Na jakie poziomy przychodów i zysków może wejść spółka z nowym zakładem?
Czy są w stanie zwiększyć zyski do ok. 45 mln zł rocznie?
Inwestycja gruba, a roboty mnóstwo.
Takie rzeczy możliwe przy nowym zakładzie, to fakt. Zwłaszcza, że Izostal obecnie mocno zdywersyfikował działalność.
Inne stalówki też magazynowały tanią stał, tworzyły z niej drogie wyroby gotowe i kwartalne zyski były po 40-50 mln.
Podkreślam: kwartalne.
Teraz może być podobnie
Roland, cześć. Jestem tutaj nowy (po długiej przerwie, coś tam robiłem w czasach Elektrimu, Gant..) .Mam prośbę: mógłbyś podpowiedzieć z z usług jakiego brokera korzysta większość osób? Ja wziąłem pierwszy z brzegu xtb. Podpowiedź, proszę. Jeśli to nie tajemnica.
Dla niekumatych .Rurki dla Izo robi Ferrum a Izo jak sama nazwa mówi tylko izoluje opatrując swoim logo .Zapomnijcie o 40-50 mln kw .Żeby mieć trzeba się dzielić 1,7 mld zł .Przy I kw 2022 wysypiecie się z akcji i będzie tutaj spokój
10 mln zysku netto kwartalnie jest tutaj spokojnie osiągalnie, zwłaszcza teraz odkąd w Izostalu jest Kolb i nowy zakład, który oddali w 2022 (budowa trwała 4 lata, kosztowała kilkadziesiąt milionów złotych).
Izostal oprócz produkcji rur, bo tak trzeba to nazywać i ich dystrybucją, produkuje konstrukcje maszynowe i stalowe. Czytałeś raport? W zeszłym roku spółka zależna Kolb zrobiła +70% zysku w ujęciu r/r. Mocno się rozrastają. Kwestia czasu zanim tutaj będzie dwucyfrówka kursie. To taka moja obserwacja...
Ja bym powiedział, że Izostal to taki drugi Mirbud. Nudna branża, ale za to rosnące zyski i rozwój działalności. Bioton akurat nie reprezentuje rozwoju i stabilnych zysków...
Jednorazowe zyski typu 40-50 mln zł tylko możliwe przy dobrej koniunkturze i zmagazynowaniu zapasów po taniości. Raczej traktuję tak jako jednorazowy zysk, który może wlasnie się pojawić przy Kolb. Ale wg mnie nie w tym cyklu koniunkturalnym już.
Zarząd i menadżerowie w spółce raczej tutaj preferują bezpieczne podejście, więc każdy kontrakt ma ściśliwe określoną marżę, znają koszty i wszystko kontraktują - również z walutami. Dlatego tutaj nigdy nie było straty.
Także wzrost produkcji przyczyni się do większego, stabilnego zysku r/r. I chyba pod to wszyscy gramy. Lepiej mieć stabilne zyski niż huśtawkę z dużych zysków do dużych strat. ;)
Na spokojnie - co poniektórzy oczekują, że wzrost mają być już tu i teraz...
Proponuję schłodzić głowę. Tutaj wystarczy, że kurs nie rośnie 1 dzień i już wypisują laboraty nt. spadków.
Jak już piszemy merytorycznie to przypomnę parę rzeczy.
1) Izostal spadał od 12 lat (2011 - 2022) - pomimo rozwoju spółki, nowych zakładów i zysków... Doszliśmy do C/WK ~0,3, co wg mnie jest skrajnym niedowartościowaniem. 2) Jesteśmy na początku stabilnego wzrostu, kurs od dołka urósł ok. 65% 3) Wolumen 12-miesięczny 2022 r: 5 mln szt. versus wolumen 3-miesięczny 2023: 5 mln szt. 4) Wolumen 1-miesieczny obecnie ostatnie 4 tygodnie (łącznie ze świętami) to 3,5 mln szt! To oznacza, że zainwestowano tutaj ok. 11,5 mln zł w ciągu ostatniego miesiąca. Także mamy OGROMNE zainteresowanie spółką dużego kapitału. 5) Kolejny opór poziomy ~ 4,3 (opór wynikając z długoterminowego trendu spadkowego na wykresie logarytmicznym), także oczekuję dojścia do tych poziomów i konsolidacji (notowania tam były w 2015 oraz 2018 roku ostatnio, więc opory mogą być już zatarte - lecz kreski to kreski). 6) Rozpoczęcie wzrostów na tak gigantycznym wolumenie (największym w historii notowań Izostalu) nie skończy się na jednym tygodniu - takich decyzji nie podejmuje się z dnia na dzień, więc pisanie "sprzedadzą po I kw 2023" niestosowne. Raport nie zmieni sytuacji jaka jest obecnie - a mamy przypomnę SKRAJNE niedowartościowanie waloru.
Dzięki panowie za odzew.
Fakt - dobre spostrzeżenie na Izo i otoczenie. Podobnie myślę. Znam wiele wykresów i formacji wzrostowych. Wygląda mi to na akumulację przez fundusze, bo mało kto takim kapitałem dysponuje, a to jednak niebagatela 12 mln zł obrotu na 18 sesjach.
Taki obrót robi 120 ludzi każdy mając 100.000,00zl
Dobrze liczę?
Czy to jakiś magiczny duży lub wiele funduszy?
Nie róbmy też jakiegoś mega teatru.
Więcej się dzieje.
Więcej kolkowiczow kupuje po wielokroć te same akcje.
Zmienił się trend, my tez kupujemy...
Jak dzień w dzień będą obroty po 5 mln to będzie grube zainteresowanie
Teraz moim zdanie walor odżył bo był zapomniany i niezauważony.
Każdy z Was wie co to Mercator, Columbus, Bumech, Mitbud its
Teraz na deskach teatru pojawił się także IZS
Tylko kto inwestuje 100 tys. zł w jedną spółkę. Średnio inwestor w Polsce ma ok. 50 tys. zł kapitału zainwestowanego na giełdzie.
Biorąc pod uwagę dywersyfikację, to na jedną spółkę przeznacza może 15 tys. zł. Taka jest rzeczywistość. Także historia 120 osób po 100 tys. zł dobre :) Obroty musiałyby być jeszcze większe wtedy. Bo oprócz tych 120 osób, dołączają się fundusze + cała ulica małych akcjonariuszy, a ja ich w sumie tutaj nie widzę.
Co prawda - zainteresowanie jest, rozwój i perspektywy również także wszystkie czynniki potrzebne do trwałego wzrostu odhaczone w mojej ocenie.
Ulica dołącza gdy pojawi się ogólnie dostępna analiza na comparic lub reko . Mnie właśnie dziwi dlaczego Izo nie zostało zauważone przez Comparic . Kiedyś pisali ...
Rolek - masz ogólnie rację Ja podałem tylko skale tych wieeeeelkich pieniędzy w stosunku do ilości ludzi Dlatego twierdze, że nie teraz jest dużo tylko wcześniej było mało obrotu. Czy rok temu wiedziałeś co to IZS? Wracając do funduszy ... to żaden się nie ujawnił póki co ... chyba że mało i spokojnie kupują ;) a wracając do twego przykładu jeśli kółkowicz zrobił w ciągu miesiaca średnio na obrocie 15 tys zł bo IZS jest grany to zrobił obrót 75tys zł. Jeśli takich grajków było tu tylko 20 to zrobili sami obrót 1,5mln zł do tego 100 małych którzy kupili na dłużej po 5.000zł = 500tys zł do tego 50 średnich którzy kupili na dłużej po 20.000zł = 1mln zł do tego 25 większych którzy kupili na dłużej po 100.000zł = 2,5mln zł
daje to 5,5mln czyli jakby ich było 2x więcej to masz swój obrót przez 18 dni czy to taka duża ilość osób jeśli zainteresowanie skoczyło ... można dyskutować
jest oczywiście lepiej niz rok temu, ale dużo to będzie jak obroty będą powtarzalne po min. 2-2,5mln dziennie i będą oscylować około 50mln miesięcznie
Dnia 2023-04-15 o godz. 12:25 ~Marunia napisał(a): > Ulica dołącza gdy pojawi się ogólnie dostępna analiza na comparic lub reko . Mnie właśnie dziwi dlaczego Izo nie zostało zauważone przez Comparic . Kiedyś pisali ...
na COMPARIC jak najbardziej są zauwazeni. Nie wiem czy pamiętasz, ale w okolicach jesieni Konrad Ksiązak zrobił bardzo fają analizę AF. W zasasdzie jak na nia dziś patrzę, to ten potencjał, który on wtedy zauważał wlaśnie się ujawnia.
Mistrzu,ja bardzo dobrze pamiętam tamte czasy. I uważam, że Bioton to był Pikuś, ja myślę, że hitem tamtych czasów był Elektrim.. (tutaj nie miłosiernie utopilem)ale to przecież nie miejsce do rozmowy o innych.
Tutaj rozmawiamy o IZS. Ja osobiście uważam, że inwestycja w IZS przy długiej pozycji, jest rozsądnym wyborem. Branża, wyniki, perspektywy. Myślę, że to przemawia za tym ,aby między innymi, właśnie to mieć.
Pozdrawiam.
Dnia 2023-04-15 o godz. 17:28 ~jar1 napisał(a): > Mistrzu,ja bardzo dobrze pamiętam tamte czasy. I uważam, że Bioton to był Pikuś, ja myślę, że hitem tamtych czasów był Elektrim.. (tutaj nie miłosiernie utopilem)ale to przecież nie miejsce do rozmowy o innych. > > Tutaj rozmawiamy o IZS. Ja osobiście uważam, że inwestycja w IZS przy długiej pozycji, jest rozsądnym wyborem. Branża, wyniki, perspektywy. Myślę, że to przemawia za tym ,aby między innymi, właśnie to mieć. > > Pozdrawiam.
@jar1
Co do brokerów
XTB jest extra jako konto dodatkowe
Mnóstwo zalet ale 2 wady wykluczają XTB jako jedyne- brak możliwości składania zlecen poza godzinami sesji - na zaś, brak informacji o wolumenie zlecen w arkuszu(nawet platnej). Jest też trzecia ale trzeba by dłużej pisać.
Inne biura - odradzam mbank jako jedyne. Mają skrajnie niekorzystny system prowizji.
Złożysz zlecenie na 1000 akcji. Ktos ci zrobi transakcje na 1 akcje. Postanowisz zmienić kurs inny zrobi na 10 akcji. Zmienisz kurs 5 razu i.... prowizja 5 zeta od każdej transakcji. Przy IZS oznaczać to może wyższe prowizje niż wartość akcji i to przy od razu złożonym zleceniu na 1000 sztuk!
Zarówno ing, alior, santander i pekao przy jednym zleceniu i zmianie ceny traktują to zlecenie jako jedno.
Akurat te 5 omawianych kont (6z xtb) znam bo albo ja akcji ktoś z bliskiej rodziny ma tam walory.
Osobiście najwygodniej korzysta mi się z ing, alior... nie ma trybu braku wylogowania przy nie-ruszaniu ekranu na komórce
Santander żona uzywa tylko na kompie, nie wiem jak na komórce.
Pekao ma najwyższe prowizje i nie bardzo wiadomo dlaczego je polecić, skoro inni to samo dają gratis. Ale jak lubisz płacić prowizje nieco wyższe bo się lepiej czujesz zapalając papierosa nie zapałką a banknotem to pekao jest dla Ciebie idealne. W mBanku możesz uniknąć wielokrotnych prowizji za de facto jedno zlecenie przy PKC :), w pekao opłaty za prowadzenie i najwyższej za zlecenie nie unikniesz
Inwestuje się w spółki które płacą dywidendy, nie w spółki na których grają spekulanci bo można zostać przy nich golasem. Izostal się rozwija i dzieli się zyskami...
Dnia 2023-04-16 o godz. 01:22 ~Rudolf napisał(a): > Lada moment zobaczymy, kto zwiększył/zmniejszył udzial. Fundusze w połowie roku aktualizują swoje portfele dla publik
jedna z perełek naszej giełdy która daje nieźle zarobić i płaci również co roku dywidendy - spółka godna polecenia na przyszłość.
Gospodarka wodno ściekowa dostaje teraz setki mln dotacji warto sprawdzić a Izostal to dostawca rur dla przemysłu paliwowego, ciepłownictwa, wodociągów i kanalizacji oraz wielu innych przeznaczeń.
Merytoryczne wpisy na forum bankiera? Tu większość pisze pod kątem własnej pozycji na rynku. Te wpisy utwierdzające w przekonaniu, że Izostal to super inwestycja napisane są przez nabywców akcji podczas ostatniej fali wzrostów. Ci, którzy piszą o wiszeniu na hakach i ubraniu ulicy są teraz poza rynkiem i chcą wejść po niższej cenie. Każdy inwestujący swoje pieniądze i traktujący to poważnie przeczyta raport czy zrobi analizę techniczną. Forum oczywiście jest też narzędziem, wywierania wpływu i gdy jesteśmy po niewłaściwej stronie rynku z psychologicznego punktu możemy paść ofiarą. Myślcie, analizujcie. Wszystko co wartościowe jest w raportach, wskaźnikach i wykresach. Określcie też swój horyzont inwestycyjny ponieważ obraz w krótkim terminie jest często inny niż w długim.