Oczekujesz od trolla że poprze swoje brednje dowodami? Szerokiej drogi :D
Ja osobiście nie znam narzekających na ogromną dywidendę w wieku przypadkach spłacających zakupione akcje w pełni lub w dużej jej części więc chyba chodzi o dramat trolli sprzedających przed dywidendą mających problem z odbiorem akcji z rynku no ale cóż.... ich mi nie szkoda :)
Kurs "złapie "równowagę.Nie wiem na jakim poziomie.Może 170pln? Nauczka dla niedoświadczonych-NIE ŁAKOMIĆ SIĘ NA B.WYSOKĄ DYWIDENDĘ ZE SPÓLKI KTÓRA PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI. Jak zaparkujecie z gotówką na rok,dwa, trzy to nauczycie się MYŚLEĆ RACJONALNIE O GPW. Tyle.
Ktoś cały czas zbiera więc coś jest na rzeczy raczej wątpliwe żeby ulica takie obroty zrobiła
Albo ktoś ma insiderskie informacje albo grubasy przewalają między sobą jakie są wasze opinie
Nie trzeba być insiderem żeby zbierać akcje w promocji.
Cześć akcji została sprzedana przed odcięciem dywidendy co daje wolne środki na zakup tanszych akcji przed wypłata dywidendy gdzie będzie znacznie więcej potencjalnych kupców.
Czy Twój post wynika z braku wiedzy czy chęci przestraszenia tych akcjonariuszy, którzy nie wiedzą jakie obowiązują zasady dotyczące dywidendy. Efekt odcięcia mamy dzisiaj a nie w poniedziałek.
~qwerty2 -Odpowiedz. Za StockWatch -Przychody za 2022r 404tyś pln(0,4 mln pln) -Strata na działalności operacyjnej ponad 24mln pln Spółka jest INKUBATOREM dla Start Upów technologicznych .Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje ; jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK?
@axaa 1. Podstawową działalnością SCP jest sprzedaż spółek celowych, bo jak sam piszesz to jest Inkubator. Jakie inne przychody taka spółka miałaby wykazywać jak nie ze sprzedaży spółek, które stworzą? W raporcie stoi jak byk: 1.Przychody ze sprzedaży404,00 2.Koszty działalności operacyjnej -25 225,00 3.Wynik na sprzedaży jednostki zależnej: 418 148,00
Księgowo to nie jest przychód operacyjny, ale to raczej jest przychód z podstawowej działalności.
2. Ale na to, że StockWatch nie ogarnia tego typu spółki i nie pokazuje porządnie jej raportu, a Ty z tego wyciągasz fałszywe wnioski to nie poradzę. Choć poniżej nawet na Stockwatchu:. Zysk brutto: 394 113 000 pln Podkreślam słowo ZYSK
>> jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK? Zarząd ma 95 milionów zarobionych przez siebie na kontach. To o jakim kredycie teraz piszesz?
Dnia 2023-03-24 o godz. 18:29 ~otco napisał(a): > Axaa chłopcze jak ty mało wiesz o giełdzie. Liczy sie Cash Flow szczególnie jesli sraczka bedzie na rynku. >
Nooo tak.Mało wiem.Od 1991 r niczego się nie nauczyłem -:))))
Dnia 2023-03-24 o godz. 17:31 ~qwerty2 napisał(a): > @axaa > 1. > Podstawową działalnością SCP jest sprzedaż spółek celowych, bo jak sam piszesz to jest Inkubator. > Jakie inne przychody taka spółka miałaby wykazywać jak nie ze sprzedaży spółek, które stworzą? > W raporcie stoi jak byk: > 1.Przychody ze sprzedaży404,00 > 2.Koszty działalności operacyjnej -25 225,00 > 3.Wynik na sprzedaży jednostki zależnej: 418 148,00 > > Księgowo to nie jest przychód operacyjny, ale to raczej jest przychód z podstawowej działalności. > > 2. > Ale na to, że StockWatch nie ogarnia tego typu spółki i nie pokazuje porządnie jej raportu, a Ty z tego wyciągasz fałszywe wnioski to nie poradzę. Choć poniżej nawet na Stockwatchu:. Zysk brutto: 394 113 000 pln > Podkreślam słowo ZYSK > > >> jak nic start up nie wymyśli to zarząd żyje na KREDYT.OK? > Zarząd ma 95 milionów zarobionych przez siebie na kontach. To o jakim kredycie teraz piszesz?
P.Pana znawcy.Wszystko co napisałem się zgadza.Bankier podaje takie same dane co Stock watch. Przychód jednorazowy ze sprzedaży projektu jednego ze start upów dał ogromną dywidendę i to co pozostało to 95mln pln. Ten przychód jednorazowy ZAKSIĘGOWANO JAKO ZYSK.OK. Tylko co dalej? Jaka jest pewność że w tym roku jeszcze coś któryś start uo wymyśli i się to sprzeda? Nie ma takiej pewności! Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL.To co zostało PO wypłacie ogromnej dywidendy. Oczywiście można za chwilę kupić akcje np. po 200pln i ....czekać.Tylko jeśli nic nie sprzedadzą(żadnego nowego pomysłu) to kurs będzie spadał , spadał i spadał. Takie są prawidła na GPW.
@axaa 1. "TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW" Nie niestety nie wie Pan o czym pisze.:( Ten "start-up" to jest SPÓŁKA CELOWA, czyli podmiot z pełną własnością SCP założony po to, żeby rozwijać pomysł SCP w innym podmiocie, który można sprzedać. Pomysł nie jest tego start-upu,bo to jest pomysł właścicieli i ludzi pracujących w SCP transferowany ze spółki matki do spółki córki.
2. "Jaka jest pewność że w tym roku jeszcze coś któryś start uo wymyśli i się to sprzeda?" A tu zmienia Pan temat. Że wymyśli w tym roku? 100%, bo to już zostało wymyślone. Że sprzeda w tym roku? Wg mnie 0%. W tym roku mogą uzyskać przychody z kamieni milowych PCRONE.
3. Tylko jeśli nic nie sprzedadzą(żadnego nowego pomysłu) to kurs będzie spadał , spadał i spadał. Tak oczywiście. Poprzednio też spadł do 100 pln i kto wtedy kupił ten dziś ma akcje prawie za darmo. Ale jeżeli sprzedadzą, to każde 100mln USD ze sprzedaży da >100pln dywidendy. Na ty polega inwestycja.
4. >> P.Pana znawcy.Wszystko co napisałem się zgadza. No niestety nie zgadza się to co Pan wcześniej napisał. Cytuję: PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI. A teraz napisał Pan, że: Przychód jednorazowy ze sprzedaży projektu jednego ze start upów dał ogromną dywidendę
A że podstawową działalnością spółki jest sprzedaż spółek celowych (nie start-upów) to z prostego wnioskowania logicznego widać, że albo się Pan się mylił za pierwszym razem, albo teraz.
Nie mam zamiaru dalej polemizować z twoimi teoriami.Ja nie upieram się przy swoich przesłankach. W inwestowaniu na GPW chodzi tylko o...pieniądze.Jak mówił Gekko z filmu Wall Street "jest to gra o wartości zerowej-ktoś zyskuje ,ktoś traci pieniądze"-ja jestem na GPW od 1991r.A pieniędzy nie tracę dopiero od gdzieś 1998r.(z wyjątkiem lat 1992-1994 marzec)Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy.Życzę sukcesów na GPW. Jeśli wierzysz w SCPFL -TRZYMAJ się tego!Ja na tej spółce zarobiłem swoje kilka kilo pln-robiąc tzw.kółka. Na dywidendę się nie połasiłem. Prezes który obdarowywuje rodzinę DARMOWYMI AKCJAMI dla mnie jest zerem a spółka NIEWIARYGODNĄ. Z indiańskim pozdrowieniem HOWGH!
@axaa Ale o czym ta dyskusja? W każdym wpisie zmieniasz temat koniecznie chcąc udowodnić, że SCP to zła spółka, a jak nie spółka to prezes. Czy teraz można znaleźć inne spółki na grania przez najbliższe 2-3 lata. Oczywiście że tak. Jeżeli to jest Twoje jedyne zajęcie i nie ma nic sensowniejszego ro zrobienia :) Ale co to ma wspólnego z jakością spółki, do której chcesz nas zniechęcić? 1. Napisałeś: "PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI." - to Ci udowodniłem, że ma przychody z podstawowej działalności, którą dla tej firmy jest WYMYŚLANIE INNOWACJI i sprzedaż spółek córek. Czy dużo ryzykujemy licząc na kolejny przychód. Każdy ocenia ryzyko po swojemu. Czy nagroda może być adekwatna. Tak. 2. Napisałeś: "Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje" - to Ci udowodniłem, że to nie jest jakiś startup tylko spółka córka. Bo to jest prawdziwy INKUBATOR WŁASNYCH POMYSŁÓW, a nie Fundusz Venture Capital, inwestujący w cudze pomysły.
3. Napisałeś: "Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL" - to Ci udowodniłem, że to jest ich przychód. Zarząd i właściciele zarządzali tak, że spółka córka była warta 100mln USD. Czy lepiej mieć od razu 100mln czy brać po 20mln rocznie z prowizji. Główni właściciele ocenili, że lepiej tak. Ale w drugim pomyśle to juz nie jest takie oczywiste,
4. Napisałeś: Prezes poważnej spółki NIE OBDAROWYWUJE AKCJAMI RODZINY I ZNAJOMYCH NA 3 DNI PRZED DYWIDENDĄ. A ja odpowiadam, że oddał 2% swoich akcji i 3 PROMILE akcji spółki. A tu piszesz, ze to skandal. To co myślałeś o prezesie BIGu i UNIVERSALU?
4. Napisałeś Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy. A skąd wiesz czy tracę i czy jestem drobny czy może postawny :) Jedno mogę powiedzieć. Cierpliwości to raczej w przypadku SCP brakuje Tobie, a nie mnie.
Dnia 2023-03-25 o godz. 19:31 ~PolifarbCieszyn napisał(a): > @axaa > Ale o czym ta dyskusja? W każdym wpisie zmieniasz temat koniecznie chcąc udowodnić, że SCP to zła spółka, a jak nie spółka to prezes. Czy teraz można znaleźć inne spółki na grania przez najbliższe 2-3 lata. Oczywiście że tak. > Jeżeli to jest Twoje jedyne zajęcie i nie ma nic sensowniejszego ro zrobienia :) > Ale co to ma wspólnego z jakością spółki, do której chcesz nas zniechęcić? > 1. > Napisałeś: "PRAKTYCZNIE NIE MA PRZYCHODÓW Z PODSTAWOWEJ DZIAŁALNOŚCI." - to Ci udowodniłem, że ma przychody z podstawowej działalności, którą dla tej firmy jest WYMYŚLANIE INNOWACJI i sprzedaż spółek córek. Czy dużo ryzykujemy licząc na kolejny przychód. Każdy ocenia ryzyko po swojemu. Czy nagroda może być adekwatna. Tak. > 2. > Napisałeś: > "Jak taki Start UP coś pozytywnego wymyśli to kasa jest, bo INKUBATOR to sprzedaje" - to Ci udowodniłem, że to nie jest jakiś startup tylko spółka córka. Bo to jest prawdziwy INKUBATOR WŁASNYCH POMYSŁÓW, a nie Fundusz Venture Capital, inwestujący w cudze pomysły. > > 3. > Napisałeś: > "Zarząd nie ma 95mln zarobionych PRZEZ SIEBIE-TO SĄ PIENIĄDZE ZE SPRZEDAŻY POMYSŁU JEDNEGO ZE START UPÓW , ALE BĘDĄCYCH W INKUBATORZE SCPFL" - to Ci udowodniłem, że to jest ich przychód. Zarząd i właściciele zarządzali tak, że spółka córka była warta 100mln USD. Czy lepiej mieć od razu 100mln czy brać po 20mln rocznie z prowizji. Główni właściciele ocenili, że lepiej tak. Ale w drugim pomyśle to juz nie jest takie oczywiste, > > 4. > Napisałeś: > Prezes poważnej spółki NIE OBDAROWYWUJE AKCJAMI RODZINY I ZNAJOMYCH NA 3 DNI PRZED DYWIDENDĄ. > A ja odpowiadam, że oddał 2% swoich akcji i 3 PROMILE akcji spółki. A tu piszesz, ze to skandal. To co myślałeś o prezesie BIGu i UNIVERSALU? > > 4. > Napisałeś > Większość z was-drobnych inwestorów TRACI PLN ;choć się do tego nie przyznajecie.Brak wam wiedzy, cierpliwości ,strategii i pieniędzy. > A skąd wiesz czy tracę i czy jestem drobny czy może postawny :) Jedno mogę powiedzieć. Cierpliwości to raczej w przypadku SCP brakuje Tobie, a nie mnie. > > pozdrawiam > ps. > Od Gekko wolę Buffeta. >
1.Cierpliwości mi nie brak-ALE NIE DO SCOPE FLUIDICS- BO NIEGDY-powtarzam NIGDY NIE TRAKTOWAŁEM TEGO PAPIERA JAKO INWESTYCJI W ŚREDNIM, DŁUGIM TERMINIE. 2.Co do reszty pisaniny TWOJEJ i mojej -do mojej podchodz z dystansem.A ja do TWOJEJ też tak podchodzę -:))) 3.Wierzysz w ten papier?To go trzymaj.Wiara czyni czasem cuda-ale nie na GPW 4.Nigdy na tym forum nie obrażam dyskutujących więc życzę sukcesów i dobrych wyników finansowych panie drobny inwestorze(dla mnie drobny to taki z kapitałem do 200K) 5.Miłej niedzieli! 6.Pozdrawiam axaa