• perspektywy Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Powtórzę sie po raz kolejny, ale czytając wpisy, że ta spółka to gniot, albo że 40 zł w ciagu najbliższych dni/tygodni to hurra optymizm, mam prośbę o wskazanie spółki o podobnych wskażnikach: początek roku 2021 - Answear wchodzi na giełdę. Zysk netto za 2020 rok 8,5 mln zł, EBIDTA 30 mln zł. Kurs w Q1 2021 - podobne poziomy jak obecnie. Tymczasem obecnie - spółka rocznie zwiększa przychody o 40-50%, zysk netto za 2022 to 26 mln zł, EBITDA 62 mln zł. Przypominam, że to rok obciażony skutkami wojny na Ukrainie. Rok 2023 to rok wychodzenia gospodarek z recesji, co niewątpliwie poprawi sentyment na giełdach, To zapewne rok wejścia Answear na kolejny rynek i perspektywa wejścia na pozostałe rynki regionu do 2025 roku. Prognozowana EBITDA w 2023 roku to 80-90 mln zł, co pewnie przełoży sie na jakies 50 mln zysku netto. Ile wobec tego powinien wynosić kurs porównując te dane do innych spółek z branży?
  • Re: perspektywy Autor: ~As [89.64.77.*]
    Antoni, nie musisz już nikogo przekonywać, kierunek obrany, najgorsze zawirowania za spółką. Firma nastawiona na zwiększanie przychodów, czy to przez nowe rynki, czy to przez przejęcia. MCI zbiera resztki FF. Czeka z kasą na akcje, które pewnie trochę popuszczą nowi akcjonariusze. Trzeba po prostu, jak się ma ochotę dobierać, a kurs moim zdaniem stabilnie do góry :)
  • Re: perspektywy Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Za dwa tygodnie raport za Q1. Zanamy juz wyniki sprzedaży. Jakieś typy, co będzie w raporcie? :-)
    Co tam słychać? Wszyscy wiedzą, że będzie będzie szło na północ, a nikt nie kupuje... obroty jak w warzywniaku. A za tydzień wyniki kwartalne. Z powodu niskiej bazy, rdr będzie wysoki wzrost. Ale to juz jest w cenie. Chyba, że wyniki będą bardzo dobre. Myślę, że żeby kurs pozytywnie zareagował EBITDA musiałaby być ponad 20 mln, a zysk netto ponad 10 mln. Na podstawie danych dotyczących sprzedaży, myślę że osiagnięcie takich wyników jest realne.
  • Re: perspektywy Autor: ~Inv [94.154.26.*]
    Czy jutro zobaczymy 4 z przodu,to tylko 7%,czy realizacja zysków?
  • Re: perspektywy Autor: ~Krowa [37.225.49.*]
    Znajac naszą gpw, to moze byc różnie... pewnie niezdecydowanie na początku, a reszra dnia pokaże kierunek....
  • Re: perspektywy Autor: ~Round [89.64.57.*]
    Cena 34.60 za akcję już uwzględniała wyniki prezentowane w kwietniu ( wstępne, wybrane). Myślę, ze 38 to maks teraz pod wpływem nastrojó i potem zjazd na 35. Na 4 z przodu poczekamy do wyników za kolejny kwartał. Dobry papier, ale nie na shorty więc cierpliwości..
    Wyniki za Q1 bardzo dobre. Wynik netto niezbyt wysoki, ale to wskutek mocno zwiększonych wydatkow marketingowych. EBITDA bardzo dobra, marże wysokie. Wyniki potwierdzają, że spółka dobrze i szybko się rozwija. Podtrzymuję to, co mówiłem wcześniej - 40zł to kwestia majbliższych tygodni. A w 2024 roku pęknie 100 zł.
  • Re: perspektywy Autor: ~Obserwator [89.64.57.*]
    Z drugiej strony należy pamiętać że 1KW 2022 było słabe ze względu na wybuch wojny w Ukrainie i wyłączeni tego rynku ze sprzedaży. Baza do wzrostów była więc niska. Dlatego po chwilowym entuzjaźmie będziemy mieć teraz zjazd do bazy. Podkreślam: uważam, ze spółka jest w porządku, ładnie się rozwija. Niemniej jednak wynik za 1 KW 2023 nie powala i stąd dzisiejsze spadki na kursie.
  • Re: perspektywy Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    no to sie posypało to, co budowało sie od miesięcy...
    Spokojnie.... jakie od miesięcy? jeste smy na poziome z 5 kwietnia. Wcześniej było dużo niżej. Ktoś zrealizowa zyski, do tego cały rynej idzie w dół z powodu USA. Wyniki sa bardzo dobre. Zysk netto nie jest imponujący, ale wydali kupe kasy na marketing, co z całą pewnością przyniesie wyniki w kolejnych kwartałach. EBITDA bardzo dobre. Nie ma co tłumaczyć dobrego wyniku niska bazą, bo wojna na Ukrainie wybuchła 22 lutego, więc tylko marzec miał niższa bazę... i tylko na Ukrainie. A wzrost przychodów - 52%. Czyli kolejny kwartał z bardzo dobrymi, silnymi wzrostami. I kolejna kwartały będą równie dobre, nawet jeszcze lepsze. W szczególności zysk netto będzie dużo lepszy. Prognozowałm już wcześniej EBITDA w całym 2024 na 80-90 mln PLN. I wszystko jest na dobrej drodze ku temu.
  • Re: perspektywy Autor: ~antyjareczek [188.252.0.*]
    Czemu te spadki? Wyniki przyzwoite jeśli chodzi o EBITDA, chociaż z jakichś powodów, pewenie przesunięć podatkowych, zysk netto trochę słaby.
    Widać ciągły rozwój, a akwizycja pomoże zwiększyć sprzedaż nieproporcjonalnie do wzrostu kosztów.
    Ale skoro dają akcje w przecenie, to trzeba kupować
  • Re: perspektywy Autor: ~Round [89.64.57.*]
    myślę, ze 60 w tym roku jest w zasięgu, ale spokojnie, powoli.
  • Re: perspektywy Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    rynek nie dostrzega perspektyw, czy my patrzymy zbyt optymistycznie?
  • Re: perspektywy Autor: ~piwi1 [77.255.177.*]
    Chyba zbyt wiele jest wymagane od tego papiera.
    Wg mnie te wyniki nie są wybitne ,ale są przyzwoite.
    Spodziewałem się lekkiej korekty dzisiaj ,ale aby zrzut 8 tysięcy akcji spowodował taki zjazd to tylko świadczy o słabym zainteresowaniu tymi akcjami.
    Wierzę ,że do końca miesiąca odrobimy tą stratę ,ale perspektywa szybkiego wejścia na poziom ponad 40 trochę się oddaliła.
    w jeden dzień papier moze odrobić tę stratę. Nie ma nic w wynikach, co by usprawiedliwiało taka przecenę. Pewnie odchodzący przewodniczący Rady Nadzorczej pozbył sie akcji, albo ktoś inny zrealizował zysk. Nie ma sie czym przejmować. Dalej uważam, że 40 zł przed wakacjami. 60-70 pod koniec roku i 100 w przyszłym roku. MCI zapowiedziało, że zwiększy zaangażowanie w spółkę. Free Float będzie się sukcesywnie zmniejszał. Kurs jest wzrostowy od 16 pln i nie ma żadnych przesłanek za jego zmianą. Spółka jest niedowartościowa nawet na tę chwię, a perspektywy ma świetne. Przy EBITDA rocznie około 80 mln zł (a conajmniej tyle będzie w 2023), dalszych perspektywach szybkiego rozwoju, kapitalizacja spółki nie może byc niższa niż 1 miliard złotych.
  • Re: perspektywy Autor: bartsson [193.43.77.*]
    jestem tu od 16 zł, pozdrawiam załogę
  • Re: perspektywy Autor: ~Arlen [5.184.72.*]
    Siemka mistrzu łapania dołków i górek :) Daj znać jeszcze, tylko nie po fakcie, za ile sprzedasz. Domyślam się, że też najwyżej więc chciałbym wiedzieć :) Sami miszczowie z nerwami ze stali...
  • Re: perspektywy Autor: ~helpi [5.173.126.*]
    Niektórzy jak widać -powyżej - niecierpliwi. Dla nich tylko ma być autostrada w jednym kierunku. To niemożliwe.
  • Re: perspektywy Autor: ~Arlen [5.184.72.*]
    Jeżeli to o mnie, to się mylisz. Jestem ze spółką od dwóch lat ( tak, za szybko zauważyłem potencjał, moja średnia to 28zł) Uważałem i uważam, że Bajołek to Gość, który wie co robi. W swojej historii pokazał już na co Go stać. Będę z nią jeszcze pewnie trochę czasu, bo zamierzam sprzedać akcje przynajmniej z 200% zwrotem. To inwestycja zdecydowanie długoterminowa. Wkurzają mnie trochę osoby piszące po fakcie jaką to oni mają cenę zakupu albo ile to nie zarobili sprzedając na górce. Tyle i tylko tyle. Pozdrawiam.
  • Re: perspektywy Autor: ~helpi [5.173.126.*]
    @Arlen,

nie. Ogólnie napisane. Mam średnią 31. W dołku byłem więc nieźle w plecy. Dla mnie to inwestycja, ale także nauka tradingu. W wątku obok napisałem. Kurs musi wybronić 33 zł (przekroczenia w mniejszych skalach dozwolone). Jeśli tak. Będzie tylko dobrze.
    Kilka osób wczoraj się podekscytowało korektą, przez chwie było ponad -5%. To tylko pozwole sobie zauważyć, że w tej chwili jesteśmy już tylko 1,40 pln poniżej tegorocznego szczytu.
[x]
ANSWEAR -1,77% 30,55 2025-09-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.