaceutycznych- zarówno na etapie badań kandydatow na lek jak i leków już zarejestrowanych (pozwoli to na dobór odpowiednich skutecznych dawek) - rozwój technologii w okulistyce ( patrz Rada naukowa) - budowa linii produkcyjnej sond (sygnał dla rynku- da się to produkować na duza skale) etc.
O spółce jest jeszcze cicho, jedni weszli, drudzy wyszli, ale wkrótce będą gonili uciekający pociąg.
Marsz marsz Sds optic, SCPFL pokazał nam jak zwyciężać mamy.
my Cyganie wchodzimy w Sds optic jak dzik w żołędzie.
z inwestorskim pozdrowieniem Gruby Cygan inwestor II klasy, krol społeczności romskiej
Dla równowagi: - szalony rajd w ostatnich dniach - fibo wskazuje na przystanek na tym poziomie - na scope przed dywidendą fibo się pięknie sprawdziło, kto sprzedał akcje przed dywidendą wyszedł najlepiej - za chwilę akcje będą mogli sprzedawać Ci, co kupili w emisji po 13 - kusząca perspektywa realizacji zysku przed wakacjami - sell in May and go away - o spółce akurat ostatnio było dosyć głośno, wszędzie jej pełno, konferencje itp.
"W ramach technologii inProbe rozwijana jest też równolegle mikrosonda markera chemokiny CCL5. Marker ten wskazuje na prawdopodobieństwo przerzutu u kobiet z rakiem piersi. W czasie mastektomii (zabiegu usunięcia w całości lub częściowo piersi) chirurdzy często usuwają dodatkowo węzły chłonne, co nie pozostaje bez konsekwencji dla zdrowia. Brak węzłów chłonnych wpływa m.in. na układ immunologiczny i komfort życia kobiety. Identyfikacja prawdopodobieństwa przerzutów, przez zbadanie poziomu chemokiny CCL5 może pomóc zapobiec niepotrzebnym działaniom chirurga, a z drugiej strony przy jednoznacznym wskazaniu nie będzie sytuacji, że do takiego działania nie dojdzie. Sonda ta znajduje się w badaniach przedklinicznych."
Skoro Cyganie jesteś taki Bystry i inwestujesz w onkologię to poczytaj i o tym: Zarząd READ-GENE S.A. z siedzibą w Szczecinie informuje, że Spółka w dniu 26.04.2023 r. otrzymała informacje, że Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej decyzją z dnia 18.04.2023 r. udzielił Spółce patentu na wynalazek pt.: „Stężenie kadmu we krwi oraz wybrane genotypy jako markery wykrywania wczesnego raka płuca”.
Wynalazek dotyczy sposobu wykrywania raka płuca u osób dorosłych niepalących wyrobów tytoniowych. Obejmuje ilościową ocenę stężenia kadmu we krwi pełnej pacjenta oraz ocenę genotypu w genie CRTC3 (rs12915189 GG), GPX1 (rs1050450 nonCC) oraz ABCB1 (rs2032582 nonCC). Pacjenci ze stężeniem kadmu we krwi powyżej 0,94 mikrogramów na litr mają ponad 6-krotnie zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia lub wykrycia raka płuca w porównaniu z ryzykiem populacyjnym. Natomiast przy stężeniu kadmu we krwi w przedziale 0,62-0,93 mikrogramów na litr wykazano ponad 3-krotnie zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia bądź wykrycia raka płuca. Dodatkowo zaobserwowano zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia bądź wykrycia raka płuca: - blisko 39-krotnie przy wykryciu genotypu GG w genie CRTC3 oraz przy stężeniu kadmu we krwi powyżej 1,05 mikrogramów na litr, - blisko 24-kronie przy wykryciu genotypu nonCC w genie GPX1 oraz przy stężeniu kadmu we krwi powyżej 1,02 mikrogramów na litr oraz - ponad 12-krotnie przy wykryciu genotypu nonCC w genie ABCB1 oraz przy stężeniu kadmu we krwi powyżej 0,93 mikrogramów na litr.
Obecnie we wczesnym wykrywaniu raka płuca stosuje się głównie tomografię komputerową w różnych wariantach oraz płynną biopsję z użyciem różnego rodzaju markerów epigenetycznych. Jak dotychczas powyższe metody mają istotne ograniczenia. Obrazowanie diagnostyczne oparte o tomografię komputerową często prowadzi do uzyskania fałszywie dodatnich wyników dla guzków płucnych, dla których niemożliwe jest wykonanie oceny patomorfologicznej z uwagi na zbyt małe rozmiary. Dodatkowo dotychczas stosowane techniki są kosztowne. W przyznanym wynalazku wykazano, że efektywnym ekonomicznie i o wysokiej specyficzności w wykrywaniu wczesnego raka płuca (również o niskim stopniu zaawansowania klinicznego) jest test diagnostyczny oparty o ocenę stężenia kadmu we krwi oraz identyfikację wybranych genotypów. Powyższy test jest skuteczny zwłaszcza u osób niepalących.
Po ilości łapek w dół widzę, ze dużo osób chce kupić i kurs im odjechał. I dobrze. powiem wam, nie ma się czaić bo będzie jeszcze wyzej, na SCPFL czaiłam się od 55, i ciagle wydawało mi się dużo, a i tak kupiłem za 160 zł.
Dla jednych drogo, dla drugich próg wejścia :P Dobre newsy puszczjaą od początku roku i widać po kursie że chętni na akcje są. Pomijając obsuwy w czaasie (taka branża), to wszystkich obietnic póki co dotrzymali. Ja z kasy już się wyprztykałem, jestem ponad 100% do przodu, ale pasów nie odpinam i czekam cierpliwie na powtórkę ze Scope'a To onkologia, więc liczę na większe zyski, mają kolejne aplikacje jak pisali koledzy w tym wątku, więc wygląda na to, że nawet po komercjalizacji sondy do raka piersi będą mieli co rozwijać z portfolio i budować wartość akcji. Chemokina CCL5 to też onkologia, monitoring herceptyny (lek na HER2) czyli też onkologia i projekt Fibiomed czyli choroby zakaźne. Potencjał rozwojowy jest. Ktoś ma podobne przemyślenia? Dla mnie osobiście mocnym atutem jest też podejscie do nas. Brałem udział w webinarach, pisałem maila incognito do działu relacji - zawsze tak samo uprzejme podejście z ich strony i merytoryczna odpowiedź. W innym spółkach bardzo różnie z tym bywa. tu wg IR wzorowy.