• Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Adrian [5.173.248.*]
    Tych akcji dużo nie ma. W wolnym obrocie kilkanaście milionów tylko
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Aga [46.77.159.*]
    Adrian
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: technik-at [85.221.139.*]
    ten który teraz oddaje ;)
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: jar1 [5.173.149.*]
    Mistrzu, a co Ty o tym myślisz? Gdzie tutaj jakaś logika? O co kaman? Zero jakiegokolwiek info, a taki cyrk.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~prezes [84.17.46.*]
    Bo jak są w spółce 2 fundki z jednej stajni to mogą zrobić wszystko, a jak są zagraniczne to nawet więcej i jakieś sądy kanefy mogą im naskoczyć.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: technik-at [85.221.139.*]
    trzeba uczciwie przyznać, że kreski były raczej na S od 3.6 ale też się zdziwiłem że po wczorajszej wymiance na ok 3.4 na 200 tys. jeszcze dziś leci, choć rynek też spadkowy.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~prezes [84.17.46.*]
    Każdy pretekst by oskubać leszcza wykorzystując swoją przewagę jest dobry, a do tego jak się bawi nie za swoje sic.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Aga [37.248.167.*]
    Czy wy naprawdę jesteście tak naiwni że wierzycie w robotę funduszy?
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Witek [83.5.171.*]
    Przecież nie ulica muszą zarobić na premie biale kolnierzyki
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Kris [91.37.54.*]
    W takim razie w co lub pod co tu grane?
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~QQ [91.16.28.*]
    Pod wybicie gora
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Stacz [83.22.247.*]
    Coś maszyna się zatrzymała i nie daje na szczyty
    Ile lat masz rachunek/inwestujesz?
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~jar1 [5.173.192.*]
    Hej. Ja od 2005 do 2012. Przerwa. I teraz od października 2022.
    Hej, no to coś już przynajmniej widziałeś i to w okresie 2005-2009. Co sądzisz o sytuacji Izostalu? Tak w kontekście np. spółek w roku 2000-2001 i potem 2005-2007?
    2000-2001 nie miałem jeszcze rachunku. Nawet pojęcia nie miałem . Moja historia z GPW za namowa kolegi zaczęła się od 2005. Było bardzo dużo edukacji. Książek oraz praktyki( myśle ze ona daje bardzo dużo,być może najwiecej) . A to porównanie z obecnym czasem to przepaść . Opisze Ci krótko jeden przypadek. Sesja na GPW jak co dzień , a tu nagle właściciel spółki Elektrim, pan S. (Radomiak jak i ja) około godz 13 robi konferencje prasowa. Notowania Elektrim zostały na czas konferencji zawieszone. Ja byłem okrotnie obkupiony. To była spółka spekulant nr 1. Pan S powiedział ze ogłasza plajtę … po wznowieniu handlu aż systemy musiały równoważyć ,taka była sprzedaż . Wtedy to był dziki zachód . A teraz dlaczego mam IZS? Staram się max dowiedzieć o spółce : wyniki,plany na przyszłość i czy zarząd jest normalny ,z jakiego powodu znalazł się tam. Tak wiec ,co do IZS to jestem skromnie na minus,ale jestem optymista, bo przy IZS na teraz (bo np w poniedziałek powiedzą ze prez miał dziadka w w ss ,to nic ze był tylko kucharzem i zwałka) Jeden z kolegów tutaj na forum w bardzo inteligentny sposób dał mi info ,ze wykres jest bardzo ważny, i słusznie ,pełna zgoda. Tylko ja dobrze wiem z praktyki ze nawet najpiękniejsze wykresy , z mocne kupuj, nic się nie maja vs info. Wykres sluzy oczywiście wg mnie do inwestowania ,styl techniczne granie,jak nie ma pod co to oczywiście gra się technicznie. To tyle. Jakby coś o gdy tylko będę mógł pomoc w jakiś sposób to oczywiście bardzo chętnie . Uważam ze nie ma co się sugerować co kupić i ewentualnie sprzedać w oparciu o nie jednokrotnie nie zgodne ze stanem faktycznym wypowiedziach na forum. Ja spotkałem tutaj bardzo miłych ludzi,uprzejmych. I to jest myśle bardzo dobre.
    Tak, analiza techniczna bardzo pomaga, ale nie jest drogowskazem całości decyzji. Szczególnie o długim horyzoncie lub przy niskich płynnościach... AT pokazuje post factum wynik działania sentymentu i informacji na kursy akcji, czasem też spekulacji, bo właśnie tam gdzie emocje spekulanci chcą wpływać na decyzje innych "sterując" w ich mniemaniu kursem. Psychika tłumu jest powtarzalna, to natura, atawizm. Tylko to sterowanie się po czasie wypala, a zostają właśnie fundamenty. Ten ostatni kwik na forum IZS to moim zdaniem odzwierciedlenie świeżego kapitału na GPW z racji przechodzenia z innych rynków, kapitału niekoniecznie z doświadczeniem. Spekulanci to wykorzystują, ale to też są ludzie zbyt pewni siebie, myśląc o okiwaniu innych, owszem zabezpieczają pozycje, dlatego właśnie takie dziwne pogłębienia korekt mają miejsce. Im dalej stoisz tym więcej widzisz. A emocje z daleka od inwestowania. Szacunek.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Rav [5.173.232.*]
    Aga = jar1

Ale tu cyrki odstawianie

Że niby w sobotę rano urzadziliscie sobie tutaj taki dialog ha-ha-ha
    Aga lepiej bym tego nie powiedział . Chapeau bas. I głowa do góry , nie przejmuj się Rav. Kontynuuje nie przemyślane rzeczy, sprzedał w trwodze swoje 1233,00 sztuk akcji IZS nie rozumiejąc faktu ze efekt kuli śnieżnej jest już nie przewidywalny (oczywiście w pozytywnym tego słowa zaznaczeniu) tyle jego. Rav musi odreagować swoj ból . No cóż ,rewanżysta.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: kenobi [88.156.139.*]
    W zasadzie jestem od początku na GPW, jak była jeszcze w budynku CBF przy Nowym Świecie (dawne centrum KC) 5 piętro po schodach, bez windy.
    Jako student WAT'u w latach 90-ych dzięki gigantycznej hossie na giełdzie coś tam zarobiłem. Ale były też krachy, w dzień kobiet '94 jak Balcerowicz przemówił "cysorz" (wtedy universal) leciał z 70 zeta na grosze. To była jedna z najgorszych bess w historii. Portfele masy ludzi legły w gruzach i wielu już nie wróciło. Wig szybko wzrósł o 3k % by ogołocić tysiące ludzi. Ot zwykła zasada naruszonej równowagi: Mała liczba spółek giełdowych ograniczała wybór inwestycji, co przy coraz większej liczbie graczy skutkowało wynoszeniem kursów akcji na nowe rekordy cenowe. Potem to j...o. Konkretnie. I jeszcze jedno, ale ważne:
    w latach 1993-2000 skumulowany wzrost inflacji, stanowiący namiastkę stopy zwrotu z instrumentów wolnych od ryzyka (bez uwzględniania, rzecz jasna, premii za ryzyko) wyniósł lekko ponad 200% Po tamtej bessie inwestorzy nie odrobili strat nigdy. Tamtych spółek zresztą praktycznie nie ma. Dziś również paradygmat ekonomiczny zmienia się. Powrót gosp. do stanu równowagi i pisanie o poziomach (min/max) przy skumulowanej inflacji musi zostać skorygowane. Zatem - prawzór rzeczy zmiennych w idei platońskiej ulega nam zmianie! A głowa lubi operować nominałami, co nie ma jednak sensu.
    Za kwotę: 100 000 zł kupimy tyle co w 2020-01 za kwotę 73 449 zł
    Inflacja skumulowana wyniosła: 36,15%
    Aby kupić tyle samo towarów należałoby wydać 136 148 zł
    Akcje IZS są skazane na wzrosty, a kiedy one nadejdą i zrekompensują pokaźne inwestycje to temat na osobny wątek
    ---
    Źródło:
    Kalkulator inflacji skumulowanej: PoliczMi.pl - Kalkulator inflacji
    Brawo. Dobrze jest słuchać kogoś kto wie co mówi . Pozdrawiam
    Doświadczenie i wymiana zdań. Merytoryczna. A nie upupupupup i szukanie winy wszędzie tylko nie u siebie.
  • Re: Kto tak mocno kupuje? Autor: ~Płynnybill [31.61.176.*]
    WZA 28 . Mało czasu na reakcję . Dlaczego nie chcą sie poddać " próbie złota" wcześniej? Widownia jest i czeka .
    Myślisz o parytecie wartości?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.174.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
IZOSTAL 0,00% 3,22 2025-12-12 16:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.