Poświęciłem trochę czasu, żeby przejrzeć dokładnie wszystkie sprawozdania.
Powiem tak - największą wartością, która tworzy się w Izostalu to ich spółka-córka Kolb sp. zo.o. W 100% własność Izostalu (konsolidują z nią wyniki finansowe).
Za okres 01.01.2021 do 31.12.2021 roku Kolb Sp. z o. o. wypracował zysk netto w wysokości 3 983 tys. zł Za okres 01.01.2022 do 31.12.2022 roku Kolb Sp. z o. o. wypracował zysk netto w wysokości 6 625 tys. zł +67% r/r dynamiki zysku netto.
W 2022 oddali w pełni nowoczesny zakład produkcyjny z halą magazynową. Budowę rozpoczęto w 2019 roku. Nakłady poniesione w latach 2019-2022 (z rocznych sprawozdań finansowych):
Rok 2019: 9,57 mln zł – budowa hali produkcyjnej Rok 2020: 3,47 mln zł – kontynuacja budowy hali magazynowo-produkcyjnej Rok 2021: 7,15 mln zł – kontynuacja budowy hali magazynowo-produkcyjnej Rok 2022: 7,10 mln zł – kontynuacja budowy hali magazynowo-produkcyjnej Łącznie: 27,3 mln zł
Także kolejny zakład, inwestycje rozkręcone maksymalnie, bo zmodernizowali praktycznie wszystkie linie produkcyjne w ostatnich kilku latach w reszcie zakładów (roczne nakłady inwestycyjne 11-19 mln zł). W 2023 mocno wzrosną przychody, oczekuję wyższego zysku. Mają aspiracje na bycie w czołówce firm przetwórstwa stali w Polsce.
Na mocy przedmiotowej umowy Izostal S.A. nabył od Stalprofil S.A., pakiet 100% udziałów w kapitale zakładowym Kolb Sp. z o.o. w ilości 1.549 udziałów, za cenę 9.331 zł za jeden udział, tj. za łączną cenę 14.453.719,00 zł za wszystkie udziały. Dniem przeniesienia własności udziałów na rzecz Izostal S.A. jest dzień podpisania Umowy.
Dzięki Rolek - mam podobne wnioski. Mało kto wie, że w tym roku rozpoczyna się kilka inwestycji gazociągowych. Ale to Izostal. Jeśli chodzi o Kolb, to na nowy zakład musi być zakontraktowany już cały wolumen sprzedaży.
Także spokojna głowa. W 2023 r. zwiększa mocno przychody. Liczę na mocne zwiększenie zysku netto.
Jak dadzą to skupie do 2.8 zł. :)
Najważniejsza jest i tak obecnie tylko dynamika zysku netto. Jeśli potrafią r/r generować tak wysoką stopę na zysku netto przy trudnym środowisku, to ciekawe ile zarobią w 2023, skoro rozpoczął pracę teraz nowy zakład ;)
Technicznie to dopiero zaczynają się wzrosty. Fundamentalnie nadal mega tanio.
AT - przełamane 3,60 otwiera ekspresową drogę na 5,00, powinno iść szybko i bez korekty, do 5,00 brak większych oporów. Patrz Cognor i 150 % w dwa miesiąca, najsilniejsza branża na GPW. Kupuj i trzymaj siłę.
Obroty, ktoś grubo kupuje i nie gra na "głupie" 50%.
O spółkę i jej zakłady jestem spokojny.
Otoczenie dla przemysłu jest teraz nadwyraz dobre.
Ceny gazu są najniższe od 2 lat. Ceny wyrobów stalowych mocno poszły w górę (spójrzcie na skokowy wzrost przychodów).
Prąd również mocno w dół. Także przy takich przychodach wystarczy 5% obniżka kosztów i tworzą się rekordowe zyski. :)
Jeśli robią r/r 67% zysku netto, to czego się dziwić. I to jeszcze przed potencjałem w ramach nowego zakładu, który oddali dopiero w 2022. Także tutaj będzie skokowy wzrost przychodów, a wraz z nimi zysków w 2023.
Też mam wrażenie że to będzie dobra inwestycja na przyszłość, dlatego zakupiłem na IKE a mam 5-lat do emerytury. Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych akcjonariuszy.
Ceny nośników energii spadają.
Będzie wzrost marży u producentów wyrobów takich jak Izostal :)
Przeczytajcie co pisal Prezesa w Liście do akcjonariuszy.
No hej , ja to nie wiem co tutaj jest grane. Żadnego złego info. Firma rentowna,dywidendowa. A tyle gadania jakby to był już pogrzeb spółki .Jeszcze w lutym fundusz zwiększył głos w zarządzie. No ciekawe, osobiście unikam takich miejsc jak fora, to najgorszy doradca. Ciekawa chwila .
Otóż to. Ja serio poświęciłem kupę czasu na poznanie polityki firmy,perspektyw. Tymbardziej ze nie było złego info. Wiesz może ten żal w głosach rozczarowanych wynika z tego ze wszyscy chcieli szybko tak super zarobić. Według mojej oceny otwieranie na krótko pozycji to nie porozumienie. Kasyna do tego śluza