Nikt mi nie odpowie? wszyscy pisali, że akcje trzeba kupić do 23.03? Czy ktoś w błąd wprowadzał celowo? Bo nie dostałem dywidendy a akcje miałem do 30 na rachunku!
Dnia 2023-04-03 o godz. 13:22 ~Niekumaty napisał(a): > Nikt mi nie odpowie? wszyscy pisali, że akcje trzeba kupić do 23.03? Czy ktoś w błąd wprowadzał celowo? Bo nie dostałem dywidendy a akcje miałem do 30 na rachunku!
Popełniłeś błąd kupiłaś akcje za późno ostatnim dniem zakupu żeby załapać się na dywidendę był 22marca . do 23marca akcje się księgują na rachunku . Potem jest już odcięcie bo 27 wypada po weekendzie więc się nie liczy.
Strefa inwestora podawała, że trzeba kupić do 23 jak kupowałem 22 i 23 ciekawe ponad 2 dni księgują, kto mi kasę oda za wprowadzenie w błąd pewnie takich jak ja jest pełno bo kupowali 22 i 23.
Ale kupiłeś 22 i 23 tzn miałeś w tych dniach już akcje w swoim porfelu? Czy tylko wtedy puściłeś zlecenie, a weszło dopiero 24 i później? Tzn. za ile kupowałeś? Przed czy po odcięciu? Jeśli 23.03 przed końcem sesji miałeś akcje w portfelu to jak najbardziej należy Ci się dywidenda.
Miałem 22 i 23 wychodzi z historii realizacja transakcji, ale niby powinny być 2 dni przed obcięciem czyli chyba jedynie z 22 się liczą bo był weekend, ale też mi nic nie weszło za 22. Muszę pisać do mbanku jak oni to księgują. Ciekawe ja nie dostanę ale ci co sprzedali i ja od nich kupiłem 22 i 23 też nie dostaną to kto kasę zgarnie?
Dnia 2023-04-05 o godz. 15:34 ~KL napisał(a): > Za ile kupowałeś? Przed odcięciem czy po? Jeśli przed odcięciem - należy Ci się dywidenda. Jeśli po odcięciu - nie należy się.
Zobacz na swoim rachunku w historii zlecenia po ile kupowałeś . Jest tam takie coś jak średnia cena nabycia . Jak kupno było po cenie sprzed odcięcia dywidendy i jak piszesz 22 i 23 to jak najbardziej dywidenda ci się należy . U nie w biurze maklerskim BNB Paribas odcięcie dywidendy było 23 marca po zakończeniu sesji . Od 24 akcje już były notowane po odcięciu dywidendy. Powinieneś złożyć reklamacje w swoim Biurze maklerskim i żądać wyjaśnień jak oni to ci zaksięgowali wiele osób narzeka na mBank biuro maklerski i składa reklamacje .Także nie ma co czekać dzwoń i proś o wyjaśnienie sprawy.