Brak przedstawienia nowej do tej pory strategii może poprostu świadczyć, że core biznesu się świetnie sprawdza i tylko jego rozwój poprzez zwiększenie wolumenów będzie kontynuowany. W tym wypadku może będzie chęć wypłaty np. 4 zł lecz rozsądek podpowiada ok. 2.5
A co zrobia z resztą kasy w dobie PRZEPOTENŻNEJ inflacji. Artur muwił że nie trzyma sie kasy w skarpecie przy takiej inflacji a za zeszły rok odłożyli gruby pieniondz i de facto nie wiedza juz co robic z tymi piniendzmi
Oto moja propozycja: 3zł na akcję za cały rok 2022. Jest to trochę mniej niż 50% zysku. Jest to realne. Biorąc pod uwagę wzrost inflacji i zmniejszenie zysku choćby ze względu na wzrost kosztów obsługi zadłużenia, to lepiej akcjonariusze zagospodarują nadwyżkę pieniędzy. Takie wysokie zyski mogą już się nie powtórzyć. Po ustabilizowaniu się na Ukrainie, covid opanowany, schłodzenie gospodarki, ceny stali i marże będą wracać do wcześniejszych pozycji stąd i zyski w przyszłości będą się zmniejszać a ilość kapitałów w rezerwie jest wystarczająca. Nie ma sensu marnować pieniędzy na budowę jakiś nowych zakładów żeby nie trzeba było potem do nich dopłacać. Jak tylko odbuduje się Mariupol to zyski firmy spadną o połowę mniej więcej. Gdyby PIS wygrało wybory to przecież mogą uchwalić taki podatek od lepszych zysków np powyżej 50mln zł na 50% to lepiej w ogóle cały zysk już teraz dać na dywidendę. Powiedzmy 5 zł albo 6 zł. Bywało, że niektóre firmy z GPW cały zysk przeznaczały na dywidendę. Zatem są takie okoliczności że należy to rozważyć a Bowim nie byłby prekursorem w tym zakresie.
również uważam, że 3 zł to takie optimum. Połowa dla akcjonariuszy połowa na ewentualne inwestycje albo żeby obniżyć zadłużenie. Plus uważam, że zarząd w pełni zasłużył dla tą wielomilionową premie za świetną pracę. Dopóki pieniądze są w spółce to są trochę niczyje. Może przyjść sasinek i ręce po tę kasą wyciągnąć. To są mądrzy ludzie i są pewnie tego świadomi.
Dnia 2023-04-17 o godz. 09:16 ~paz napisał(a): > W polityce dywidendowej jest napisane, że na dywidendę trafi max 15% zysku. Poprzedni rok to był tylko wyjątek. Dywidenda będzie w okolicach 60-90gr.
kolego nie wiem ile czasu siedzisz w bowim, ale 60 gr to była zaliczka w grudniu tamtego roku.
Odnosiłem się do dywidendy 2,52 za akcję. Spółka deklaruje 5-15% zysku na dywidendę, za 2022 było 111mln zysku, 15% z tego na 19mln akcji daje mniej więcej 90gr na akcje. Ale nie wiadomo jak zaliczka będzie potraktowana, a w Bowim siedzę od tygodnia:)
Dnia 2023-04-17 o godz. 12:04 ~paz napisał(a): > Odnosiłem się do dywidendy 2,52 za akcję. Spółka deklaruje 5-15% zysku na dywidendę, za 2022 było 111mln zysku, 15% z tego na 19mln akcji daje mniej więcej 90gr na akcje. Ale nie wiadomo jak zaliczka będzie potraktowana, a w Bowim siedzę od tygodnia:)
ja siędzę od ponad roku, Bowim jest trochę tajemniczy, w tej strategii jest 5-15% ale zastrzegają sobie że może to się zmienić, więc wszystko się może zdarzyć.
Siedzą na górze forsy, nie do końca wiadomo co z nią zrobią... ogólnie mało jest komunikatów ze strony spółki, ja osobiście w niej siedzę, bo uważam że jest bardzo niedoszacowana i prędzej czy później rynek zauważy i to wyrówna, a jak nie zauważy to przytule dywidendę i też ok.
a tak z ciekawości skąd się o niej dowiedziałeś, czy też trochę własny research i uważasz że jest tania? Czy jaki był Twój powód do inwestycji?
Dnia 2023-04-17 o godz. 12:44 charleskarol napisał(a):
> > a tak z ciekawości skąd się o niej dowiedziałeś, czy też trochę własny research i uważasz że jest tania? Czy jaki był Twój powód do inwestycji? >
Własny research, przeglądałem spółki po kolei z indeksu wig. Uznałem, że jest niedowartosciowana, wszedłem na takiej samej zasadzie jak w unimot i pkp cargo, na obu dobrze wyszedlem, liczę, że jest potencjał do wzrostu 30-50% na przestrzeni 2 lat.
W zeszłym roku na dywidendę przeznaczyli 42.951.028,68 zł z zysku 142.995.355,19 zł za rok 2021. Czyli przeznaczyli 30% zysku na wypłatę dywidendy. Więc jak będą chcieli to równie dobrze mogą przeznaczyć 40% i więcej z zysku na wypłatę dywidendy za rok 2022. Zarząd posiada pakiet większościowy akcji, więc będzie im zależało ;)
> A co zrobia z resztą kasy w dobie PRZEPOTENŻNEJ inflacji....? Może zainwestują w akcje porządnej spółki... Najlepiej takiej którą znają i ufają zarządowi ....czyli skup akcji własnych własnych.
Jakiś czas temu poruszałem wątek skupu oraz spodziewanej ceny za akcję. Nie bez kozery kurs w ostatnich miesiącach był trzymany w ryzach jak mógłby rosnąć na fali np. Cognora. Czas najbliższy myślę że nam to wyjaśni.