Wyniki za 1 kwartał już niedługo i ubierają ulicę po ile się. Klasyczna zagrywka jak co roku, zwłaszcza na bananowej giełdzie i zwłaszcza na xtb, gdzie kurs spada nawet jak spółka ma rekordowe wyniki. W piątek albo poniedziałek zacznie się czyszczenie, a kto nie zdąży wyjść zawiśnie na niewiadomo jak długo. Co gorsza jak wyniki okażą się gorsze od oczekiwań, to kurs nie szybko znów się podniesie. Dla tych co czekają na dywidendę chyba zapomnieli, że ta jest odcinana od kursu, a dodatkowo z automatu pobierają 19% haracz, więc nawet jak dadzą dywidendę 4,80zl - 19% = 3,88zl, to po odcięciu jest się stratnym o 1zl, czyli jakieś -2,70%, a gdy w międzyczasie kurs spadnie, to ludzie zawisnął z -10% co najmniej do przyszłego roku. Wydatki na marketing i inne takie stale rosną, co sami przyznają na konferencjach, więc już samo to znacząco obniży wyniki.
dobrze ze mowisz bez takich jak ty nie wiem wogle co bym mial robic na gieldzie. co chwile czytam i sugeruje sie tym, co inni pisza . Dziekuje ci. Trolle spadziowa rowniez. pozdro trroll doradca finansowy
Misiu, takich spółek nie kupuje się pod jednorazową wypłatę dywidendy tylko kupuje się ją na lata... Ja to kupowałem 3 lata temu jak jeszcze kurs był jednocyfrowy, i w tej chwili cała inwestycja praktycznie już mi się zwróciła z samej dywidendy... A że spółka się rozwija, rosną zyski i rośnie kwota dywidendy... Za kilka lat prawdopodobnie co roku będę dostawał 100% zwrotu tego co zainwestowałem albo więcej, znajdź mi lepszą inwestycję... :)
No wiadomo, ale nikt nie przewidzi co będzie jutro, za tydzień, za miesiąc, a co dopiero za kilka lat. Wytłumacz to tym wszystkim, którzy wierzyli nagonom, że będzie rosło w nieskończoność i teraz wiszą na mercatorze, cdprojekcie, albo innym Orlenie. Na XTB kurs ostatnio sporo poszedł w górę i teraz myślą, że będzie rosło wiecznie - nic nie trwa wiecznie.
Dnia 2023-04-19 o godz. 11:35 ~Andrzej napisał(a): > No wiadomo, ale nikt nie przewidzi co będzie jutro, za tydzień, za miesiąc, a co dopiero za kilka lat. Wytłumacz to tym wszystkim, którzy wierzyli nagonom, że będzie rosło w nieskończoność i teraz wiszą na mercatorze, cdprojekcie, albo innym Orlenie. Na XTB kurs ostatnio sporo poszedł w górę i teraz myślą, że będzie rosło wiecznie - nic nie trwa wiecznie.
DRYNIOL spadaj stąd antywskaźniku. Przylazłeś teraz tutaj na parkiecie jesteś skompromitowany...
Wiecznie moze i nie bedzie roslo ale chyba wiesz ile CDProjekt czy Mercator poszedl do gory,my na razie jestesmy na poczatku wzrostow i nie wciskaj tutaj ciemnoty bo dlugoterminowi na tych poziomach nie sprzedaja ,dywidenda jak wszedzie odliczana jest od kursu i potracany jest od razu podatek,ale to ma znaczenie chyba dla tych co dysponuja marna gotowka do gry na gieldzie.
Dnia 2023-04-19 o godz. 12:26 ~Marcel napisał(a): > Dnia 2023-04-19 o godz. 11:35 ~Andrzej napisał(a): > > No wiadomo, ale nikt nie przewidzi co będzie jutro, za tydzień, za miesiąc, a co dopiero za kilka lat. Wytłumacz to tym wszystkim, którzy wierzyli nagonom, że będzie rosło w nieskończoność i teraz wiszą na mercatorze, cdprojekcie, albo innym Orlenie. Na XTB kurs ostatnio sporo poszedł w górę i teraz myślą, że będzie rosło wiecznie - nic nie trwa wiecznie. > > DRYNIOL spadaj stąd antywskaźniku. Przylazłeś teraz tutaj na parkiecie jesteś skompromitowany...
A może to wielonikowy akcjonariusz naganiający na RDG? Jak ktoś da radę to niech nie dyskutuje z pensjonariuszami z tworek mających czasowo dostęp do internetu.