Tylko grube ryby, lub zamożne inwestory ( zakup od 100k euro ) według mnie wchodzi fundusz który chce tu zostać na dłużej, a na pewno nie chce stracić. Przed mobruk także zapowiadane duże inwestycje, jak je lepiej sfinansować? Ja jestem spokojny i dzisiaj dużo dobrałem
Nikt duży kto kupuje nie chce stracic, mały również. Sęk w tym, że duży dostaje duży rabat w ABB i tak było zawsze. Bardzo często kurs nurkował do tego poziomu a później na chwilę odbijał by spąść jeszcze nizej. Popatrz ostatnia sytuacja na Movie Games. Sprzedane po 23zł a teraz poniżej 17zł
Obstawiam ABB po 270zł, odbicie do 300 (o ile nie przypomni się marszałek lub kolejny słaby raport) i znów powrót nawet poniżej 270zł. Tutaj konsolidacja będzie długo trwała w rejonach poniżej 300zł. Jest kryzys i brakuje kasy na likwidacje zagrożeń ekologicznych. Sama spółka milczy o pyłach węglowych, relacje inwestorski pogorszyły się znacząco a podbitka przed słabym raportem była czystą manipulacją.
Gdyby nie było perspektyw dla spółki sypaliby w rynek i ubierali ulicę - jak choćby na Getbacku. Gdy kupi instytucjonalny to nie po to, by oddać ze stratą.
Nie rozumiem jaki jest sens publicznej informacji o ABB. Czy transakcja nie powinna być utrzymana w tajemnicy celem utrzymania kursu i uzyskania najkorzystniejszych ofert? Nie kumam.
Czy nie może przystąpić w tajemnicy i kropka? No nie może, byłoby to złamaniem prawa. To też ruch mający możliwe pozytywne konsekwencje, dowiemy się za 2-3 miesiące.
Dodam też, że tu nie ma żadnego porównania z innymi branżami. Mo-bruk ma wyjątkową pozycję wynikającą z wysokiej bariery wejścia, żeby powstała licząca się konkurencja, musiałaby to być inicjatywa państwa, na którą nie ma obecnie szans (a na pewno nie w roku wyborczym).
No i inna istotna okoliczność: za parę tygodni ukraińska kontra wobec Rosji, zobaczymy, co się stanie. Na pewno poprawi nastroje inwestorskie w całym otoczeniu.