W komunikacie piszą że zaproponują premię do ceny rynkowej. Podejrzewam, że będzie to średnia cena z ostatniego roku czyli coś około 17,5 + premia około 10% zatem około 19.25zł. Te 10% to i tak więcej niż dywidenda zatem prezes uzna się za niezwykle hojnego. Każdy rozgarnięty wie dlaczego jest to wieczne dyskonto na akcjach spółki. NAV zawsze wygląda dobrze w prezentacjach i chwalenie się nim w wywiadach potwierdza kompetencje. Niestety dla akcjonariuszy jego wzrost nie ma żadnego znaczenia . Uczciwie byłoby posługiwać się wartością NAV przy możliwości sprzedaży tych akcji, współce która jak już kiedyś pisałem jest dystrybutorem biedy nie ma takiej możliwości ..
Na co wy narzekacie? Że chcą skupować swoje akcje? Przecież dla akcjonariuszy to nawet lepsze info niż dywidenda. Jak czytam te fora bankiera to czasami mam wrażenie że rozumiem czemu Polacy mimo że tyle pracują są cały czas na peryferiach gospodarczych Europy. Z taką populacja to nie dziwne
No i co z tego że będzie hossa? Jak tu fundów praktycznie nie ma w MCI (patrząc ile ich było przed IPO PEM) i przy IPO Answear też jakoś niechętnie to brały od MCI. Niestety chudzielec swoimi kiwkami zapracował sobie na ostracyzm że strony rynku i zwłaszcza finansowych, a numer z PEMem jeszcze świeży i TFI pamietają.
A nie nie. Mam inną perłę z dużo większym potencjałem zysku wg mnie. Tu zaglądam z sentymentu bo jeszcze kilku moich znajomych ciągle ma MCI więc także kibicuje im po starej forumowej znajomości żeby wreszcie dostali to na co razem czekaliśmy od 2011r.
Brak zainteresowania nawet drobnych inwestorów, a ostatni zakup przed publikacją podniósł cenę o 10%, może prezes i mci coś skupia od wychodzących to by urealniło cenę