Przejęcia Specific przez BioMaurieux czyli w okolice 400 mln $ , odpowiedź prezesa była taka , że suwak "jest szeroki od kilkuset mln $ do 1 mld $ ". Następnie było lekko omówiona transakcja przejęcia Specific i ja odniosłem wrażenie , że jednak SCP chodzi o wywalczenie większej kwoty, ponieważ Francuzi od paru lat przed transakcją wspierali Specific finansowali go i byli w akcjonariacie i dlatego mogli mieć preferencyjne warunki przejęcia . Ponadto SCP przy Bacteromic tak jak przy PCR/One nastawia się głównie na Up-Front , niż na rozłożenie płatności w czasie np. poprzez kamienie milowe od zrealizowanych wielkości sprzedaży , bo nad tym jak mówił parę razy ( również w kontekście PCR/One nie mają żadnej kontroli i wpływu).
Ogólnie również bardzo podobało mi się to walne . Widać , że prezesi chcą mocno rozwijać spółkę .Bacteromic będzie kolejnym ważnym kamieniem milowym (po PCR /One) w budowie wielkości spółki , ale ambicje są znacznie większe.
SCP w Long termie może być faktycznie przewijającym się na Walnym wahadłowcem ( tudzież rakietą) która może wynieść akcjonariuszy w kosmos , nawet z obecnego pułapu 300 pln. Takie ja osobiście odniosłem wrażenie z tego Walnego. SPC ma ambicje stać się Bardzo istotnym graczem Med -Techu jeśli chodzi o kreowanie i komercjalizacji nowatorskich technologii. Temu ma służyć nowo powstająca wewnętrzna struktura zwana Scope Discovery.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się udało , bo wówczas SCP będzie naprawdę wielkim , znaczący podmiotem w skali nie tylko Europy jeśli chodzi o Med-Tech .
Tu chwilowo nie ma znaczenia co się dzieje w Scope. Scope na tym forum już jest nieistotny. Jedyne co się liczy to forumowicz Carlos i Albercik. Wszyscy walą konia przy tym temacie a to że Walne było i spotkanie ze spółką i inne tematy związane - nie ma znaczenia.
O co ci chodzi?? Ty masz jakąś schizę na moim punkcie ---- odkąd z różnych IP pisałeś pod różnymi nickami osobiste wycieczki do mojej osoby, ciągle starasz się prowokować na forum. Bierz wiosła wsiadaj do Łodzi i spływaj...:) :)
otco, to jak? Scope będzie gardzić projektami, które będzie mógł sprzedać za 50 mln dolarów i będzie celować w tematy od 0,5 mld w górę? Do dziś myślałem, że jesteś zwykłym fantastą kreującym dla swojego komfortu psychicznego pewną wymarzoną wizję przyszłości, ale dzisiejszym wpisem dowodzisz, że w zbiegu z innymi schorzeniami. Zdecydowanie poważniejszymi.
Przeczytaj swoje posty jaką estymację założyłeś ---łącznie z Bacteromic. Oczywiście możesz zakładać że PCR /One był najdroższym systemem jaki są zdolni sprzedać i że kolejne będą dużo tańsze ( zakładałeś 70 mln $ za projekt Dużo poniżej umowy PCR/One 100 mln $ + 70 mln $). Jak powiedziałem to wynika z twojej niewiedzy i Ignorancji. Dla mnie przekaz spółki jest jasny po PCR/One chcą robić voraz lepsze systemy , które będą coraz bardziej wartościowe. Takim systemem jest Bacteromic i ja jestem pewien , że chcą go sprzedać za dużo większe pieniądze niż PCR/One , który był kolejnym PCR em z opracowanymi kartrigami do wykrywania 2 patogenów. Jeśli tego nie rozumiesz , jak równiesz nie czaisz przekazu spółki odnośnie wizji rozwoju spółki i ich kolejnych systemów ( w tym i Bacteromic) to twój problem . Przekonamy się wszyscy jak przyjdzie czas o jaką kasę walczą w przypadku bacteromic moim zdaniem tu nie chodzi o jakieś " marne " 70 mln $ , jak ty sugerowałeś
Powinieneś jednak pogadać ze specjalistami patologiczny łgarzu. Za Bacteromic założyłem 400m dolarów amerykańskich w 2025 r. Kolejne projekty schodzące za 5 czy 6 lat po 70m co roku. Przeproś albo się do mnie nie odzywaj.
Okey mój błąd. Ale teraz zadaj sobie pytanie skoro za PCR/One mogą wyjąć 170 mln $ , skoro za kolejny projekt mogą wydawać np 400 mln $ , to dlaczego zakładasz że w kolejnych projektach aż tak bardzo będą chcieli obniżyć "loty" ---Scope Discovery powstaje po to żeby tych lotów nie obniżać i żeby do rozwoju wprowadzać szczególnie wartościowe projekty. Dlatego zakładanie że kolejne 6 projektów po Bacteromic będą warte w SUMIE tyle co sam Bacteromic jest nie Logicznym założeniem i oznaczałoby że poza PCR/One i Bacteromic ich potencjał "intelektualny wyraźnie będzie spadał skoro --- możesz tak zakładać ale nie widzę racjonalnych powodów żeby to miało tak wyglądać bo to by oznaczało że SCP jako StartUp gdzie powstały pomysły PCR /One i BacterOmic stałby na znacznie wyższym poziomie niż już dojrzały i nasiąknięty doświadczeniami SCP , skoro kolejne projekty miałyby mieć wartość tylko 70 mln $ każdy vs np 570 mln $ 2 projektów( PVR, bacteromic) których Idea gdy byli małym graczem startupowym. Nie wiem czemu zakładasz taką degrengoladę intelektualną wraz z rozwojem spółki.
Przy wyborze projektów liczyć się będzie przede wszystkim ich potencjalna rentowność a nie to, czy jest "mały" czy "duży". Projekty nie będą też tylko z zakresu medtech.
Poza tym nie wiem, czego oczekujesz - z moich wyliczeń spod dużego palca wyszła wartość aktualna po odcięciu dywidendy ok. 800 zł. To mało? Pokazałem, że Scope przy raczej ostrożnych założeniach jest mocno niedowartościowany i tyle.
To oblicz sobie rentowność PCR ,potem bacteromic i potem kolejnych projektów nad którymi będą pracowali wiele lat przy założenie że opchną je za 70 mln $ każdy. Jakbyś nie podchodził do tematu to zakładane przez ciebie 70 mln $ z projektu to byłaby degrengolada Dojrzałej spółki SCP z doświadczeniem mamoną marką itp itd ----w stosunku do Idei tworzenia produktów jako Spółka jeszcze START upowa, jeśli miałoby się okazać że ich pierwsze projekty były największymi dealami. Ja tego twojego sposobu myślenia nie kupuję , za to kupuję to co mówią prezesi o chęci rozwijania SCP i robienia jeszcze lepszych i większych projektów in future
"Ponadto SCP przy Bacteromic tak jak przy PCR/One nastawia się głównie na Up-Front , niż na rozłożenie płatności w czasie np. poprzez kamienie milowe od zrealizowanych wielkości sprzedaży , bo nad tym jak mówił parę razy ( również w kontekście PCR/One nie mają żadnej kontroli i wpływu)."
Ja inaczej zrozumiałem odpowiedź prezesa - preferencją SCP jest podpisywanie umów z wysokim upfront i bez kamieni i tantiem, ale spółka ma ograniczony wpływ na preferencje i decyzje kupujących w tym zakresie. Więc nie można wykluczać modeli niższy upfront + kamienie + tantiemy. Zresztą podobnie napisali w strategii
Jasne że kamienie milowe mogą być dodane do umowy, natomiast nad tymi kamieniami nie mają kontroli i dlatego preferują wyrywać maksymalne Up-Fronty.
Patrząc na to jak mówili o Bacteromic , co mówili o Bacteromic , że są pewni iż to jest obecnie najlepszy system na świecie ( również te w pipelinach konkurencj) odniosłem wrażenie , że chcą zrobić wszystko żeby jaknajwiększą kasę wyrwać i żeby dalszym rozwojem Bacteromic wywierać coraz większą presję na Grubasów. To że Bacteromic może mieć jeszcze szersze zastosowanie o czym wspominali, też jest jednym z elementów podbijania wartości Bacteromic i tego żeby Duże podmioty mocno licytowały się między sobą , aby przejąć ten system na własność.
Absurd polskiej giełdy. 11Bit zarobił przez 15 lat obecności na giełdzie razem polowe mniej niż Scope a jest wyceniany na 1,6 miliarda bo może uda im się zarobić w przyszłym roku 100 mln :)