• nieopłacone OC a kontrola Autor: quantum [83.19.225.*]
    Witam

Nie wypowiedziałem umowy ubezpieczenia OC a co za tym idzie zostało automatycznie przedłużone ( z tego co się orientuje) ale teraz jeśli go jeszcze nie opłaciłem i nie posiadam przy sobie świstka potwierdzającego ubezpieczenie i zatrzyma mnie policja lub będe miał wypadek, nałozą na mnie karę z funduszu gwarancyjnego (czy jak mu tam.. taka kara to ponad 3000 zł.) a ja na kolejny dzien pójde do agenta i zapłace ubezpieczenie które zostało automatycznie przedłuzone to dostane je z wczesniejszą datą(dzien po tym jak skonczyło mi sie stare) i zaniose świstek z ubezpieczenia ze je mam tylko tamtego dnia zapomnialem ze soba wziac...

orientuje sie ktos co w takiej sytuacji ;> czy mozna jexdzic spokojnie autem jesli ma sie przedłużenie ubezpieczenia ale nie zzostało ono opłacone ?

dziekuje za informacje
    pozdrawiam
  • Re: nieopłacone OC a kontrola Autor: jolanta_szczepanska [10.10.58.*]
    Szanowny Panie,
    Zgodnie z art. 28.1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r., nr 124, poz. 1152 z późn. zm.) jeżeli posiadacz pojazdu nie wypowie pisemnie polisy w terminie na jeden dzień przed upływem ochrony to uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy. Odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń obowiązuje pomimo braku terminowej wpłaty składki. Jednak do poruszania się samochodem potrzebny jest dokument poświadczający ważność ubezpieczenia OC. W razie kontroli policja w przypadku braku polisy ubezpieczeniowej może wręczyć mandat za brak wymaganych dokumentów.