Elzab był kiedyś bogatą i dochodową spółką. Teraz sprzedano nieruchomości, ruchomości i zwolniono pracowników produkcyjnych. Obecnie większość majątku spółki stanowią udziały w 2 firmach: Comp Centrum Innowacji i ELZAB HELLAS SPV Sp. z o.o..
Podsumowując Elzab z firmy produkcyjnej został przekształcony w coś w rodzaju funduszu inwestującego w spółki Compa. W raporcie za 2022 rok Zarząd Elzabu rozpaczliwie broni wartości posiadanych udziałów w ww. podmiotach. Nic jednak nie zapowiada, żeby te gigantyczne inwestycje miały przynosić zyski. Spółka jest mocno zadłużona. Spółka sprzedała prawie wszystkie środki trwałe w tym majątek produkcyjny. Nawet biegli rewidenci w swoim raporcie analizowali, czy spółce nie grozi upadłość: "Uznaliśmy, że zagadnienie kontynuacji działalności Spółki jest kluczowym obszarem badania ze względu na istotność osądów przy ocenie zdolności Spółki do terminowego regulowania zadłużenia w związku wystąpieniem znaczącego spadku przychodów ze sprzedaży, znaczącym negatywnym wynikiem działalności oraz przeprowadzoną restrukturyzacją działalności spółki."
Czy ktoś wie po jaką cholerę spółka inwestuje w inne podmioty skoro sama ledwie zipie?
Dnia 2023-04-04 o godz. 23:09 ~Piotr napisał(a): > Elzab był kiedyś bogatą i dochodową spółką. Teraz sprzedano nieruchomości, ruchomości i zwolniono pracowników produkcyjnych. > Obecnie większość majątku spółki stanowią udziały w 2 firmach: Comp Centrum Innowacji i ELZAB HELLAS SPV Sp. z o.o.. > > Podsumowując Elzab z firmy produkcyjnej został przekształcony w coś w rodzaju funduszu inwestującego w spółki Compa. W raporcie za 2022 rok Zarząd Elzabu rozpaczliwie broni wartości posiadanych udziałów w ww. podmiotach. Nic jednak nie zapowiada, żeby te gigantyczne inwestycje miały przynosić zyski. > Spółka jest mocno zadłużona. Spółka sprzedała prawie wszystkie środki trwałe w tym majątek produkcyjny. > Nawet biegli rewidenci w swoim raporcie analizowali, czy spółce nie grozi upadłość: "Uznaliśmy, że zagadnienie kontynuacji > działalności Spółki jest kluczowym obszarem badania ze względu na istotność osądów przy ocenie zdolności Spółki do terminowego regulowania zadłużenia w związku wystąpieniem znaczącego spadku przychodów ze sprzedaży, znaczącym negatywnym wynikiem działalności oraz przeprowadzoną restrukturyzacją działalności spółki." > > Czy ktoś wie po jaką cholerę spółka inwestuje w inne podmioty skoro sama ledwie zipie?
ZUPEŁNIE TEGO NIE ROZUMIEM PO CO PCHAJĄ SIĘ W NIEZBYT DOCHODOWE BIZNESY !!!! A MOŻE TO COMP WYBRAŁ STRATEGIĘ DLA ELZABU
Z raportu Compa:
W ramach przedmiotowej transakcji Comp Centrum Innowacji sp. z o.o. nabyła 714.124 (siedemset czternaście tysięcy sto dwadzieścia cztery) akcje Comp, po średniej cenie jednostkowej akcji w zaokrągleniu do jednego grosza w wysokości 74,63 złotego.
Biorąc pod uwagę obecny kurs Compa to CCI nie zrobiło dobrego interesu. Mam obawy, że wartość spółki CCI w raporcie Elzabu może być zawyżona. Podsumowując. Wygląda na to, że: Elzab kupuje udziały w CCI a CCI inwestuje w akcje Compa. Nie podejrzewam nikogo o jakieś złe intencje. Zapewne wszystko jest w porządku. Ale szkoda, że zarząd Elzabu nie wyjaśnił tych działań w swoim raporcie. Ewentualnie... może czegoś nie doczytałem?
Człowieku nie naciagaj zyski czekać jak tu 70% kapitalu straciłem.I nie zapowiada tu nic lepiej.Co mam jeszcze dokładać???
Zobaczysz jaki będzie jeszcze zjazd Mądry to weźmie to co mu zostało i chociaż se na wakacjie podejdzie za te resztę kapitału.A nie jeszcze dokładać żeby za twoje sie bawili.
Trzeba mieć instynkt samozachowawczy a nie żyć marzeniami.
Tyle na temat ja mam to juz tam gdzieś słońce nie odchodzi.
swego czasu troll zwany znawca na energoinstalu yez pisał ze to trup społka a władze to zodzieje dzisiaj to powiedz wszystkim którzy oddali akcje po 5o gr hehe głą by
A coś się zmieniło? Po pseudooptymalizacji Elzab ma stratę na sprzedaży. Pomimo rosnących przychodów marzą jest ujemna. Zyski są w Compie, a koszty w Elżabie. Aktywa Elzabu to udziały w spółkach Compa jak Comp Centrum Innowacji. Jakie wyniki ma spółka CCI? Może zacytujesz?
należałoby to zgłosić do SII z prośba o wsparcie w procesie. wygląda na to środki i kontrakty zostały wydrenowane do spólki matki, która jest bezpośrednią konkurencją