myślałem żeby wejść w tą półkę bo kusiła wysoka dywidenda, ale co mi po 2zł za akcje jak po odcince i przy podobnym raporcie za II kwartał kurs poleci na 6-7zł
Dane nie wyglądają super, ale pamiętaj że Q1 2022 był rekordowy. W porównaniu do 2021 czy 2020 dane nie są już tak dramatyczne, patrząc na zastój w budowlance. Pytanie oczywiście czy udało im się też zredukować koszty przy tych niższych przychodach i utrzymać marżę. Zobaczymy jaki będzie raport za Q1 w maju. Według mnie też strzelili sobie trochę w stopę wypłacając tak wysoką dywidendę bez wystarczających środków finansowych. Zadłużyć się przy tak wysokich stopach procentowych nie wydaje się zbyt mądre. Osobiście trzymam dalej akcje, Dektra to 4% mojego portfelu ike, głównie pod odbicie budowlanki i obowiązkowe certyfikaty energetyczne, ale kurs około 10 PLN wydaje się bardziej realistyczny. Wszytko zależy od kosztów w q1.
Mamy podobny tok myślenia. Też mnie korciło kupno .Zrobiłem swoje analizy i doszedłem do wniosku że kurs trzymie tu tylko dywidenda i będzie grube odcięcie. 8-9
Wiesz, każdy ma swoją historię. Ja wchodziłem w spółkę w roku 2017. W moim przypadku (średnia zakupu 7,45) spółka już się prawie spłaciła w dywidendach.