• Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Haribo [185.230.227.*]
    Ciekawe ile mte na tym zyska.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~gracz [83.26.197.*]
    A jestem ciekaw najbliższego Info.Ale końcem maja schodzą z budowy i ten nieszczęsny raport a potem?
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Haribo [185.230.227.*]
    To co się dowiedziałem to sprzedali podobno kilkaset magazynów w pierwszym kwartale ale tego dowiemy się dopiero po wynikach.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~gracz [83.26.197.*]
    Brawo.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~gracz [83.26.198.*]
    Z tymi magazynami to tak na chyba, czy raczej pewne bo to naprawde wiele zmienia.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~ŁEB [188.146.200.*]
    Kilkaset? Nie sądzę. W programie Mój Prąd 4.0 złożono 2304 wnioski o dofinansowanie do magazynu energii. Ile z nich mogło dotyczyć małego polskiego producenta, którego produkt jest kompatybilny jedynie z dwiema chińskimi markami falowników? Columbus w 2022 roku zamontował 417 magazynów. Przychody Columbusa w ostatnim kwartale ubiegłego roku to blisko 135 milionów złotych, a przychody Minutora w analogicznym okresie wyniosły 470 tysięcy złotych. Nawet takie porównanie wiele mówi.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Opinia [188.146.126.*]
    Nie masz akcji a siedzisz na forum non stop.
    Samarytanin na forum spółki bez perspektyw?
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~racjonalista0220 [5.173.128.*]
    A Opinia dalej sam ze sobą dyskutuje na forum pod dwoma nickami xD
    Prezesunio zapewne jest bardzo zadowolony, że uwaga wiernych akcjonariuszy nie skupia się na jakości zarządzania spółką, a na dywagacjach o tym, czy ktoś dyskutuje na forum sam ze sobą. Kiedy nikt nie pyta dlaczego od tygodni nie działa poprawnie strona internetowa spółki, albo kiedy zostanie wybrana nowa firma audytorska, to życie jest o wiele prostsze. W zeszłym roku też było przesunięcie raportu rocznego, ale nowa firma audytorska została wybrana już 22 marca. Kończy się kwiecień i powstają pytania, czy chodzi o brak pieniędzy na wynagrodzenie biegłego rewidenta i czy nowa firma zdąży zbadać sprawozdanie i wydać opinię?
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~gracz [83.26.198.*]
    Tu akcjonariusze od dawna maja zastrzezenia co do jakosci prowadzenia firmy,,mozna przymknąc oko, bo to do naprawienia jest bez specjalnych kosztów teraz ważny audytor i generowanie przychodów za magazyny małe, srednie i duże wnet sie zacznie żeby tylko nie przespał.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Free [78.10.98.*]
    Skoro już przytaczasz casus Columbusa, to nie zapomnij wspomnieć o długu na kilkaset milionów złotych, który generuje u niego ogromne koszty. Dopiero ostatnio zaczęli sprzedawać farmy, wiec może coś tam spłaca, bo odsetki ich zabijają.

A jednak pomimo długu już coś kombinują na Ukrainie. Tak o wygląda w tym biznesie.

Już nawet szefowie kopalń mówią, ze firmy będą dążyć do autonomii energetycznej tylko brakuje na rynku magazynów i nie mamy dostosowanej sieci. Tak wiec magazyny to przyszłość, a czy Minutor dotrwa to inna sprawa. Jak dla mnie brak umowy z dominującym podmiotem na rynku sprawia, ze nie maja jak się przebić. Magazyny to jednak produkt niszowy i wyspecjalizowany i trzeba mieć know-how żeby cos tam ugrać. Myśleli chyba, że po pandemii wszyscy się rzuca na magazyny a tutaj nawet ekstremalnie wysokie ceny prądu w okresie wojny nie pomogły im sie przebić. Dobrze, ze mają te umowy z Tauronem, bo to daje nadzieje na to że nawiążą dłuższą współpracę (o ile się sprawdzą)

A tak btw. bez szczegółowego raportu o strukturze przychodów to można sobie gdybać na czym zarobili. To chyba nie powinno tak wyglądać na spółce giełdowej z obowiązkami informacyjnymi, że ja nie mam pojęcia ile zarobili i na czym.
    Sklep MTR Cells należy do Minutor Cellarium, czy nie wystarczy odjąć przychodów z raportu jednostkowego od tych z raportu skonsolidowanego, żeby policzyć jak to jest z przychodami spółek zależnych? W czwartym kwartale ubiegłego roku niewiele ponad 100 tysięcy złotych. Columbus został użyty przeze mnie jedynie dla skali. Przychody blisko 300 razy większe.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Free [81.168.169.*]
    Minutor ma 6 spółek zależnych, a nawet odejmując cztery od farm zostaje jeszcze Minutor Prime, więc nie mam pojęcia jakim cudem odjęcie skonsolidowane od jednostkowego miałoby mi dać samo Minutor Cellarium;)

Właśnie po to jest raport roczny, żebym nie bawił się w zgadywanki, tylko miał to rozpisane czarno na białym.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Info [89.200.225.*]
    Być może gruby jest zajęty przepisywaniem pozostałego majątku na rodzinę, żeby do reszty wyhuśtać system. Takie mam wizję patrząc po jego zachowaniu oraz po śledzeniu bananowej giełdy jak tu tak takie przypadki były.
  • Re: Dzisiaj rusza mój prąd 5.0 Autor: ~Free [78.10.91.*]
    Jak masz wizje, to idź do psychiatry, telewizji albo kościoła:)
[x]
MTENERGIA 0,00% 0,28 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.