Jak to mówią dawaj wędki a nie ryby. Więc proszę zadanie domowe. Ile dni ma minąć ? Tekst ujednolicony wezwania od art 72 . Dowiesz się wiele ciekawych rzeczy o wezwaniach. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20051841539
Nowe zasady
Te zapowiedzi to pokłosie zmian prawnych. Z dniem 30 maja 2022 r. weszły w życie przepisy znowelizowanej ustawy o ofercie publicznej.
– Zgodnie ze zmienionymi przepisami podmiot pośredniczący (czyli biuro maklerskie) zawiadamia KNF o zamiarze przeprowadzenia wezwania przez wzywającego. Do takiego zawiadomienia dołączona jest treść wezwania oraz zaświadczenie o ustanowieniu zabezpieczenia – informuje Jacek Barszczewski, rzecznik KNF. Dodaje, że przekazanie powyższego zawiadomienia do Komisji musi nastąpić najpóźniej na 17 dni roboczych przed planowanym ogłoszeniem wezwania. Po przekazaniu zawiadomienia do KNF niezwłocznie (nie później niż w terminie 24 godzin) podmiot pośredniczący przekazuje agencjom informacyjnym komunikat o zamiarze ogłoszenia wezwania. Podaje wówczas tylko podstawowe informacje, w tym nazwę wzywającego, liczbę akcji objętych wezwaniem i oferowaną cenę. Treść samego wezwania na tym etapie nie jest publikowana, ponieważ po otrzymaniu zawiadomienia KNF ma czas na zgłoszenie żądania wprowadzenia zmian, uzupełnienia danych lub przekazania wyjaśnień dotyczących treści.
– Dopiero po uwzględnieniu ewentualnych żądań KNF (w trakcie wspomnianego 17-dniowego terminu) pełna treść wezwania może być przekazana do agencji informacyjnych w celu opublikowania w serwisie bezpłatnym i ogólnie dostępnym – podsumowuje Barszczewski.
Dogadani są z częścią akcjonariatu, największa powiązana ze sobą. Po tych rozmowach musieli dać oficjalne info o wezwaniu. Teraz zapewne trwają rozmowy z innymi dużymi graczami typu ofe. Podejrzewam ze po zakończeniu tych rozmów poznamy final price.
Ja tam nie mam zamiaru odpowiadać. Nie wierzę że finalna, uczciwa cena biorąc pod uwagę perspektywę TIM to mniej niż 65-70 PLN. W najgorszym wypadku i tak skupią ode mnie po najwyższej cenie wezwania. Jestem cierpliwy i dziwnie spokojny. Ale może czegoś po prostu nie wiem
Może podniosą? Fajny przykład na Ciech-u z dzis. Mogłyby fundusze tu te przyjać sztamę, bo firma dobra i ma potencjał. Poza tym skoro jeszcze nie ma oficjalnego skupu to moze sie układają i dogadują co do ceny wyższej .... 60-65zł to byłoby już bliżej wartości realnej
Ja trzymam, też mam takie przeczucie że trochę podniosą cenę. Może nie ponad 60 ale 58 byłoby ok. Ktoś jednak skupuje i to w dużych ilościach, od info już prawie 1 milion akcji zmieniło właściciela.
Skupują bo mają nadzieję na pewny zysk. Kupno w okolicach 48zł to prawie 2zł na akcję gdyby cena była taka, jak w info. A przecież w wezwaninu mogą cenę podnieść.
Wezwanie się jeszce nie zaczęło a wy już chcecie komunikatu funduszy. Fundusze nie muszą wydawać żadnego komunikatu czasem wydają czasem nie . A wezwanie będzie minimum 17 dni roboczych od ogłoszenia zamiaru wezwania taka jest procedura i tyle. Policzcie sobie 17 dni roboczych i wyjdzie dzień wezwania może jeden dzień dłużej. To chyba w tym tygodniu wypada.
Chyba będzie wyższa cena ... Chyba
Wnioskuję to po podciąganiu spokojnym kursu w górę na GPW oraz po tym że to tyle trwa ... przypuszczam że fundusze się układają z wzywającym (zwłaszcza NN)
Tylko czy tak będzie i ile więcej będzie ... O to jest pytanie :)
Wszyscy mają to do siebie że zawsze chcieli by więcej więcej więcej . Wiedz że jak by ustalili cenę na 60 pisał byś to samo . Co więcej jak by cena była ustalonola na 100 pisał byś to samo. Tak jak rolnicy mogli sprzedawać zboże za 1800 gdzie to jest uczciwa cena nawet ponad miarę marża 150 procent ale chcieli więcej więcej i co się stało potem .