Dnia 2023-04-12 o godz. 08:23 ~Gbj napisał(a): > Myślę,że zbiórka pod dywidendę trwa, 2 zł za akcję będzie jak nic
Co najmniej 2 zł to za sam 2022 rok będzie, a na to przynajmniej ja liczę. :) Do tego 1 zł zaległej dywidendy za 2021 rok i za kilka miesięcy mamy +40 zł za akcję spółki, która zamierza zrobić wynik +100 mln zł netto w 2023 roku, co oznaczałoby kolejne +2 zł dywidendy. :)
Ja sadzę ze jak chcieli dac za 2021 1 zł to teraz bedzie ok. 4 zl. Inwestycje są potrzebne, to zawsze, ale po oststnich ruchach spolka ma kasy sporo, a przy takim zadluzeniu kredyt czy leasing to zaden problem. Zobaczymy juz niedlugo
Obyś miał rację. Ja staram się patrzeć bardziej przez szare okulary - dużo się od ostatniej deklaracji co do dywidendy zmieniło. Oczywiście, spółka wciąż zarabia dużo (albo nawet jeszcze więcej) $$$ ale otoczenie makroekonomiczne jest nieciekawe a potrzeby inwestycyjne bardzo się zwiększyły (żeby w przyszłości zarabiać jeszcze więcej).
Spółka nie ma problemu z zadłużeniem, to prawda, ale pieniądz na rynku jest bardzo drogi obecnie, więc być może jednak będa chcieli ograniczac zewnętrzne finansowanie.
Zobaczymy, oczywiście trzymam kciuki za wysoką dywidendę :-)
Moze faktycznie, nazbyt różowo to widzę, ale zakladam ze Spolka zarobila ok 130mln netto w '22, w '21 bylo 70mln poszlo na kap zapasowy. Ten rok idzie nie gorzej + 40mln z rozliczenia sprzedazy Luki. Odsetek od obligacji nie placa wiec chyba na oko moje oczekiwania są wywazone, a i zostanie im b.duzo kasy na inwestycje...
No ale cóż, zgodne to jest z tą opinia rady nadzorczej która wskazywała ze przeznaczenie nawet całego zysku na dywidendę nie zagrozi realizacji planów/budżetów spółki.