Witam
Mam pytanie odnośnie kredytu we frankach.
Załóżmy czysto hipotetycznie że zaciągamy obecnie kredyt na 300000 PLN denominowany CHF. Kredyt miał by być wypłacany w transzach.
Podpisując umowę kredytową w dniu gdy kurs CHF wynosi 2,5 .. czyli dostajemy około 120000 CHF. Frank dalej rośnie.
Każda transza kredytu była by równa i wykorzystywana w PLN przy jednoczesnym przeliczeniu wysokości transzy według kursu kupna CHF w dniu wykorzystania danej transzy.
Powiedzmy że transze były by 3 i w momencie ich wykorzystania kurs CHF wynosił by 2,8 czyli po przeliczeniu 100000 PLN otrzymujemy koło 35700 CHF * 3 transze daje 107100 CHF.
Ponieważ jest to kredyt denominowany bank w momencie podpisania umowy przelicza PLN na CHF dostajemy więcej CHF niż jest przez nas wykorzystane w trakcie wpłacania kolejnych transz .....i tu moje pytanie co dzieje się z nadwyżką ? No i czy moje rozumienie kredytu denominowanego wypłacanego w transzach jest słuszne ?
Witam. Osłabienie złotego rzeczywiście zwieksza wartość transz do wypłaty. Generalnie w przypadku kredytów denominowanych opłaca się więc zaciągać kredyt i wypłacać transze, gdy waluta krajowa jest słaba, natomiast spłacać, gdy kurs waluty krajowej się umacnia. W przypadku, gdy kwota wypłaty w danym dniu będzie wyższa, po prostu uruchomimy mniej kredytu. W praktyce kluczowe jest sprawdzenie w umowie, w jakich terminach bank dokonuje przeliczeń, gdyż w różnych bankach zasady mogą się różnić z uwagi na to, że faktycznie zaciągamy kredyt w zł, ale indeksowany oprocentowaniem CHF. Pozdrawiam