Podobnie było w poprzednim roku w analogicznym okresie z tym wyjątkiem, że były większe wolumeny akcji. Teraz większość akcji została zebrana. W zeszłym roku około 12 kwietnia kurs mocniej ruszył do góry.
W zeszłym roku kwietniu Bowim informował o historycznych (albo wręcz histerycznych), dobrych wynikach to i kurs szedł do góry,
Teraz popyt na stal jest słaby, więc kurs się kisi ... niektórzy mają nadzieję, że wzrośnie (albo liczą na dobrą dywidendę), więc nie chcą sprzedawać. Inni nie chcą kupować, bo obawiają się spadków kursu ... Bez mocnego impulsu nie będzie pewnie dużej zmiany. Zobaczymy jakie wyniki pokażą za pierwszy kwartał - jak będą słabe, mogą być tacy którzy puszczą papier na rynek, jak byłyby bardzo dobre (raczej nie zakładam) to kurs może wzrosnąć. A jak będą średnie to dalej będzie się kisić ... w oczekiwaniu na dywidendę
Zeszły rok wyglądał nieco inaczej. Już w grudniu były głosy o spodziewanej dużej dywidendzie i to było motorem rozwoju sytuacji na spółce. Obecnie faktycznie wygląda jakby znaczna ilość akcji została skupiona. Pytanie czy tylko w celu zainkasowania dywidendy jeżeli będzie uchwalona czy też dodatkowo aby zachować niski kurs akcji i jednocześnie zniechęcić do wzrostów poprzez dokładanie małych ilości ciągle na sprzedaż a przy tak płytkim rynku nie jest trudne.... Poza tym nie została przedstawiona zapowiadana strategia co może świadczyć o braku chęci komunikowania rynkowi zamiarów, które już mogą być realizowane po ewentualnym wycofaniu z giełdy. To tylko takie moje przemyślenia gdyż jako właściciel de facto organicznego biznesu a nie biznesu opartego o sprzedawanie marzeń wycofałbym spółkę z parkietu obniżając koszty i unikając sprawozdawczości. Kapitały z emisji nie potrzebują więc scenariusz może być prawdopodobny.
Produkcja budowlano-montażowa była wyższa o 6,6 proc. rok do roku oraz wyższa o 10,6 proc. w stosunku do stycznia. Jeśli chodzi o mieszkaniówkę to w pierwszych dwóch miesiącach 2023 r. oddano 34,1 tys. mieszkań tj. 2,9 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2022 r. To jak będzie słaby czy dobry I kwartał 2023 r. Ja jestem pewien, że będzie bardzo dobry :)
Dzisiaj 2 razy się ustawiałem na kupnie po 10,72 zł i 10,8 zł no i co z tego wyszło ... nic ... Od razu pojawiły się zlecenia kupna. Dobrałem raz w locie po 10,8 do 10,86 zł (raptem 90 akcji). Więcej bym dobrał, ale liczyłem, że może rano uda się coś kupić po 10,7 zł. Coś czuję, że już nie będzie okazji do zakupu poniżej 10,8 zł ...