• Exol dla cierpliwych Autor: ~Andy303 [83.7.102.*]
    Exol to ponad 3 razy mniejsza spółka od swojej "siostry" Rokity z podobnym niespełna 90 % udziałem niemieckiego potentata chemicznego PCC Chemicals Gmbh. Rokita to chemia masowa Exol to specjalistyczne produkty tak więc planowane inwestycje w połączeniu z know how grupy powinny generować przyzwoite i wyższe niż w Rokicie marże. Potężne inwestycje jakie do 2026 roku realizuje Exol dają nadzieję na duży wzrost dochodów. Przy ogromnych inwestycjach i wysokim oprocentowaniu kredytów nie dziwi skromna dywidenda.
    Tylko na dwóch największych inwestycjach rzeczowe składniki aktywów trwałych zwiększą się w PCCExol o 100% do 2026 roku
    "Zrównoważony rozwój to dla grupy jeden z kluczowych elementów strategii. Służą temu m.in. realizowane inwestycje w nowe moce i rozbudowa działu badawczo-rozwojowego. Poprzez PCC BD, firmę, w której po połowie działów mają PCC Exol i PCC Rokita, planowana jest budowa w Brzegu Dolnym nowego uniwersalnego zakładu produkcji alkoksylatów i innych związków chemicznych. Pod koniec ubiegłego roku informowano, że łączne szacowane wydatki związane z jego powstaniem wyniosą 351 mln zł. Inwestycja ma być zrealizowana do połowy 2026 r. Ponadto w Płocku, do połowy 2024 r., zaplanowano rozbudowę wytwórni etoksylatów ETE-2 wraz z budową drugiej linii technologicznej. Szacunkowa wartość nakładów na tę inwestycję ma wynieść około 94 mln zł i pozwoli na podwojenie produkcji z 30 do 60 tyś ton rocznie."
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~tim [31.61.240.*]
    Co ty opowiadasz. Z kursem są tuja jaka delikatnie mówiąc tylko. Tez tu jestem długo. Już nie chodzi o nagle wzrosty ale systematyczne. A kurs jest ewidentnej sterowany. I to jest zagadna. Myśle ze nie dla jednego akcjonariusza
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~Zenon [46.134.121.*]
    Kurs runął jak by był bankrutem
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~Kirikou [89.68.37.*]
    Runą bo jak zobaczyli że na Rokicie dają ponad 25% dywidendy a tu 2.5% to całe towarzystwo tam pobiegło, sam miałem taki dylemat ale zostałem. Zrobią odcięcie dywidendy i kapitał wróci na Exola. Tyle w temacie.
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~Sss [159.205.101.*]
    Jaka będzie dywidenda tu czy tu to się okaże. Myśle ze ubrali ładnie w tym tygodni dawców n a rokicie i wolę tutaj 100 000 k akcji zamiast tam 2200.
    Zobaczymy jak i co będzie bo bez przyczyny nie zwalili kursu tutaj
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~Kirikou [89.68.37.*]
    100 000k to dla mnie = 100mln
    miałeś na myśli 100k ? raczej ;--))
    tak 100 k
  • Re: Exol dla cierpliwych Autor: ~Seton [83.28.249.*]
    Nic dziwnego, że ''długoterminowych ''szlag'' trafił, bo to 10 gr dywidendy to zwykła podłość.
    jaka będzie dywidenda tu i tu to się okaże po walnym i większość tutaj nie jest dla dywidendy choć to co zaproponowali to żart ale z drugiej strony jak tą kasę zainwestują w inwestycje to w ciągu roku zwróci się kilkukrotnie i o to tutaj chodzi. Nie po to kupowali i kupują akcje PCX.

Gdyby tak nagle okazało się, że walne zatwierdzi tutaj 0,20-0,30 gr a na rokicie 10zł lub mniej to co ? Wszystko się może zdarzyć. Wystarczy jak ktoś dzisiaj kupiłby 100k PKC i w poniedziałek górne widły są bo zleciałoby się tutaj więcej niż uciekło bo na bananie gdzie idzie w górę tam lecą jak muchy do g.... nie mając pojęcia o inwestowaniu. No ale niech każdy ze swoją kasą robi co chce tylko niech nie narzeka bo większość tutaj to trolle różnej maści jedni opłacani jak k.... na drodze, drudzy z zawiści to najgorsze dno i trzeci wariant tych co chcą kupić taniej a nie mogą i w efekcie końcowym zawsze tracą ale ci nie groźni bo nie mają większej kasy
[x]
PCCEXOL -0,38% 2,60 2025-10-08 16:47:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.