Papier jest od dawna rozgrywany i pewnie biorą sami od siebie robiąc wolumen. Inaczej przy tej płynności byłoby moje 400 zł przy wolumenie 10 tyś akcji. 2200 akcji poszli 5 zł do góry z 105 na 110.
Nie kupuje tej spiskowej teorii, bo niby jak mieliby kupować sami od siebie nie komunikując takich transakcji ??? Obstawiam raczej, ze cześć inwestorów (bardziej drobnych i działających krótkoterminowo) zamyka pozycje, a wchodzą więksi i bardziej dlugoterminowi (chcący partycypować z dywidend). Ale może się mylę …
Dnia 2023-04-11 o godz. 12:07 ~Inwestor napisał(a): > Nie kupuje tej spiskowej teorii, bo niby jak mieliby kupować sami od siebie nie komunikując takich transakcji ??? Obstawiam raczej, ze cześć inwestorów (bardziej drobnych i działających krótkoterminowo) zamyka pozycje, a wchodzą więksi i bardziej dlugoterminowi (chcący partycypować z dywidend). Ale może się mylę …
Masz rację, tak to wygląda. Na 109 stoi ukryte, więc popyt dzisiaj jest a że i podaż to zupełnie zrozumiałe. Oby, jak już wcześniej pisałem, te 110 utrzymało się przed kolejnymi wiadomościami.
Spółdzielnie na naszej GPW to bardzo powszechne zjawisko. Skupują mało płynne papiery, może to trwać miesiącami, a potem generując sztuczny popyt windują 200%-300% oddając to ulicy.
Bardziej mi to wygląda na zmianę akcjonariatu że wzrostowego na dywidendowego. Część wychodzi bo uważa że skończył się potencjał do wzrostu. Wchodzą liczący na stałą wysoka dywidende
Spalinowe (nowe) nie będą sprzedawana za 12 lat ale używane pewnie będą jeszcze jeździły ponad 20 lat, więc nie ma co straszyć. Poza tym w tym czasie UNIMOT pewnie mocniej wejdzie w OZE, fotowlotaike, a może w wodór i mały atom. Co do wychodzenia grubych dużych inwestorów, to jakoś nie widać komunikatów aby rodzina Sikorskich czy fundusze ING (a to są dzisiaj grubi inwestorzy) redukowały swoje poziomy :)
Zakładasz, że pojazdy elektryczne będa latały a nie jeździły po asfaltowych drogach :) Zapraszam pod koniec grudnia 2023 - wtedy zobaczymy kto miał rację :)