• Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Gracz [185.244.212.*]
    Chciałbym wejść choćby dla dywidendy ale mam koła wątpliwości, które może rozwiejecie?
    1. Czy nie obawiacie się że w związku końcem kupna diesla do ruskich marże unimotu znacznie spadna a koszty wzrosna?
    2. Spadająca cena i popyt na paliwa także znacząco spadaja co musi się przełożyc na wolumen i marże?
    3. Spowolnienie walk na Ukrainie, ale to raczej mało istotny problem obecnie,
    4. No i ostatecznie przechodzenie na elektryki będzie obniżać sukcesywnie popyt na paliwa, czy nie będzie jak kilka lat temu ze spółkami weglowymi
    Czy może jednak za daleko w przyszłość patrzę?
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Dnia 2023-04-11 o godz. 18:29 ~Gracz napisał(a):
    > Chciałbym wejść choćby dla dywidendy ale mam koła wątpliwości, które może rozwiejecie?
    > > 1. Czy nie obawiacie się że w związku końcem kupna diesla do ruskich marże unimotu znacznie spadna a koszty wzrosna?
    > > 2. Spadająca cena i popyt na paliwa także znacząco spadaja co musi się przełożyc na wolumen i marże?
    > > 3. Spowolnienie walk na Ukrainie, ale to raczej mało istotny problem obecnie,
    > > 4. No i ostatecznie przechodzenie na elektryki będzie obniżać sukcesywnie popyt na paliwa, czy nie będzie jak kilka lat temu ze spółkami weglowymi
    > > Czy może jednak za daleko w przyszłość patrzę?

Zamiast pytać poczytaj, wszystko to było już wielokrotnie omawiane. Posłuchaj też jutro Prezesa
     Przejęcie Lotos Terminale przez UNIMOT - wideokomentarz prezesa zarządu (strefainwestorow.pl)
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Znawca_prawdy [31.61.188.*]
    Total, Shell, BP i Exxon Mobil, Orlen. I wszystkie koncerny paliwowe świata będą tylko wspomnieniem. Po prostu wszystkie auta będą elektryczne a ropa nie będzie miała żadnego znaczenia, będzie w cenie wody z kranu
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~MuMMiN [185.183.224.*]
    Nie przesadzajmy, raczej nie będzie czołgów elektrycznych, więc paliwo będzie jeszcze długo niezbędne,
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Znawca_prawdy [31.61.188.*]
    Ile jest czołgów a ile samochodów. Czołgi też mogą być elektryczne
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Gracz [185.244.212.*]
    Skoro było omawiane to wskaż mi bo czytam dużo o unimocie i żaden z punktów nie był omawiany. Jutro natomiast będzie prawdopodobnie podsumowanie przejęcia i tyle. Istotne info muszą być w formie raportów.
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Long_Term_Guy [91.192.2.*]
    1. Wręcz przeciwnie, mniej disla - wyższe ceny
    2. Rynek jest zachwiany i póki tak jest marże będą wysokie
    3. Na Ukrainie nie działa żadna rafineria i długo nie będzie działać
    4. Pieśń przyszłości, a Unimot już inwestuje w energie odnawialną więc do tego czasu się przetrasferuje.
  • Re: Mam kilka pytań do obecnych akcjonariuszy Autor: ~Realista [104.200.150.*]
    Sam widzisz ci się dzieje, OPEC zmniejsza wydobycie a cena paliwa spada, ja sam natomiast marze o małym elektryku by jeździć wkoło komina na energię z foto bo mam nadwyżkę, transformacja w pl będzie szybsza niż nam wszystkim się wydaje, sam prezes mówił dziś że potrzebna jest transformacja zbiorników lotosu np. na wodór bądź inne, a to są koszty, unimit na pewno nie przestanie istnieć z dnia na dzień, ale rafinerie będą padac lub przekształcać w inne twory
[x]
UNIMOT 2,69% 168,20 2026-06-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.