• Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Piotr [95.40.175.*]
    Spojrzenie retrospektywne - piątek 28 sierpnia 2020 roku PCC Exol pokazał wyniki za I półrocze. Kurs spada o 30%!

https://comparic.pl/pcc-exol-pokazal-wyniki-za-i-polrocze-kurs-spada-o-30/

".......Kilka godzin po otwarciu notowań, kurs PCC Exol traci 30% i wynosi 4,75 zł.Obroty jak na spółkę są gigantyczne i wynoszą ponad 16 mln zł."

Warto przeczytać artykuł na Comparicu i przypomnieć sobie tak niedaleką historię. Popatrzeć na wyniki finansowe PCC Exol w tamtym okresie, zysk na akcje, zysk netto. Czy ktoś jeszcze pamięta, że na tej spółce przytrafiły się takie obroty - 16 mln zł? Nie do wiary, a jednak.

Czasami warto znać historię bo wiele na niej można się nauczyć.

• Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Yy [31.183.241.*]
    Co w związku z tym?
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Alcor [191.101.209.*]
    Piotrze, nie bardzo rozumiem kontekst Twojego "ostrzeżenia":
    czy jest to ostrzeżenie dla posiadaczy akcji przed potencjalnymi, silnymi spekulacyjnymi spadkami w reakcji na zbliżające się kolejne wyniki kwartalne, czy też jest to ostrzeżenie dla osób bez akcji, które mogą być brutalnie odcięte od możliwości ich kupna za sprawą spekulacyjnego silnego ich podbicia?
    W obu przypadkach mowa jest o silnej spekulacji: były wielkie spekulacyjne wzrosty napędzane covidowymi oczekiwaniami, a potem wielkie spekulacyjne rozczarowanie, gdy za wzrostami akcji nie poszły odpowiednio wysokie wyniki.

Patrząc na arkusz zleceń po stronie S powyżej 5 zł widać jak wielkie ilości akcji zostały zawieszone na tamtejszych hakach, które gniją i spadają w mniejszych lub większych ilościach zatruwając i tłumiąc skromniutki bieżący popyt na tych akcjach.
    Szkoda, że tak ciekawa fundamentalnie spółka ma ten zgniły spekulacyjny nawis, przez który ciężko będzie się przebić bez wsparcia większego kapitału lub kolejnego skupu akcji przez głównego akcjonariusza Spółki.
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Sss [77.253.158.*]
    Autor: ~Alcor [191.101.209.*] 2023-04-27 19:55

ha ha ha no dobre pytanie sam sobie odpowiadasz pisząc takie głupoty ??? Powyżej 5 zł to są akcje zakupione poniżej 3 zł a większość i tak wystawiona powyżej 10 zł wraz z moimi.
    Co ty chcesz osiągnąć takimi bzdurami ???

Tutaj po uruchomieniu inwestycji które są na ukończeniu to będzie płacz leszczyny ponieważ zostaną odcięci od akcji i każdy Inwestor to wie, a głupek liczy, że taniej odkupi i kogoś wystraszy. Niestety takich leszczy jak rozgrywający już tutaj nie ma co więcej każdy chętnie dokupi jak spadnie niżej !!!
    No większych głupot tutaj nie było ha ha ha
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~GrubyNaBramke [31.60.11.*]
    Moje małe podsumowanie:
    -Widać że kurs jest skrupulatnie zatrzymywany i dołowany
    - Kto miał sprzedać już to zrobił
    - Osoby które mają tutaj spore pakiety nie czytają a przynajmniej nie sugerują się forum
    (jedynie obserwują gdzie idzie tłum)
    - Jestem pewny że przy takiej cenie każdy kto ma tutaj zapakowane grube pieniądze, nie odpuszczą akcji a wręcz przeciwnie będą dobierać.
    W końcu nastąpi przełamanie, a skąd ta pewność?
    Za dużo spekulacji, brak pozytywnych informacji i promowania spółki na głównych portalach inwestycyjnych.
    Każda spółka gdyby pokazywała tak dobre wyniki jak Exol, wzrost % rok do roku zysku była by na pierwszych stronach.
    Niski FF to także zaleta.
    Powodzenia wszystkim i wytrwałości.

• Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Sss [77.253.158.*]
    tak nawiasem takich leszczy na każdej spólce jest trochę a tutaj to już przesada. Pisali na ENT tak samo jak tu i teraz tacy już tam znikną, tutaj będzie tak samo. Jeżeli ponad 100 baniek zysku to mało to gratuluję i/di/o/t/y/z/m/u bo tutaj będzie więcej zysku niż na takim XTB i kurs też będzie większy niż tam bo F/F niski więc może być XXX i o to gra się toczy
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Piotr [46.215.245.*]
    @Alcor
    Zgadza się to co chciałem między innymi pokazać to spekulacja jaka w tym okresie miała miejsce. Od tej pory pomimo spektakularnych wzrostów przychodów ze sprzedaży, zysków operacyjnych oraz większości wskaźników efektywności gospodarowania spółka pozostała spekulacyjna. Obecnie średnia wartość pojedynczych transakcji nie przekracza 2000 zł. Dzienne obroty nie dają szans na wejście nowego, większego gracza bez znaczącego wpływu na kurs akcji. Z pewnością wielu inwestorów zostało zawieszonych na hakach na wyższych poziomach i wraz z upływem czasu tracą cierpliwość i nadzieję na odrobienie strat, przyczyniając się do zaniżania kursu poprzez powtarzalne transakcje sprzedaży. Ale PCC Exol to już inna spółka aniżeli w 2020 roku. To jest już gracz z poziomem sprzedaży powyżej 1 mld zł przychodu i z zyskami netto powyżej 100 mln zł. Realizowana inwestycja w Płocku podniesie zdolności produkcyjne w 2024 roku o ok. 30% dając szansę spółce na wręcz skokowy wzrost przychodów do ok. 1,5mld zł. To już coraz bliżej PCC Rokita.
    Zgadzam się, teraz już jest to spółka fundamentalna o wręcz niebywałej ekspozycji na rynek, stąd jej zdolność do wychwytywania szans jakie ze zmian tego rynku będą wynikały. Ogromna elastyczność linii produkcyjnych dodatkowo zabezpiecza firmę przed nadmiernymi kosztami wytworzenia.
    Mój przekaz to również przypomnienie, że przy takim poziomie % FF w sytuacji zaistnienia korzystnego zdarzenia jednorazowego o znaczącym impakcie w rynek sky is the limit.
    Ponieważ uważam osobiście, że zaczyna się okres kiedy spółka ta będzie w swoim dalszym rozwoju coraz bardziej dystansować PCC Rokitę część inwestorów długoterminowych z Rokity przejdzie na Exola i to już po tegorocznej wypłacie dywidendy. Zmieni się profil inwestorów na PCC Exol zdecydowanie na bardziej długoterminowych i fundamentalnych.

• Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Alcor [191.101.209.*]
    @Piotr
    Dziękuję Piotrze za wyważoną i stonowaną wypowiedź.
    Dobrze wiedzieć, że akcjami tej spółki interesują się też osoby emocjonalnie dojrzałe, których wpisy tak pozytywnie wyróżniają się na tle dominującego tu bełkotu i agresji.
    Pozdrawiam i do zobaczenia na wyższych poziomach cenowych. Może w ślad za nimi podniesie się też poziom prowadzonych tu rozmów i wymiany zdań.
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~Kirikou [89.68.37.*]
    AMEN
    Autor: ~Piotr [46.215.245.*] 2023-04-28 07:18

Z pierwszą częścią wypowiedzi nie do końca się mogę zgodzić ponieważ w mojej ocenie ci co wisieli to albo zoptymalizowali podatek w poprzednich latach i odkupili akcje niżej albo już dawno zapomnieli o spółce.
    Natomiast druga część jak najbardziej trafna i co najbardziej cieszy widać, że jest coraz więcej dojrzałych osób tutaj i wypowiedzi są mądre i rzeczowe i to jest największy pozytyw bo bełkotu jest tutaj aż za dużo.

• Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~AdrianMaliniak [91.236.137.*]
    Oj pamiętam - największa moja wtopa covidova
  • Re: Niektórzy napewno pamiętają te czasy - piątek 28 sierpnia 2020 Autor: ~RudyDoBudy [89.78.201.*]
    A ja nieźle się wtedy obłowiłem, stąd nie mam negatywnych resentymentów.
[x]
PCCEXOL -0,40% 2,48 2025-11-07 14:59:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.