• Mądry teraz kupuje Autor: ~Tyu [31.183.244.*]
    Nie oszukujmy się. Po tyle ostatnio skupowali, więc odrobinę pomyslunku...
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Alehandro [157.25.97.*]
    Dnia 2023-03-23 o godz. 11:28 ~Tyu napisał(a):
    > Nie oszukujmy się. Po tyle ostatnio skupowali, więc odrobinę pomyslunku...

"Mądry" będzie kupował po testowaniu poziomów 3,4-3,5 najwcześniej. Teraz będzie spadać bo ludzie napaleni na dywidendę będą się stąd ewakuować. dopiero po ustanowieniu lokalnego dołka (wg mnie ok 3,00-3,20) powinno być odbicie przy wyższym wolumenie. Wtedy ubrani na ostatnich szczytach będą uśredniać o ile już nie sprzedali ze stratą. Inna sprawa, że nie będzie 0,1 zł dywidendy tylko więcej ale to niespodzianka ;) Ludzie, którzy tu są długo jak ja wiedzą o co chodzi.
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Prośba [79.187.209.*]
    Oświeć nas Alehandro
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Alehandro [157.25.97.*]
    Dnia 2023-03-23 o godz. 12:07 ~Prośba napisał(a):
    > Oświeć nas Alehandro

Jak Wy to piszecie...Walduś nie pozwoli, żeby taka gotówka została w kasie PCX. Skoro zarząd w czasach covidowej szajby rekomendował brak dywidendy a Walduś dał 0,05 zł w czasie w którym była panika. Wojna na Ukrainie a dywidenda w ratach mała ale była 0,12. Wspomnieć należy, że wyniki w tych latach były sporo niższe od obecnych 120 mln. Zarząd pewnie sam w tych okolicach co jesteśmy chce dokupić wraz z Waldusiem a później po info jak Walne zatwierdzi faktyczną dywidendę (moim zdaniem okolice 0,15-0,25 zł) kurs znowu podskoczy i będziemy się bujać do końca roku w okolicach 4 zł (już po odcięciu). Tak to widzę a niebawem pewnie info o walnym.
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Sss [159.205.101.*]
    Autor: ~Alehandro [157.25.97.*] 2023-03-23 12:39

100/100 wyjaśnione jak było w poprzednich latach, a to że była to celowa zagrywka psychologiczna każdy rozsądny wie. Natomiast mi to pasuje bo nie siedzę tutaj dla dywidendy choć niewątpliwie jest to fajny dodatek i każdą przeznaczam na dokup akcji.
    Natomiast jak będzie w tym roku niebawem się przekonamy i dziwię się tym którzy oddali akcje bo to nie jest spółka spekulacyjna przynosząca straty i podbijana od czasu do czasu.
    Tutaj gra toczy się zupełnie o co innego
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Sss [159.205.101.*]
    Autor: ~MA [31.61.231.*] 2023-03-23 12:08

W końcu skończyłem czytanie tego raportu i chciałem dorzucić jeszcze kilka "negatywnych" informacji, które mogą powodować dalsze spadki XD:

1) Wzrost marży r\r o 3,3% pomimo ogólnoświatowego bałaganu (str. 37);
    2) Wzrost ROA o 6,3% i ROE o ok. 10% (str. 44)
    3) Radykalny spadek zadłużenia (str. 45) - tego nie są w stanie ogarnąć wszyscy narzekający na niską dywidendę, ale to ich problem;
    4) W 2023 roku nie trzeba wykupować obligacji korporacyjnych. W 2022 poszło na nie 25 mln. zł (str. 50);
    5) W Malezji trwa szukanie pracowników.

Niestety mało kto czyta takie informacje ze zrozumieniem, ale co tam jest przynajmniej okazja tak się zarabia na dawcach kapitału których zapraszam tutaj za rok żeby zobaczyli co zrobili.
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~xxx [109.95.115.*]
    wyoraja i pojada dalej. lubie lament na dole a cisze na górze :) nadstawiam i zbieram coraz dojrzalsze owoce :) zasieg byl 3,444 zobaczymy. moze jeszcze wpadnie cos
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~Prośba [79.187.209.*]
    Dzięki.
    Ale wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego w tym roku tak późno wypada dzień nabycia praw do dywidendy (20.06) i wypłaty dywidendy (20.09). Na PCR tak samo. A zwykle bywało dużo wcześniej.
    Jakieś pomysły?
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~xxx [109.95.115.*]
    aby sie ludzie nie pozabijali przy kupowaniu i wolniej ruszał kurs :) poza tym kasa dalej potrzebna, koncza podstawowe inwestycje ale zobaczymy na walnym co sie wydarzy, lubia robic niespodzianki, czasami miłe.
    moje motto to: przed kazda górą jest potężna dziura . pozdrawiam :)
  • Re: Mądry teraz kupuje Autor: ~dusza [31.60.49.*]
    na tym forum zapach kasy i marzeń niektórych jest zniwelowany smrodem ich uporczywej finansowej bidy a ci co smród uwielbiają teraz nimi pomiatają
[x]
PCCEXOL -0,25% 2,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.