• Artykuł Autor: ~Marynario88 [94.75.95.*]
    Piszą że to techniczna korekta .Poj... Ich to jest po prostu dramat dla.wielu ludzi .
  • Re: Artykuł Autor: ~Pewny [79.189.171.*]
    Proszę o źródło lub link. Dziękuję.
  • Re: Artykuł Autor: ~Czytelnik [31.61.178.*]
    Oczekujesz od trolla że poprze swoje brednje dowodami? Szerokiej drogi :D

Ja osobiście nie znam narzekających na ogromną dywidendę w wieku przypadkach spłacających zakupione akcje w pełni lub w dużej jej części więc chyba chodzi o dramat trolli sprzedających przed dywidendą mających problem z odbiorem akcji z rynku no ale cóż.... ich mi nie szkoda :)
  • Re: Artykuł Autor: ~zebe [165.225.207.*]
    w poniedziałek będzie odciecie dywidendy i spadek o dalsze 35 %
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.183.177.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~axaa [89.64.46.*]
    Kurs "złapie "równowagę.Nie wiem na jakim poziomie.Może 170pln?
    Nauczka dla niedoświadczonych-NIE ŁAKOMIĆ SIĘ NA B.WYSOKĄ DYWIDENDĘ ZE SPÓLKI KTÓRA PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI.
    Jak zaparkujecie z gotówką na rok,dwa, trzy to nauczycie się MYŚLEĆ RACJONALNIE O GPW.
    Tyle.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    @axaa 
    Co miałeś na myśli pisząc:
    "NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI."
    a ta dywidenda to z czego jest niby?

• Re: Artykuł Autor: ~Pewny [79.189.171.*]
    hihihi Głuptasku :)
  • Re: Artykuł Autor: ~gospodarz_banana [91.132.139.*]
    Galańcio sobie tak jak przystało na bananie w s>>>, dajecie ,tak trzymać ,jestem z was dumny.
  • Re: Artykuł Autor: ~KrisUK [89.243.156.*]
    Ktoś cały czas zbiera więc coś jest na rzeczy raczej wątpliwe żeby ulica takie obroty zrobiła
    Albo ktoś ma insiderskie informacje albo grubasy przewalają między sobą jakie są wasze opinie
  • Re: Artykuł Autor: ~axaa [89.64.46.*]
    Opinia moja o tobie jest taka że...jesteś albo głupi?albo naiwny?
  • Re: Artykuł Autor: ~Czytelnik [31.61.178.*]
    Nie trzeba być insiderem żeby zbierać akcje w promocji.
    Cześć akcji została sprzedana przed odcięciem dywidendy co daje wolne środki na zakup tanszych akcji przed wypłata dywidendy gdzie będzie znacznie więcej potencjalnych kupców.
    Dziś 30 % taniej niż wczoraj zobaczymy co przyniesie poniedziałek
  • Re: Artykuł Autor: ~tytus [213.134.190.*]
    Czy Twój post wynika z braku wiedzy czy chęci przestraszenia tych akcjonariuszy, którzy nie wiedzą jakie obowiązują zasady dotyczące dywidendy. Efekt odcięcia mamy dzisiaj a nie w poniedziałek.
    ~qwerty2 -Odpowiedz.
    Za StockWatch
    -Przychody za 2022r 404tyś pln(0,4 mln pln)
    -Strata na działalności operacyjnej ponad 24mln pln
    Spółka jest INKUBATOREM dla Start Upów technologicznych .Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje ; jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK?
  • Re: Artykuł Autor: ~Kolo [31.0.77.*]
    Scope jest też startupem , nue zauważyłeś?
    Dnia 2023-03-24 o godz. 16:29 ~Kolo napisał(a):
    > Scope jest też startupem , nue zauważyłeś?

Nie jest start upem.JEST INKUBATOREM DLA START UPÓW.
    Poczytaj!
    Prezes poważnej spółki NIE OBDAROWYWUJE AKCJAMI RODZINY I ZNAJOMYCH NA 3 DNI PRZED DYWIDENDĄ.
    To był skandal!
  • Re: Artykuł Autor: ~Taa [31.183.177.*]
    Skandal to będzie jak te akcjie poszly celowo w rynek by zbić kurs, by potem tanio dokupić akcji z dywidendy
    Tak pewnie będzie i cierpliwość da zarobić
  • Re: Artykuł Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    @axaa 
    1.
    Podstawową działalnością SCP jest sprzedaż spółek celowych, bo jak sam piszesz to jest Inkubator.
    Jakie inne przychody taka spółka miałaby wykazywać jak nie ze sprzedaży spółek, które stworzą?
    W raporcie stoi jak byk:
    1.Przychody ze sprzedaży404,00
    2.Koszty działalności operacyjnej -25 225,00
    3.Wynik na sprzedaży jednostki zależnej: 418 148,00

Księgowo to nie jest przychód operacyjny, ale to raczej jest przychód z podstawowej działalności.

2.
    Ale na to, że StockWatch nie ogarnia tego typu spółki i nie pokazuje porządnie jej raportu, a Ty z tego wyciągasz fałszywe wnioski to nie poradzę. Choć poniżej nawet na Stockwatchu:. Zysk brutto: 394 113 000 pln
    Podkreślam słowo ZYSK

>>  jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK?
    Zarząd ma 95 milionów zarobionych przez siebie na kontach. To o jakim kredycie teraz piszesz?
  • Re: Artykuł Autor: ~otco [109.233.92.*]
    Axaa chłopcze jak ty mało wiesz o giełdzie. Liczy sie Cash Flow szczególnie jesli sraczka bedzie na rynku.

Dnia 2023-03-24 o godz. 18:29 ~otco napisał(a):
    > Axaa chłopcze jak ty mało wiesz o giełdzie. Liczy sie Cash Flow szczególnie jesli sraczka bedzie na rynku.
    >

Nooo tak.Mało wiem.Od 1991 r niczego się nie nauczyłem -:))))
    Dnia 2023-03-24 o godz. 17:31 ~qwerty2 napisał(a):
    > @axaa 
    > 1.
    > Podstawową działalnością SCP jest sprzedaż spółek celowych, bo jak sam piszesz to jest Inkubator.
    > Jakie inne przychody taka spółka miałaby wykazywać jak nie ze sprzedaży spółek, które stworzą?
    > W raporcie stoi jak byk:
    > 1.Przychody ze sprzedaży404,00
    > 2.Koszty działalności operacyjnej -25 225,00
    > 3.Wynik na sprzedaży jednostki zależnej: 418 148,00
    >
    > Księgowo to nie jest przychód operacyjny, ale to raczej jest przychód z podstawowej działalności.
    >
    > 2.
    > Ale na to, że StockWatch nie ogarnia tego typu spółki i nie pokazuje porządnie jej raportu, a Ty z tego wyciągasz fałszywe wnioski to nie poradzę. Choć poniżej nawet na Stockwatchu:. Zysk brutto: 394 113 000 pln
    > Podkreślam słowo ZYSK
    >
    > >>  jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK?
    > Zarząd ma 95 milionów zarobionych przez siebie na kontach. To o jakim kredycie teraz piszesz?

P.Pana znawcy.Wszystko co napisałem się zgadza.Bankier podaje takie same dane co Stock watch.
    Przychód jednorazowy ze sprzedaży projektu jednego ze start upów dał ogromną dywidendę i to co pozostało to 95mln pln.
    Ten przychód jednorazowy ZAKSIĘGOWANO JAKO ZYSK.OK.
    Tylko co dalej?
    Jaka jest pewność że w tym roku jeszcze coś któryś start uo wymyśli i się to sprzeda?
    Nie ma takiej pewności!
    Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL.To co zostało PO wypłacie ogromnej dywidendy.
    Oczywiście można za chwilę kupić akcje np. po 200pln i ....czekać.Tylko jeśli nic nie sprzedadzą(żadnego nowego pomysłu) to kurs będzie spadał , spadał i spadał.
    Takie są prawidła na GPW.
  • Re: Artykuł Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    @axaa
    1.
    "TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW"
    Nie niestety nie wie Pan o czym pisze.:(
    Ten "start-up" to jest SPÓŁKA CELOWA, czyli podmiot z pełną własnością SCP założony po to, żeby rozwijać pomysł SCP w innym podmiocie, który można sprzedać. Pomysł nie jest tego start-upu,bo to jest pomysł właścicieli i ludzi pracujących w SCP transferowany ze spółki matki do spółki córki.

2.
    "Jaka jest pewność że w tym roku jeszcze coś któryś start uo wymyśli i się to sprzeda?"
    A tu zmienia Pan temat.
    Że wymyśli w tym roku? 100%, bo to już zostało wymyślone.
    Że sprzeda w tym roku? Wg mnie 0%. W tym roku mogą uzyskać przychody z kamieni milowych PCRONE.

3.
    Tylko jeśli nic nie sprzedadzą(żadnego nowego pomysłu) to kurs będzie spadał , spadał i spadał.
    Tak oczywiście. Poprzednio też spadł do 100 pln i kto wtedy kupił ten dziś ma akcje prawie za darmo.
    Ale jeżeli sprzedadzą, to każde 100mln USD ze sprzedaży da >100pln dywidendy.
    Na ty polega inwestycja.

4.
    >> P.Pana znawcy.Wszystko co napisałem się zgadza.
    No niestety nie zgadza się to co Pan wcześniej napisał. Cytuję:
    PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI.
    A teraz napisał Pan, że:
    Przychód jednorazowy ze sprzedaży projektu jednego ze start upów dał ogromną dywidendę

A że podstawową działalnością spółki jest sprzedaż spółek celowych (nie start-upów) to z prostego wnioskowania logicznego widać, że albo się Pan się mylił za pierwszym razem, albo teraz.

pozdrawiam

Nie mam zamiaru dalej polemizować z twoimi teoriami.Ja nie upieram się przy swoich przesłankach. W inwestowaniu na GPW chodzi tylko o...pieniądze.Jak mówił Gekko z filmu Wall Street "jest to gra o wartości zerowej-ktoś zyskuje ,ktoś traci pieniądze"-ja jestem na GPW od 1991r.A pieniędzy nie tracę dopiero od gdzieś 1998r.(z wyjątkiem lat 1992-1994 marzec)Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy.Życzę sukcesów na GPW.
    Jeśli wierzysz w SCPFL -TRZYMAJ się tego!Ja na tej spółce zarobiłem swoje kilka kilo pln-robiąc tzw.kółka.
    Na dywidendę się nie połasiłem.
    Prezes który obdarowywuje rodzinę DARMOWYMI AKCJAMI dla mnie jest zerem a spółka NIEWIARYGODNĄ.
    Z indiańskim pozdrowieniem HOWGH!
  • Re: Artykuł Autor: ~Kolo [89.78.5.*]
    Co ty bełkoczesz? Jakimi darmowymi? Przecież to jego własne akcje. Ty wiesz co piszesz? A rozumiesz co piszesz?
  • Re: Artykuł Autor: ~Pewny [85.221.128.*]
    HOWGH! I bez odbioru. Jednego mniej
  • Re: Artykuł Autor: ~PolifarbCieszyn [88.156.132.*]
    @axaa
    Ale o czym ta dyskusja? W każdym wpisie zmieniasz temat koniecznie chcąc udowodnić, że SCP to zła spółka, a jak nie spółka to prezes. Czy teraz można znaleźć inne spółki na grania przez najbliższe 2-3 lata. Oczywiście że tak.
    Jeżeli to jest Twoje jedyne zajęcie i nie ma nic sensowniejszego ro zrobienia :)
    Ale co to ma wspólnego z jakością spółki, do której chcesz nas zniechęcić?
    1.
    Napisałeś: "PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI." - to Ci udowodniłem, że ma przychody z podstawowej działalności, którą dla tej firmy jest WYMYŚLANIE INNOWACJI i sprzedaż spółek córek. Czy dużo ryzykujemy licząc na kolejny przychód. Każdy ocenia ryzyko po swojemu. Czy nagroda może być adekwatna. Tak.
    2.
    Napisałeś:
    "Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje" - to Ci udowodniłem, że to nie jest jakiś startup tylko spółka córka. Bo to jest prawdziwy INKUBATOR WŁASNYCH POMYSŁÓW, a nie Fundusz Venture Capital, inwestujący w cudze pomysły.

3.
    Napisałeś:
    "Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL" - to Ci udowodniłem, że to jest ich przychód. Zarząd i właściciele zarządzali tak, że spółka córka była warta 100mln USD. Czy lepiej mieć od razu 100mln czy brać po 20mln rocznie z prowizji. Główni właściciele ocenili, że lepiej tak. Ale w drugim pomyśle to juz nie jest takie oczywiste,

4.
    Napisałeś:
    Prezes poważnej spółki NIE OBDAROWYWUJE AKCJAMI RODZINY I ZNAJOMYCH NA 3 DNI PRZED DYWIDENDĄ.
    A ja odpowiadam, że oddał 2% swoich akcji i 3 PROMILE akcji spółki. A tu piszesz, ze to skandal. To co myślałeś o prezesie BIGu i UNIVERSALU?

4.
    Napisałeś
    Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy.
    A skąd wiesz czy tracę i czy jestem drobny czy może postawny :) Jedno mogę powiedzieć. Cierpliwości to raczej w przypadku SCP brakuje Tobie, a nie mnie.

pozdrawiam
    ps.
    Od Gekko wolę Buffeta.

Dnia 2023-03-25 o godz. 19:31 ~PolifarbCieszyn napisał(a):
    > @axaa
    > Ale o czym ta dyskusja? W każdym wpisie zmieniasz temat koniecznie chcąc udowodnić, że SCP to zła spółka, a jak nie spółka to prezes. Czy teraz można znaleźć inne spółki na grania przez najbliższe 2-3 lata. Oczywiście że tak.
    > Jeżeli to jest Twoje jedyne zajęcie i nie ma nic sensowniejszego ro zrobienia :)
    > Ale co to ma wspólnego z jakością spółki, do której chcesz nas zniechęcić?
    > 1.
    > Napisałeś: "PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI." - to Ci udowodniłem, że ma przychody z podstawowej działalności, którą dla tej firmy jest WYMYŚLANIE INNOWACJI i sprzedaż spółek córek. Czy dużo ryzykujemy licząc na kolejny przychód. Każdy ocenia ryzyko po swojemu. Czy nagroda może być adekwatna. Tak.
    > 2.
    > Napisałeś:
    > "Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje" - to Ci udowodniłem, że to nie jest jakiś startup tylko spółka córka. Bo to jest prawdziwy INKUBATOR WŁASNYCH POMYSŁÓW, a nie Fundusz Venture Capital, inwestujący w cudze pomysły.
    >
    > 3.
    > Napisałeś:
    > "Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL" - to Ci udowodniłem, że to jest ich przychód. Zarząd i właściciele zarządzali tak, że spółka córka była warta 100mln USD. Czy lepiej mieć od razu 100mln czy brać po 20mln rocznie z prowizji. Główni właściciele ocenili, że lepiej tak. Ale w drugim pomyśle to juz nie jest takie oczywiste,
    >
    > 4.
    > Napisałeś:
    > Prezes poważnej spółki NIE OBDAROWYWUJE AKCJAMI RODZINY I ZNAJOMYCH NA 3 DNI PRZED DYWIDENDĄ.
    > A ja odpowiadam, że oddał 2% swoich akcji i 3 PROMILE akcji spółki. A tu piszesz, ze to skandal. To co myślałeś o prezesie BIGu i UNIVERSALU?
    >
    > 4.
    > Napisałeś
    > Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy.
    > A skąd wiesz czy tracę i czy jestem drobny czy może postawny :) Jedno mogę powiedzieć. Cierpliwości to raczej w przypadku SCP brakuje Tobie, a nie mnie.
    >
    > pozdrawiam
    > ps.
    > Od Gekko wolę Buffeta.
    >

Brawo! -:)))))
    @polifarbcieszyn

1.Cierpliwości mi nie brak-ALE NIE DO SCOPE FLUIDICS- BO NIEGDY-powtarzam NIGDY NIE TRAKTOWAŁEM TEGO PAPIERA JAKO INWESTYCJI W ŚREDNIM, DŁUGIM TERMINIE.
    2.Co do reszty pisaniny TWOJEJ i mojej -do mojej podchodz z dystansem.A ja do TWOJEJ też tak podchodzę -:)))
    3.Wierzysz w ten papier?To go trzymaj.Wiara czyni czasem cuda-ale nie na GPW
    4.Nigdy na tym forum nie obrażam dyskutujących więc życzę sukcesów i dobrych wyników finansowych panie drobny inwestorze(dla mnie drobny to taki z kapitałem do 200K)
    5.Miłej niedzieli!
    6.Pozdrawiam axaa
    Ale miałeś się już nie udzielać. Bądź konsekwentny. To przydatne przy inwestycjach
    -:)))) Dobre rady wstaw sobie w dupę?!OK p.Pewny
    I nie wcinaj się jak nie masz nic do powiedzenia.
    A o czym mamy z Wami dyskutować? :) HOWGH! :)
[x]
SCPFL 4,59% 118,40 2026-05-14 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.