Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale trzej główny akcjonariusze zwiększyli % udziałów w Ltx rok do roku (widać to dobrze jak się porówna wyniki za 2022 i 2021 - tam jest w raporcie to ładnie przedstawione). Co do zasady na giełdzie tak to działa, że główni udziałowcy nie zwiększają udziału, jeśli czują, że cena jest za wysoka lub brak perspektyw na wzrosty.
Dywagacje dywagacjami, ale pytanie - czy jest możliwe, że gdyby znalazł się kupiec (jak na wykładziny), to że Panowie Sobik i Moska by Lentex puścili? Bo szczerze mówiąc mam pewne wątpliwości, czy nie traktują Ltx jak ułożone przez siebie, stabilne finansowo dziecko, które da pewną opiekę w przyszłości.
Moim zdaniem, Sobik i Moska chcą Lenteks wyprowadzić z giełdy aby zyskami z nikim nie dzielić się. Zobaczcie ile już akcji zostało umorzonych a akcje nie drożeją, to wbrew ekonomii. Będą nadal akcje skupować, potem je umarzać i cenę trzymać na niskim poziomie. Robią to za pieniądze firmy, także za nasze. Ich głównym problemem są fundusze, które na pewno tanio wykupić się na pozwolą. Zakładając hipotetycznie cenę za akcję 10 zł, przy stanie 48 000 000 akcji, trzeba było zapłacić 480 000 000 zł. Dziś przy 40 000 000 akcji, trzeba zapłacić 400 000 000 zł. Jak z powyższego widać, 80 000 000 zł jest już taniej. Niewiadomą jest, jaki poziom akcji i jaka cena za akcję ich, Moskę i Sobika zadowoli? Dam głowę, że ten scenariusz jest pewny. Na moim rachunku maklerskim, po mimo, że Lenteks ma co raz mniej akcji, u mnie ilość rośnie.
A ja uważam ze Lentex jest przygotowywany do sprzedaży jakiemuś dużemu funduszowi albo branżowemu.
Skup jest robiony by akcji w obrocie było mniej a poziej kurs łatwo wyciagnac. Kiedyś Lentex był wart 1,2mld (kurs 99 a akcji było 13mln szt)
Teraz Lentex jest perełka… myśle ze czekają Nas kolejne skupy , dywidendy , sprzedaz Gamratu (spółka gotowa do sprzedania)
Pytanie co będzie pierwsze sprzedane?
Gamrat czy Lentex….
Akcjonariusz, piszesz głupoty. Piszesz, że jak główni akcjonariusze czują, że profitów mieć nie będą mieli i cena akcji jest za wysoka, to swoich zasobów akcji nie zwiększają. Może w innych przypadkach jest to prawdziwe stwierdzenie ale nie przy akcjach lenteksu. Przecież to główni akcjonariusze decydują o cenie skupu i firma skupuje po 12,50 a nie po 7,50 czy 8,50. Myślisz, że oni oleju w głowie nie mają?