Ponieważ jutro ukaże się raport Rottneros za I kwartał, postanowiłem na chwilkę wrócić na forum. W zasadzie, że będzie kiepski to chyba wiadomo. Sadząc po wykresie Rottneros to chyba już wiedzą co w trawie piszczy. Spadek z 18 do 12,8 SEK robi wrażenie. Różnica kursu sprzed roku już tylko 3,9%. Na Arctic to wciąż 80%. Niesamowite, że Arctic jest jeszcze tak wysoko! Kto czyta fachowe strony to wie co się dzieje w branży. Wiem, wiem DYWIDENDA! Tak, to jedno trzyma Was przy akcjach, ale ......tak naprawdę nie ma jeszcze nawet oficjalnego zawiadomienia o walnym i o projektach uchwał, a po drugie i tak odetną dywidendę od kursu, więc....
Widziałem gdzieś oczekiwania na q1 na poziomie EBITDA 117m SEK i wynik netto 70m SEK - wodospad na kursie to raczej w reakcji na te redukcję etatów w znacznej mierze. Pytanie czemu w ciągu kwartału spółka zaliczyła ATH wiedząc, że kwartał będzie słaby ? Nie klei mi się to wszystko.
Zobaczymy. Dzisiaj jest dzień dywidendy na Rottneros, jeżeli mnie pamięć nie myli to chyba 1,4 SEK na akcje ( rekordowa). Przy 51% wychodzi niezła sumka, która zostanie ukazana w raporcie w IIQ Arctica.
Wchodziło w zeszłym roku w skonsolidowany rachunek wyników, w 2q 23 to wejdzie ale w rachunek przepływów pieniężnych arctica. Na zysk w tym roku to wpływu mieć nie będzie.